Foto: PantherMedia/Scanpix
Karstajās dienās rodas jautājums, vai zīdainim neslāpst, ja viņš tiek barots tikai ar krūts pienu. Daļa ārstu iesaka dot papildus padzerties ūdentiņu, kamēr citi speciālisti norāda, ka pietiek ar krūts pieniņu. Meklējām atbildes, kāpēc krūts piens ir veldzējošs un kad tomēr nepieciešams arī ūdens.

Piens – gandrīz ūdens, bet daudz vērtīgāks

Zīdainim nav nekā vērtīgāka par māmiņas krūts pienu. Pieniņš ir īpaši pielāgots katram mazulim, turklāt mainās atkarībā no bērniņa mainīgajām vajadzībām. Piemēram, pirmpienā, kas krūtīs ir pirmajās dienās pēc mazuļa piedzimšanas, ir tikai neliels daudzums tauku, jo tos bērniņs vēl nespēj pārstrādāt. Tajā pašā laikā tas satur lielā daudzumā vielas, kas nodrošina mazuļa imunitāti.

Māmiņas piens mainās ne tikai pa dienām, bet arī diennakts laikiem un atkarībā no bērniņa ēšanas ilguma. Tauku daudzums mazāk ir zīšanas sākumā, vairāk beigās, piens ir taukaināks no rītiem, savukārt vakaros ir liesāks.

Neskatoties uz daudzajiem vitamīniem un mikroelementiem, ko satur piens, visvairāk tā sastāvā ir ūdens - vismaz 80–90%, tieši tāpēc mazulis līdz sešu mēnešu vecumam spēj no tā ne tikai paēst, bet arī kārtīgi padzerties, ar nosacījumu, ka tiek eksluzīvi barots tikai ar mātes pienu, nekas netiek dots papildus. 

Tiklīdz bērniņš sāk lietot mākslīgo maisījumu vai tiek piebarots, tā viņam papildus jādod arī padzerties. 

Katrā zīšanas reizē pirmie malki ir kā  ūdens. Turklāt šis pienā esošais ūdens ir daudz piemērotāks nekā pat vislabākais pieejamais ūdens. Pirmie piena malki ir pilnīgi pietiekami, lai padzertos, ja zīdainis pietiekami bieži tiek likts pie krūts. Karstā laikā mazuli var pielikt pie krūts biežāk nekā ierasts tieši tāpēc, lai viņš padzertos. Par mazuļa slāpēm var liecināt tas, ka bērniņš ir nemierīgāks nekā ierasts.

Kad ar pienu ir par maz

Ja zīdainim ir slapja mēlīte, mazās darīšanas ir vismaz sešas reizes dienā, ādiņa nav sausa, tas liecina, ka mazulim ar mātes pienu pietiek, lai padzertos. Ja mēlīte ir sausa, parādās nepatīkams aromāts no mutītes, autiņbiksītes visu laiku ir sausas, vai gluži otrādi mazulim nemitīgi ir caureja vai vemšana, tad jākonsultējas ar bērnu ārstu un nepieciešamības gadījumā papildus jādod ūdens.

Lai kādu ūdeni māmiņa izvēlētos, nekādā gadījumā nedrīkstētu dot ūdeni no krāna, tas noteikti ir jānovāra un jāatdzesē. Ir īpaši ūdeņi bērniem, kuros ir mazāks minerālvielu un nātrija līmenis, tāpēc zīdainim ir vieglāk to pārstrādāt.

Ja māmiņa izdomājusi tomēr dot papildus ūdeni, tad pēc iespējas mazāk jāizmanto pudelīte, lai bērns neizdomātu atteikties no krūts. Diskutējams ir jautājums, vai ūdens var palīdzēt mazināt kolikas. Lai cik labs būtu ūdens, atšķirībā no krūts piena, kas ir pielāgots konkrētajam mazulim, tāds nav, tāpēc var radīt papildus slodzi zīdaiņa organismam un izraisīt nevēlamas sekas – caureju vai gluži otrādi - aizcietējumu.

Lietojot ūdeni pārāk daudz, bērniņš var lieku reizi atteikties no krūts piena, jo viņam būs radusies sajūta, ka ir paēdis.

Cāļa forumā vecāki diskutēja, vai tad, ja zīdainim ātrāk sāk dod ūdeni, viņš to labāk dzers arī pēc tam. Viedokļi atšķiras. Daļai māmiņu, kas nedeva ūdeni, barojot ar krūti, vēlāk bērni nelabprāt dzēra ūdeni, kas īpašas grūtības sagādāja, kad bērns slimoja, savukārt citas māmiņas norāda, ka līdz pusgadam bērnam nav papildus devušas ūdeni, bet pēc tam viņs labprāt un pietiekamos daudzumos dzēris arī to.

Rūpējoties par mazuļa labsajūtu karstajā laikā, svarīgi, lai zīdainis ir ne tikai padzēries, bet arī neatrastos tiešā saulē un nebūtu saģērbs par daudz. Bērnam ir jābūt silti, bet ne karsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!