Plānojat bērniņu? Veselīgs uzturs, dzīve bez stresa un daudz vitamīnu nav vienīgie priekšnoteikumi, lai grūtniecība iestātos un noritētu bez problēmām. Portālā "Baby Zone" aicina topošas vecākus rūpīgāk piestrādāt pie mutes veselības. Neaizmirstiet par labu zobu birsti un zobu diegu. Problēmas mutes dobumā vistiešākajā veidā var iespaidot pāra auglību.

Neārstēti zobi - drauds grūtniecībai

Foto: PantherMedia/Scanpix

No brīža, kad pāris sāk piestrādāt pie bērniņa ieņemšanas līdz plāna realizācijai vidēji paiet pieci mēneši. Sievietēm, kurām ir hroniski neizārstētas zobu un smaganu saslimšanas, šis laiks ir ilgāks – vismaz septiņi mēneši. Kāpēc? Zviedrijas ārsti apkopojuši statistiku, kas atklāj, ka hronisks iekaisums mutē ietekmē vispārējo veselību, tai skaitā arī auglību un sievietes ginekoloģisko veselību. Tātad arī neveicina mazuļa pieteikšanos.

Kas ir zobu skalojamajā līdzeklī?

Zobārsti iesaka skalot zobus, lai saglabātu to veselīgumu un novērstu zobakmens veidošanos. Tas tiešām palīdz, ja vien zobu skalojamajā līdzeklī nav kaitīgu vielu. Pārbaudiet marķējumu, vai šķidrums nesatur triklozānu, kas ir plaši pielietots antibakteriālos šķīdumos un antibakteriālās ziepēs.

Saskaņā ar vides pētījumiem, triklozāns pazemina dzīvnieku spēju laist pasaulē mazuļus un ietekmē estrogēnu un testosterona līmeni organismā. Daži pētnieki uzskata, ka triklozāns izjauc normālu endokrīnās sistēmas darbību tieši tāpat kā bīstamā ķīmiskā viela bisfenols A. No otras puses – no zobu skalošanas ir arī savs labums. Regulāra mutes skalošana samazina priekšlaicīgu dzemdību riskus, jo novērš iekaisumus. Tātad izvēlieties drošu līdzekli un skalojiet veseli!

Zobu veselība un vīrieša auglība

Foto: stock.xchng

Veseli zobi vajadzīgi ne tikai sievietei. Arī vīrieša auglību var ietekmēt ilgi neārstētas zobu saslimšanas. 2010. gadā Izraēlā veiktā pētījumā, kurā piedalījās 75 vīrieši vecumā no 23 līdz 52 gadiem, pārbaudīja viņu spermas kvalitāti. Tiem vīriešiem, kuriem bija gingivītis – smaganu iekaisums, bija ievērojami sliktāki spermatozoīdu veselīguma rādītāji.

Sudraba plombas un smieklu gāze

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai agrāk tik populārās sudraba plombas, kas ir gandrīz visiem pieaugušajiem, arī ietekmē auglību? Lai arī diezgan bieži izskan pieņēmums, ka sudraba plombas ļoti mazos daudzumos var izdalīt toksiskas vielas un smagos metālus, ASV Zobārstu asociācijas veiktos pētījumos nav rasta saistība par šādu plombu ietekmi uz auglību. Toties smieklu gāze, kuru dažreiz izmanto zobu labošanas laikā kā nomierinošu un atslābinošu līdzekli, gan sieviešu fertilitātei par labu nenāk.

Pirms stomatoloģiskajām operācijām

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirms nopietnām stomatoloģiskām operācijām ir vērts veikt grūtniecības testu. Var gadīties, ka grūtniecība jau ir iestājusies, bet ārsts, to nezinot, izmanto nepiemērotu grūtniecēm atsāpināšanu vai narkozi, izraksta antibiotikas vai citas zāles, kuras nevajadzētu lietot topošajām māmiņām. Protams, ka tas attiecas arī uz jebkuru citu operatīvu iejaukšanos, īpaši, ja cenšaties ieņemt bērniņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!