Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēc skaistā un grūtā gaidīšanas laika un milzīgā ķermeņa stresa dzemdībās pienāk brīdis, kad sieviete beidzot var pievērsties sev un sava ķermeņa sakopšanai. Ātrāk kā 6 – 8 nedēļas pēc dzemdībām nekādas pārāk lielas slodzes un spēcīgas kosmētiskas procedūras mēģināt nevajadzētu.

Pat ja attēls spogulī ne pārāk patīk, vismaz pret sevi ir jābūt godīgai. Novērtējiet, kuras ķermeņa daļas ir cietušas visvairāk. Gan grūtniecības laikā, gan pēc dzemdībām hormonālu izmaiņu rezultātā gandrīz viss ķermenis ir piedzīvojis lielākas vai mazākas pārmaiņas.

Sejas āda - pigmentācija, grumbiņas, sausums

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc dzemdībām sejas āda visbiežāk kļūst sausāka, jūtīgāka. Tāpēc ļoti iespējams, ka sejas kopšanas līdzekļi, ko sieviete lietojusi pirms grūtniecības, pēc tās vairs nederēs.

Pigmenta plankumi uz sejas ir vēl viena grūtniecības zīme. Mājas apstākļos pigmentācijas plankumus balina krēmi ar C vitamīnu. Skābums nedaudz gaišina tumšo pigmentu.

Sejas āda un sīkās krunciņas ap acīm pēc grūtniecības ir jāpabaro ar sejas maskām vismaz 2 reizes nedēļā.

Uz kosmētisko kabinetu sieviete parasti tiek tad, kad mazuļa barošanas režīms ir nedaudz stabilizējies. Pat nelieli sīkumi, piemēram, uzacu korekcija, ļauj sajusties labāk, turklāt tas neaizņem daudz laika un nemaksā dārgi.

Negulēto nakšu dēļ ir iespējams, ka parādīsies zili riņķi zem acīm, tāpēc ir vērts iegādāties atsvaidzinošu acu masku, kas noņem pietūkumu, kā arī mazina tumšos lokus.

Krūšu tvirtumam

Foto: PantherMedia/Scanpix

Par krūšu izskatu jāsāk rūpēties jau sākot no pirmajiem grūtniecības mēnešiem. Jau no 3. mēneša var nēsāt barošanas krūšturi. Tas ir laiks, kad krūtis palielinās visstraujāk. Fizioterapeite Tatjana Raklinska iesaka krūšturi nēsāt visu laiku, arī naktī. Noņemt to drīkst tikai ejot dušā. Krūšu balstīšana palīdz samazināt striju rašanos un mazina ādas iestiepšanos. Vēl ādu tonizē tās ierīvēšana ar ledus gabaliņiem. Tomēr pilnībā novērst izmaiņas nav iespējams.

Pēc bērna piedzimšanas krūtis ir smagas pirmos mēnešus, kamēr piena apjoms un padeve noregulējas.  Ja ir vēlme lietot kādu speciālu krēmu krūšu ādas tonizēšanai, pirms tam par to ir jākonsultējas ar ārstu. Ne visu krēmu ķīmiskais sastāvs ir savienojams ar mazuļa barošanu.

Diētas un liekais svars

Foto: PantherMedia/Scanpix

No pirmās dienas pēc dzemdībām var sākt nēsāt savelkošu jostu vai speciālās biksītes, kuras noņem tikai ejot gulēt. 

Lielākā problēma parasti ir strijas. Jo svaigāki ir zemādas audu plīsumi, jo labāk uz tām iedarbojas visas kosmētiskās procedūras. Pavisam no strijām atbrīvoties nevarēs, bet tās var padarīt mazāk pamanāmas, gaišākas.

Pirmo 2-4 nedēļu laikā sākot ārstēt strijas, pirmais rezultāts parādās divu mēnešu laikā. Ja ārstē "vecas" strijas, tad efektivitāte samazinās par 50%. Pilnībā tās likvidēt var tikai ar kosmētiskās operācijas palīdzību.

Metodes, kā nīdēt strijas, ir visai plašas. Ja māmiņa ēdina mazuli ar krūti, tad uz strijām drīkst smērēt speciālus serumus, koncentrātus, izmantot vakuumāsžu un ultraskaņu, arī ķermeņa masas. Pēc bērniņa barošanas pielieto arī mezoterapiju un lāzerslīpēšanu. Agrāk to darīt nav vērts, jo hormonālo izmaiņu dēļ efekts var izrādīties niecīgs un nenoturīgs.

Celulīts ir visām grūtniecēm. Tas rodas dēļ tā, ka audi un saites paliek brīvākas un irdenākas, uz ādas parādās nelīdzenā apelsīnu miziņa. Pretcelulīta līdzekļus gurniem, stilbiem, vēderam drīkst lietot uzreiz pēc dzemdībām.

Svars ir vēl viena lielā problēma, bet nav vērts mesties cīņā ar liekajiem kligogramiem uzreiz. Daļu no uzkrājumiem noēdīs bērniņš, kas dienā ar mammas pienu apēd ap 400 – 500 kalorijas.

Dietas laikā, kad ēdina mazuli, nav pieļaujamas, bet vingrojumi pēcdzemdību periodā ir saudzējoši un tie ir jāsaskaņo ar fizioterapeitu. Tā kā pēc dzemdībām svars krītas diezgan strauji, tad pirmajos mēnešos ir vērts investēt līdzekļus labā ādu savelkošajā krēmā un skrubī, kas jālieto vismaz divas reizes nedēļā. 

Ja nav starpenes bijājumu un sēdēšana nav sāpīga, tad ar velosipēdu drīkst braukt kaut nākamajā dienā pēc dzemdībām.

Kā kopt kājas

Foto: Shutterstock

Paplašinātas vēnas, kas radušās grūtniecības laikā, iespējams, nedaudz samazināsies, kad kājām vairs nebūs jānēsā liels svars un asinscirkulācija būs atkal uzlabojusies, tomēr pilnībā paplašinātās vēnas pašas nepāries. Sīkos kapilārus, kas dažreiz rodas pēc dzemdībām, var likvidēt arī kosmētiskajā kabinetā, bet lielo vēnu ārstēšana jāatliek uz laiku, kad nebarosiet vairs mazuli. Tomēr pie ārsta uz konsultāciju var doties arī agrāk. Iespējams, ka ieteiks speciālus vingrojumus un zeķes.

Visam ķermenim - masāžas un kontrastduša

Foto: PantherMedia/Scanpix

Priekšā vasara un droši vien gribēsies arī sauļoties. Nevajadzētu to darīt ilgāk kā 15-20 minūtes dienā.

Masāžas visam ķermenim var veikt jau dažas nedēļas pēc dzemdībām, bet jāvēro ir sava organisma reakcija. Tā kā masējot, asinis pieplūst tām ķermeņa daļām, kas tiek masētas, tad tas var ietekmēt piena ražošanu.

Ādas tvirtumu un liekās ādas savilkšanos lieliski stimulē kontrastdušas, kuras var veikt uzreiz pēc dzemdībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!