Klāt ir vasara un pludmales sezona. Kopā ar vecākiem uz pludmali dodas arī zīdainīši, kuriem peldes jūrā un Latvijas upēs vēl nav piemērotas. Kam pievērst uzmanību un kā pareizi sagatavoties vasaras sezonai un dienai pie ūdens?

Tā kā bērna āda ir īpaši jutīga un ļoti ātri apdeg, tiešos saules staros mazuli var atstāt ne ilgāk par piecām līdz septiņām minūtēm. Ne vienmēr pludmalē ir atrodamas ēnainas vietas, tāpēc lieti noder saulessargs vai liels lietussargs, kas bērnu aizsargā. Atrodoties tiešos saules staros, lietojiet vieglu galvassegu - lakatiņu vai cepurīti.

Ja vecāki ir nolēmuši savam bērnam lietot kosmētikas līdzekļus, kas aizsargā pret sauli, tad vispirms noteikti jāpārbauda, vai mazajam nav alerģijas pret konkrēto izstrādājumu. To dara, uzklājot krēmu nelielā laukumā bērna delnas iekšpusē un pavērojot - vai pēc pāris stundām ar ādu joprojām viss ir kārtībā, vai arī novērojama alerģiska reakcija.

Ja vecāki savam mazulim ļoti vēlas iegādāties saulesbrilles, vajadzētu izvēlēties kvalitatīvas un bērna acīm piemērotas brilles, pretējā gadījumā bērnam var sākties acu problēmas un pat šķielēšana.

Vasara ir pats labākais laiks gaisa peldēm, taču nevajadzētu ļaut dzīvoties ar pliku dupsi tieši smiltīs, jo smiltis nav tīras un rezultātā var rasties dzimumorgānu iekaisums. Pēc peldes noteikti jānomaina bikšeles, jo ilgstoši atrodoties slapjās biksēs, var tikt apsaldēts urīnpūslis.

Īpaša uzmanība jāpievērš higiēnai, ja bērniņš vēl lieto autiņbiksītes. Tās jāmaina biežāk nekā tas tiek darīts pārējā gada laikā, lai izvairītos no izsutumiem un autiņbiksīšu dermatīta.

Ja bērniņš ir lielāks un vecāki ļauj plunčāties ūdenī, arī tad jāievēro daži drošības noteikumi. Lai peldes sagādātu prieku mazulim un nerastos nepatīkami blakusefekti, piemēram, kāds iekaisums, atklātā ūdenstvertnē ar pliku dupsi var peldināt, ja ir pārliecība par ūdens tīrību un kvalitāti.

Pēc peldes vajadzētu noskaloties dušā un būtu vēlams izmantot speciālās autiņbiksītes, kas paredzētas peldēšanai - tās nelaiž cauri urīnu, pasargā no dezinfekcijas līdzekļiem un iekaisumiem.

Jūnijā portāla "Cālis" bērnu veselības forumā uz jautājumiem par mazuļa veselību vasarā atbildes sniegs pieredzējušie Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas ārsti - pediatri. Nāc un pajautā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!