Jautājums: Ja mazulis (līdz 1 gada vecumam) ļoti svīst miegā, vai par to ir jāraizējas un kā būtu jārīkojas mammai?

Viens no izplatītākajiem iemesliem ir D vitamīna trūkums, skaidro "Capital Clinic Riga" pediatre Daira Brenča. Tāpēc vispirms jānoskaidro, vai mazulis saņem D vitamīnu viņam individuāli nepieciešamajā devā. D vitamīns papildus jāsaņem no 1 mēneša vecuma līdz 3 gadu vecumam, īslaicīgas pauzes ieturot tikai saulainajos vasaras mēnešos, un tad, ja uzturieties ārpus pilsētas.

D vitamīns ir taukos šķīstošu vitamīnu grupa, kas nepieciešama sāļu līdzsvara uzturēšanai organismā.

Biežākie iemesli, kad mazulim nepietiek šī "saules" vitamīna, ir situācijas, kad viņš nepietiekami atrodas svaigā gaisā, un ja bērniņam ir kādas zarnu trakta saslimšanas, kas norit ar uzsūkšanās traucējumiem.  Kā arī tad, ja  tiek lietoti specifiski medikamenti. Ja bērniņš kādu iemeslu dēļ nesaņem vecumam atbilstošu, sabalansētu uzturu. Arī māmiņas piens satur D vitamīnu, bet strauji augošam mazulim to vēl vajag papildu.

Gribētu minēt D vitamīna deficīta biežākos agrīnos simptomus.

  • bērniņš var kļūt nemierīgs;
  • traucēts miegs, it sevišķi iemigšana;
  • pastiprināta svīšana, it sevišķi miegā un barošanas reizēs;
  • ēstgribas izmaiņas.

Jāatceras, ka māmiņām pašām regulēt D vitamīna devu nevajadzētu, lai neradītu nevēlamus efektus, tāpēc labāk un pareizāk ir doties pie bērnu ārsta vai ģimenes ārsta, lai kopīgi izrunātu problēmu un rastu atbildi uz jautājumu.

Iesaku arī veikt laboratorijā asins analīzi, lai objektīvi kontrolētu D vitamīna līmeni asinīs. Ja būs nepieciešamas, tad bērnu ārsts vai ģimenes ārsts nozīmēs arī papildu izmeklējumus.

Jūnijā portāla "Cālis" bērnu veselības forumā uz jautājumiem par mazuļa veselību vasarā atbildes sniegs pieredzējušie Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas ārsti - pediatri. Nāc un pajautā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!