Foto: PantherMedia/Scanpix
Mūsdienu ultrasonogrāfijas tehnoloģijas ļauj topošajām māmiņām ilgi pirms mazuļa piedzimšanas uzzināt ne tikai dzimumu, bet savlaicīgi sagatavoties dzemdību procesam un uzzināt par iespējamajām veselības problēmām bērniņam. Ārstam USG sniedz daudz noderīgas informācijas par sievietes un augļa veselību, bet topošajai māmiņai tas ir īpaši emocionāls brīdis.

Kas notiek ultrasonogrāfijas laikā?

30 gadus atpakaļ par mazuļa dzīvi līdz piedzimšanas brīdim zināja ļoti maz. Kad pirmo reizi tika izmēģināta ultrasonogrāfija, tā bija īsta sensācija.

Mūsdienās ultrasonogrāfijas (USG) pārbaudes ir kļuvušas par rutīnas pārbaudēm grūtniecības laikā, valsts apmaksā divas USG reizes, taču, ja nepieciešams, pārbaudes veic biežāk. Pateicoties medicīnas un zinātnes sadarbībai, ir patoloģijas, kuras var ne tikai atklāt vēl nedzimušam auglim, bet arī tās novērst pirms mazuļa ienākšanas pasaulē.

Visas ultrasonogrāfijas metodes darbojas līdzīgi - caur ultrasonogrāfijas ierīces raidītāja galviņu tiek izstaroti cilvēka ausij nedzirdamie skaņu viļņi, ko ķermeņa audi raida atpakaļ kā atbalsi, kas tālāk uz monitora atveidojas kā skaidri saskatāma bilde. Vietas, kur ir cits audu blīvums, uz bildes izskatās gaišākas vai tumšākas.

Ko apmaksā valsts

Jau sākot no 5. grūtniecības nedēļas USG uzrāda grūtniecības iestāšanos. Šī pārbaude gan nav obligāta, valsts to neapmaksā, bet ginekologs šādu pārbaudi var veikt, lai pārliecinātos, vai ar grūtniecību viss ir kārtībā.

Pirmā valsts apmaksātā ultrasonogrāfija tiek veikta 11.-14. grūtniecības nedēļā, kad ārsts pārbauda mazuļa sirdspukstus un, ņemot vērā augļa izmērus, precīzi aprēķina grūtniecības nedēļu skaitu un iespējamo dzemdību datumu. Šajā grūtniecības stadijā jau var redzēt, ja būs dvīņi vai trīņi. Šajā laikā novērtē dažus specifiskus rādītājus, piemēram, kakla krokas biezuma mērījumus, kas var vēstīt ir iespējamām gēnu mutācijām, novērtē augļa sirds veselību.

Otrā ultrasonogrāfija parasti notiek laikā no 18. līdz 23.grūtniecības nedēļai, kad USG speciālists izmēra bērna galviņas diametru, krūts apkārtmēru un garumu, lai konkrēti noteiktu mazuļa attīstības posmu (vecumu). Ārsts pārbauda arī visus mazuļa orgānus, placentas atrašanās vietu un augļūdeņu daudzumu. Tagad precīzi var pateikt arī dzimumu.

Pēdējā sonogrāfija, kas gan nav obligāta un valsts to neapmaksā, bet nereti ārsti iesaka veikt, ir ap 32. - 36. grūtniecības nedēļu. Arī šīs pārbaudes laikā ārsts mazulis "mēra", novēro atsevišķu orgānu darbību. Tā kā placenta grūtniecības laikā var "ceļot", tad atkārtoti pārbauda tās atrašanās vietu. Ja tā nosedz dzemdes kanālu, tad dabīgas dzemdības nav iespējamas. Bērna guļa māmiņas vēderā var daudz ko pavēstīt par iespējamo dzemdību norisi. Šajā grūtniecības periodā lielākā daļa mazuļu jau guļ ar galviņu uz leju. Ja augļa guļa ir citādāka, ārsts rēķinās, ka dzemdības būs jāvada savādāk.

Latvijā valsts apmaksāta ultrasonogrāfija visām grūtniecēm paredzēta pirmajā un otrajā trimestrī; trešajā grūtniecības trimestrī valsts apmaksāta ultrasonogrāfija paredzēta tikai riska grupas grūtniecēm.

Tātad valsts apmaksāta ultrasonogrāfija visām grūtniecēm paredzēta pirmajā trimestrī (no 11. līdz 14.grūtniecības nedēļai) un otrajā trimestrī (no 20. līdz 23.grūtniecības nedēļai), savukārt trešajā trimestrī (34.-36.grūtniecības nedēļā) valsts apmaksāta ultrasonogrāfija noteikta tikai riska grupas grūtniecēm (piemēram, ja ir intrauterīna augļa augšanas aizture, daudzaugļu grūtniecība, neskaidra augļa guļa).

Nacionālā veselības dienesta speciāliste Evija Štālberga atgādina, ka ārsts, kurš ir līgumattiecībās ar valsti, izvērtējot pacientes veselības stāvokli un pieņemot lēmumu par papildu ultrasonogrāfijas izmeklējuma nepieciešamību, ir tiesīgs izsniegt nosūtījumu valsts apmaksāta izmeklējuma veikšanai. Tātad – grūtniece var saņemt tik valsts apmaksātus ultrasonogrāfijas izmeklējumus, cik grūtniecību uzraugošais speciālists uzskata par vajadzīgu (Avots – Latvijas Vēstneša portāls).

Bez tradicionālās USG ir vēl pāris specifiskākas izmeklēšanas metodes, kurām arī izmanto ultraskaņu.

Doplera jeb krāsu ultrasonogrāfija mēra un pārbauda augļa ķermeņa asinsriti. Ārsts var noteikt, vai visi orgāni ir labi apasiņoti, vai nabassaite pietiekami piegādā barības vielas ķermenim un smadzenēm. Latvijā noteikts, ka sievietēm 16.-18.grūtniecības nedēļā valsts tagad apmaksā augļa sirdstoņu izklausīšanu ar fetālo dopleru.

3D-ultrasonogrāfija

Normālā ultrasonogrāfijas bilde ir 2D, taču tagad pastāv arī 3D ultrasonogrāfijas bildes, kas parāda augli it kā telpiskā skatījumā. Tas ļauj apskatīt mazuli no visām pusēm un novērtēt pat pašas mazākās krociņas.

Pasaulē nu jau pieejamas arī 4D bildes. Ierīce 5 – 7 reizes sekundē fiksē mazuļa kustības un tas izskatās kā ultramoderns televizors. No medicīniskā skatupunkta 4D ultrasonogrāfijai nav lielas nozīmes.

Statistika liecina, ka ginekologi grūtniecības laikā topošajām māmiņām veic apmēram 6 ultrasonogrāfijas. Ginekoloģijas un dzemdniecības speciālisti ir vienisprātis - ultrasonogrāfija mazuļa veselībai ir pilnīgi nekaitīga, taču pastāv arī šīs procedūras skeptiķi, kuri uzskata, ka to izmantot nevajadzētu. Drīzāk jāsaka, ka katrai medicīniskai manipulācijai ir savi mērķi un izmantot to bez vajadzības nevajag.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!