Pārtikas produktu daudzveidīgais klāsts ne vienmēr nodrošina to, ka viss, ko apēdam, mums ir vajadzīgs. Liela daļa no pārtikas, kas atrodama veikala plauktos, ir ne tikai nevēlama, bet pat bīstama. Īpaši tas attiecas uz maziem bērniem augšanas periodā, kad organisms burtiski uzsūc gan labo un vērtīgo, vitamīnus un minerālvielas, gan arī dabiskas izcelsmes produktos iekļuvušās ķīmiskās vielas un veselībai postošo piesārņojumu. Nebūs arī melots, ka teorētiski daži no šiem produktiem ir veselīgi, tikai katrs savā laikā un vietā.

Saldās gāzētās limonādes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bīstamais vecums: jebkurš

Iemesls: milzīgs daudzums cukura

Atkārtošana – zināšanu māte. Visi zina, ka gāzētie cukurotie dzērieni nav labi. Un tie patiešām nav labi, jo satur milzīgu daudzumu cukura. Saldināšanai var tika izmantots gan kukurūzas sīrups, gan dekstroze, gan fruktoze, glikoze, maltoze, saharoze utt.

Cukuru smadzenēm vajag, bet ārsti neiesaka pārsniegt to devu. Tāpēc ieteicamā un maksimālā saldinātā dzēriena deva diennaktī ir 300 ml diennaktī. Bet kurš spēs atrauties no gardās limonādes pudeles pēc pirmajiem malkiem? Posts, ko nodara tik liels cukura daudzums, ir ne tikai liekais svars. Limonādes satur vielas, kas irdina zobu emalju. Tiesa, lai efekts būtu jūtams, ik dienas jāizdzer 2 litri gāzētā dzēriena 3-5 gadus no vietas.

Okeāna zivis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bīstamais vecums: līdz 6 gadu vecumam

Iemesls: dzīvsudrabs

Zivis ir lielisks produkts, kas ir noteikti jāiekļauj ēdienkartē. Tikai jāņem vērā, ka ne visas zivis ir labas. Pareizāk sakot, piesārņotajā vidē dzīvojot, dažas zivju sugas īpaši uzsūc savos organismos cilvēka radīto piesārņojumu un tās ēst nevajadzētu. Ja pieaugušajiem šādu piesārņotu zivju ēšana lielo ļaunumu nenodarīs, tad maziem bērniem un grūtniecēm var atstāt paliekošas sekas uz vispārējo veselības stāvokli.

Bērniem līdz 6 gadu vecumam  smadzeņu šūnās aktīvi veidojas nervu savienojumi. Smagie metāli, kas uzkrājas okeāna zivīs, šajā procesā par labu nenāks. Tāpēc bērniem neiesaka dot šīs zivis – jūras asaris, zobenzivs, visa veida haizivju delikateses, Atlantijas okeāna makreles. Toties droši var iekļaut ēdienkartē heku, siļķes, saivas, sardīnes.

Sēnes

Foto: DELFI Репортер

Bīstamais vecums: līdz 7 gadu vecumam

Iemesls: toksīni

Sēnes izsenis ir skaitījies smags ēdiens, kuru bērna ēdienkartē neiesaka ieviest pārāk agri. Uztura speciālisti apgalvo, ka sēņu ēdienus bērniņam droši var dot baudīt, sākot ar divu gadu vecumu, jo šajā vecumā viņam jau vajadzētu būt pilnībā pārgājušam uz pieauguša cilvēka ēdienkarti. Bet vēl labāk, ja tās nesāk ēst pirms 7 gadu vecuma, jo, neraugoties uz to, ka sēnēs ir daudz mikroelementu un šķiedrvielas, sēnes uzsūc apkārtējā dabā esošos toksīnus.

Ir bijuši gadījumi, kad konstatēta saindēšanās ar smago metālu sāļiem, kas uzkrājas arī ļoti vērtīgās ēdamās sēnēs, kas aug tuvu ceļiem un šosejām. Ja sēņojat, tad vismaz  platībās un mežos, kas ir tālu prom no ceļiem, dzelzceļiem un izgāztuvēm.

Zemesrieksti un produkti ar zemesriekstu daļiņām

Bīstamais vecums: jebkurš

Iemesls: alergēni

Zemesriekstu sviests daudzviet pasaulē ir izplatīts kārums jau gadu desmitiem. Iespējams, ka tas arī ir galvenais iemesls kāpēc agrāk populārais, kalorijām bagātais produkts ir kļuvis par galveno alerģiju cēloni Rietumu valstīs.

Riska grupa ir 4-8% bērnu vecumā līdz 7 gadiem. Turklāt alerģiska reakcija bieži izpaužas vissmagākajā formā, proti, kā anafilaktiskais šoks, kas apdraud dzīvību. Pietiek pat ar niecīgu kripatu zemesriekstu, lai izsauktu šādu reakciju. Katrā ziņā rieksti ir tas produkts, ar kura ieviešanu mazu bērnu ēdienkartē steigties neiesaka.

Svaigi slaukts piens

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bīstamais vecums: Jebkurš

Iemesls: zarnu infekciju iemesls

Silts, svaigi slaukts piens allaž bijis jaukās, mierpilnās lauku dzīves simbols. To uzskata par labas veselības ķīlu, ja vien iespējams tikt pie šāda tikko slaukta pieniņa. Patiesībā tikko svaigi slaukts piens maziem bērniem ir smaga pārtika, kas pārslogo nieres (tas ir trīs reizes „smagāks” par mātes pienu), nemaz nerunājot par to, ka līdz gada vecumam vispār nekādu govs pienu bērniem dot nevajadzētu. Uztura speciālisti iesaka svaigu govs pienu nedot ātrāk par 2-3 gadu vecumu.

Ir vēl viens risks, kas saistās ar svaigu govs pienu. Svaigs piens ir 150 reizes bīstamāks par pasterizētu, jo tajā atrod gan salmonellas izraisītājus, gan zarnu nūjiņas, gan listērijas, kas ir mikrobi, kas izraisa listeriozi. Grūtniecēm tā var izsaukt abortu, bet maziem bērniem smagu saslimšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!