Foto: PantherMedia/Scanpix
Māmiņa jautā, kā pareizi izvēlēties saules aizsargkrēmu zīdainim un vai tas vispār ir jālieto maziem bērniem?

VC4 Bērnu veselības centra fizikālās terapijas un rehabilitācijas medicīnas ārste Evita Goraja skaidro, ka aizsargkrēmi noteikti ir jālieto.  Lai pasargātu zīdaini no saules staru nevēlamās ietekmes, vislabākais veids ir ­ būt ēnā pareizā diennakts laikā, īslaicīgi un ar vieglu (galvu un ķermeni nosedzošu) apģērbu. Tad var iztikt bez aizsargkrēmiem. Līdz sešu mēnešu vecumam saules aizsargkrēmus nelieto – drošības dēļ, jo nav veikti pētījumi, kā tie ietekmē mazuļa ādu, vai neizraisa kādas alerģiskas reakcijas.

Jāatceras, ka arī ēnā, zem koku zariem un mākoņainā laikā saules stari mūs tik un tā aizsniedz, bet šie stari ir jau mazāk intensīvi.

Pastaigām ar zīdaiņiem un bērniem labāk izvēlēties dienas laiku, kad saule nav tik intensīva: no rītiem līdz plkst.10.00 un pēcpusdienās pēc plkst.16.00.

Ja nu tomēr ārā jāuzturas pēc plkst.10.00 un tas būs ēnā, tad vajadzētu lietot aizsargkrēmus (SPF ne mazāks kā 30). Ja ēnu būs grūti atrast, tad jālieto aizsargkrēms ar SPF 50 vai 50+.

Jo lielāks SPF skaitlis, jo spēcīgāk krēms pasargā no saules stariem. SPF 50 un 50+ būtu obligāti jālieto gaišmatainiem zīdaiņiem un rudmatainiem zīdaiņiem. Speciāli sauļoties zīdaiņiem nav ieteicams.

Lai aizsarglīdzeklis paspētu labi iesūkties ādā, tas jāuzziež 20 minūtes pirms došanās ārā.  Aizsargkrēms no jauna jāuzklāj pēc katrām trim stundām; ja bērns iet ūdenī – pēc katras plunčāšanās, arī tad, ja uz iesaiņojuma rakstīts, ka krēms ir ūdensnoturīgs.

Māmiņas portālā "Cālis" stāsta, ko no aptiekās un veikalos pieejamās produkcijas izvēlas viņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!