Foto: PantherMedia/Scanpix
Tas nav mīts, ka meitenes, salīdzinot ar puikām, sāk runāt agrāk un pareizāk, toties zēni ir pārgalvīgāki, kustīgāki, ātrāk sāk staigāt, rāpties, skriet un, kā liecina statistika, biežāk nonāk traumpunktā.

Salīdzinot dvīņu – zēna un meitenes, attīstības atšķirības, uzreiz var pamanīt, ka 20 mēnešu vecumā meitenes saka pirmos vārdus un pat vienkāršus teikumus, toties ir piesardzīgākais. Viņas labprātāk sēž klēpī un vēro pasauli no šī drošā skatu punkta.

Puikas runāt sāk vēlāk, toties izvirzās vadībā, ja vērtē tādas prasmes kā rāpšanās, kāpšana, skriešana. Zēni ir mazāk bikli un ir pārgalvīgāki. Fiziskā attīstība puišiem parasti ir labāka nekā mazajām meitenēm.

Kanādiešu psiholoģe Barbara Morondžello pētījumos par puiku un meiteņu pasaules uztveri atklājusi, ka abu dzimumu bērniem ķermeņu motorika pirmo dzīves gadu laikā īpaši neatšķiras. Atšķiras viņu gatavība riskēt – zēni ir pārgalvīgāki, meitenes piesardzīgākas.  Staigāšana, skriešana, lēkāšana un kūleņošana – visam savs laiks. 

Kādas prasmes bērni apgūst līdz piecu gadu vecumam: 

3 mēneši - mazulis, guļot uz vēdera, var atbalstīties uz rociņām, pacelt galviņu un noturēt īsu brīdi ķermeņa augšdaļu pat 90 grādu leņķī.

6 mēneši - mazulis spēj pagriezties uz vienu un uz otru sānu, lai satvertu mantiņu, kas ir viņa redzeslokā. Pusgada vecumā bērns var sēdēt, ja viņš tiek atbalstīts, tomēr to darīt nevajadzētu. Muguras muskuļi vēl nav gatavi šai slodzei.

9 mēneši  - bērniņš spēj pārvietoties uz priekšu, rāpot, ripināties vai slidināties pa grīdu. Atspiežoties uz rociņas, var mēģināt apsēsties.

Viens gads - bērns droši, ātri un pareizi rāpo. Labi sēž un mēģina piecelties kājās. Pasniedziet viņam pretī roku, viņš ar prieku to satver un kopā ar pieaugušo mēģina spert soļus uz priekšu.

15 mēneši - bērns staigā pats un bez pieaugošo sniegtā atbalsta. Viņš spēj patstāvīgi noiet 10 soļus, drošāk pārvietojas, ja redz, ka mamma vai tētis viņu noķert, ja iznāks paklupt.

Pusotrs gads -  spēlējas sēžot. Šajā pozā viņš viegli aizsniedz grāmatu vai mantiņas, kas atrodas netālu no bērna. Patīk stumdīt bērnu mašīnītes un citus „stumdāmus” balstus.

21 mēnesis -  bērns iemācās spert soļus atpakaļ. Iemācās un ilgu laiku var pavadīt, kāpjot pa trepēm augšā un lejā. Spēj piebīdīt krēslu, uz kura uzrāpjoties, mēģina kāpt vēl augstāk.

2 gadi -  prot spert pa bumbu un noturēt līdzsvaru, nepakrist. Bērns spēj atskatīties uz savu diedziņā iesieto rotaļlietu, kas tiek vilkta līdzi un nezaudēt līdzsvaru. Prot noiet pāris soļus uz pirkstgaliem.

27 mēneši -  meistarīgi izvairās no asajiem galda stūriem, var patstāvīgi iekāpt smilšu kastē un pārkāpt pāri šķēršļiem.

Divarpus gadi -  
lēkā pāri peļķēm, tajās neiekrītot. Lien šķēršļiem pa apakšu, spēj pāris sekundes nostāvēt uz vienas kājas. Lai kaut ko paceltu, bērnam vairs nav jāpietupjas, bet viņš var noliekties. Attīstās līdzsvara sajūta.

Trīs gadi -  bērns nolec no kāpņu pēdējā pakāpiena un piezemējas uz abām kājām, mācās braukt ar trīsriteni un spēj kāpt pa trepēm kā pieaugušais, pamīšus kāpjot no viena pakāpiena uz nākamo.

Trīsarpus gadi -  mostas sacensību gars. Viņš spēj noturēt līdzsvaru, ejot pa šauru laipu, lēkāt, saliekot kājas plati un atkal kopā. Var noripot lejā no kalniņa ar taisnām rokām un kājām.

Četri gadi -  piemērots laiks, lai mācītos braukt ar divriteni. Var mēģināt braukt jau bez atbalsta papildriteņiem. Droši nolec no taburetes, met kūleņus un labprāt rāpjas.

Pieci gadi -  bērns kļūst izveicīgāks un veiklāks. Daļa bērnu jau iemācās peldēt un ir spējīgi noiet nelielus pārgājienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!