Tas, ka tētim ir iespējams piedalīties dzemdībās, jau sen vairs nav nekas jauns. Tomēr samērā liela daļa sieviešu pēc tam atzīst, ka vīra klātbūtne šajā svarīgajā dzīves notikumā bijusi ja ne apgrūtinoša, tad bezjēdzīga gan. Viens no argumentiem - vīrietis topošo māmiņu nepasargāja no stresainas, nepatīkamas dzemdību pieredzes un neiejūtīga slimnīcas personāla. Uzticības zaudēšana tik kritiskā brīdī var izrādīties ar ilgstošam postošam sekām pārim, raksta Elija Teilore, grāmatas " Becoming Us, Loving, Learning and Growing Together" autore.

Teilore sarunās ar vīriešiem piefiksējusi vairākus tipiskos vājos punktus. Nepietiekamās zināšanas par dzemdību procesu, nespēja sastrādāties ar medicīnisko personālu; tāpat vīriešus uztrauca fakts, ka dzemdību laikā viņi kopumā maz spēj ietekmēt notiekošo.

Vīrietis apjūk situācijās, kurās nav noteicējs, bet sieviete šādu reakciju var uztvert kā zīmi, ka attiecības nav drošas. Nākotnē tas var negatīvi ietekmēt attiecības un ģimenes stabilitāti. Kas jāzina topošajam tētim, lai lielais notikums būtu ne tikai smags darbs, bet arī jaukas, emocionālas atmiņas? Jāsagatavojas un jābūt gatavam atbalstīt savu sievu pareizi.

Procesa uzraudzītājs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dažas vecmātes pirms dzemdībām iesaka grūtniecei uzrakstīt ideālo dzemdību plānu. Tas vajadzīgs ne tikai pašai sieviete, kas tādējādi maksimāli noskaņojas uz labvēlīgu un vieglu rezultātu. Dzemdību plānu noteikti jādod izlasīt jaunajam tētim, tā viņš uzzinās, ko tieši viņa sieva gaida no dzemdībām. Tētis zinās, kā pārstāvēt topošās māmiņas intereses saziņā ar medicīnas personālu. Vēl labāk, ja vecāku nodarbības apmeklē abi topošie vecāki. Pat ja pirmās reizes ir nokavētas, pat viena kopīga nodarbība labāk palīdzēs izprast, kāds atbalsts būs visvairāk vajadzīgs sievietei dzemdībās.

Sievietēm viena no nepatīkamākajām atmiņām par dzemdību procesu ir tā, ka viņas nespēja kontrolēt notiekošo un saprast, ko tieši vecmātes un ārsti ar viņu dara. Topošā tēva uzdevums ir būt par komunikatori starp abām aktīvajām pusēm.

Aizsargs un drošības devējs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vīrietim nav noteikti jāatrodas starp sievietes kājām bērniņa izspiešanas brīdī. Te viņš tiešām neko reāli palīdzēt nevar. Tik vien kā apmierināt savu interesi, bet dzemdības nav process, kurā galvenais ir "intereses apmierināšana". Vīrieša svarīgākais un dabas noteiktais uzdevums ir garantēt emocionālo atbalstu un fizisko drošību dzemdībās. Rokas turēšana tiešām šo sajūtu rada, pat ja vīriešiem dažkārt liekas, ka tas ir sīkums. Arī tad, ja dzemdības beidzas ar ķeizargriezienu, tuva cilvēka klātbūtne palīdz. Dažreiz jaunā māmiņa un viņas jaundzimušais bērniņš burtiskā nozīmē jāpasargā no viesu pūļiem, kas dodas uz slimnīcu raudzībās.

Mīļotais vīrietis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ģimenes dzemdības var būt īstā vieta, kur vēlreiz iemīlēties savā partnerī. Daudzas jaunā māmiņas, kuru dzemdības bijušas normālas un pat vieglas, atzīst, ka pēc tam jutušās kā no jauna iemīlējušās. Tas ir saistīts arī ar hormonālajām īpatnībām - dzemdību laikā sievietes organismā izdalās iemīlēšanās hormons oksitocīns, tāpēc mīlestības jūtu pietiek gan jaundzimušajam, gan mīļotajam vīrietim.

Muguras masāža, atbalstošs vārds, patiesas sirsnīgas emocijas, kas tiek paustās šajā brīdī, paliek pāra atmiņā daudz ilgāk un noturīgākas nekā izteiktas jebkurā citā vietā un laikā.

Lai atbalsts būt arī jēgpilns, pirms tam tētim jāsagatavojas un jāiemācās, kuras masāžas un atbalsta pozīcijas ir visnoderīgākās dzemdībās. Dzemdētāja būs pateicīga par mīļotā vīrieša stipro plecu blakus.

Parūpējies par siltumu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dzemdību procesa pēdējā stadija, kas beidzas ar bērniņa nākšanu pasaulē, ir lieliski brīdis, kad tētis var palīdzēt. Sievietei un mazulim šajā brīdī ļoti svarīgi ir nodrošināt siltumu. Jaunas tēvs var ne tikai sasegt abus, bet pat gulties blakus savai ģimenei kopīgajā laulības gultā un sasildīt viņus. Parasti jaundzimušo liek uz mammas vēdera, lai nodrošinātu tik svarīgo "āda - āda" kontaktu, bet šīs pašas funkcijas var veikt arī tētis. Zīdainītis mierīgi var gulēt uz tēta krūtīm, ja mamma šajā brīdī nav pieejama.

Dienas varonis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Stambulā notikušajā dzemdību speciālistu starptautiskajā konferencē, kurā runāja par to, kā veicināt dabīgu dzemdību skaita pieaugumu (Turcijā 51% dzemdību beidzas ar ķeizargriezienu) , piedalījās arī dažādu valstu psihoterapeiti. Viņi aptaujājuši mammas, kādas izjūtas sievietēm bija pēc ģimenes dzemdībām un vecmātes, kas līdzdarbojās ģimenes dzemdībās. Neatkarīgi no tā, kā vai dzemdības beidzās dabīgi, vai ar operāciju, pāris vienmēr tikai uzslavēts par labu darbu un sadarbību. "Jūs esat varoņi un lieliska komanda!". Sievietēm ir īpaši svarīgi dzirdēt šādu sava bērna tēva novērtējumu no profesionāļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!