Jautājums: Manai meitiņai ir 5 gadiņi. Bērnudārza lielāko daļu spēlējas ar puišiem, patīk puišu spēļmantas un grib vilkt tikai šortus vai džinsus. vai tas. Var par kaut ko liecināt, kā pareizi ar to cīnīties un vai vispār vajag pievērst tam uzmanību?


Ja bažas ir par to, vai tas neliecina par seksuālo orientāciju vai identitāti, tas bažām nav pamata. Protams, neviens nevar dot 100% garantiju, bet šādā vecumā aprakstītās spēles ir normālas.

Seksualitāte attīstās kopš dzimšanas un dzimumidentitāte sāk veidoties apmēram sākot no 2-3 gadu vecuma. Tad bērns sāk saprast, ka puikas un meitenes atšķiras. Vēlāk bērnudārzu laikā notiek aktīva izpēte, tiek spēlēti dakteri, pārģērbšanās utt., kas nozīmē to, ka bērni izzina pasauli un viens otru.

Lai saprastu, kas es esmu, ir jāizzina pretējais un tad tas tiek integrēts savā pieredzē. Tā notiek savas identitātes, tai skaitā dzimumidentitātes apzināšanās. Ir jāiepazīst zēni, pēc tam vīrieši, lai saprastu, ka es esmu meitene, sieviete, kāda es esmu.

Protams ir vēl daudzi citi faktori, arī attiecības ar tēvu un māti. Arī citi faktori ietekmē identitātes veidošanos. Jāņem vērā temperaments, kas arī var noteikt to, ar ko bērnam labāk ''saskan'' draudzēšanās.

Es ieteiktu nepievērst meitas uzvedībai uzmanību, nemēģināt viņu ietekmēt un censties atbrīvoties no Latvijā vēl diezgan stipri valdošajiem stereotipiem par to, kas jāvelk, kā jāspēlējas un jāuzvedas mazām meitenēm.

Uz jautājumiem par bērnu psiholoģiju portāla "Cālis" Mazuļu forumā atbild Ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centra "Līna" psiholoģe Līga Kalniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!