Pie sava pirmā īstā velosipēda bērni parasti tiek apmēram divu gadu vecumā. Iemācoties turēt līdzsvaru ar šo braucamo, nākamais jau ir divritenis, kas sākumā ir aprīkots ar papildus atbalsta ritenīšiem.

Aptaujājot populārāko bērnu preču un velosipēdu veikalu "ZZK centrs", "Lāčuks" un "Čipollino" pārdevējus, izveidojām ieteikumu sarakstu, kā izvēlēties pašu piemērotāko 'vellapēdu'. Teju visi aptaujātie eksperti atzina, ka pirmajiem mēģinājumiem braukt ar velosipēdu pietiks arī ar lielveikalā pirktu vienkāršu un nedārgu ritenīti ar plastmasas detaļām. Nākamo velosipēdu, ar ko bērns brauks, iespējams, vairākus gadus, vēlams pirkt sporta preču veikalā. Tas būs izturīgāks, nelūzīs un galu galā būs nododams mantojumā nākamajiem bērniem. 

Noteikti līdzi ņemiet bērnu, lai speciālists varētu piemērīt, kurš velosipēds der vislabāk un pieregulēt to, kas nepieciešams.  Iegādājoties velosipēdu, pievērsiet uzmanību attālumam no sēdekļa līdz stūrei. Attālumam no sēdekļa līdz stūrei jābūt tiek lielam, cik gara ir bērna roka no elkoņa līdz izstieptiem pirkstu galiem.

Vismazākajiem braucējiem - divgadniekiem, piemērots būs trīsritenis vai arī velosipēds, kas aprīkots ar papildiritenīšiem, kas pēc tam ir noņemami. Arī 16 collu riteņa izmēra divriteņiem ir papildus ritenīši, jo bieži vien tieši trīs un četrus gadus veciem bērniem tiek sagādāts pirmais nopietnais divritenis. Tāpēc, lai uzsāktu braukšanu, ir nepieciešams papildus atbalsts.

Līdz 6 gadu vecumam bērniem ir ērtāki velosipēdi ar Y veida rāmi, jo uz tāda ir vieglāk uzkāpt un nokāpt.

12 un 16 collu riteņa izmēra velosipēdu stūrei jābūt polsterētai ar porolonu, kas pasargā vēdera dobuma orgānus gadījumos, kad bērns krītot gāžas uz velosipēda stūres. Bērnu ārsti stāsta, ka vasarā šādi nopietni vēdera dobuma sasitumi veido lielu daļu bērnu traumatisma.

Velosipēdi ar 20 collu lieliem riteņiem parasti ir bez papildriteņiem, tiem ir arī rokas bremzes. Bērns, kas tiek galā ar šāda izmēra velosipēdu, jau spēj arī izmantot rokas bremzi, papildus ātrumus un amortizatorus.

Ja ir nozīme tam, cik velosipēds sver, tad jāzina, ka vieglāki un dārgāki ir alumīnija rāmja velosipēdi. Lētāki un smagāki braucamie ir ar tērauda rāmi. Mazo bērnu velosipēdiem ar riepām līdz 16 collām visbiežāk ir izgatavoti no tērauda rāmja, jo mazulim pašam velosipēds nav jānēsā, to dara vecāki, tāpēc svars šajā gadījumā nav tik nozīmīgs.

Iesācējiem būs piemēroti velosipēdi, kuru sēdeklītim ir ir nedaudz paaugstināta aizmugurējā daļa un stūre atrodas augstāk par sēdekli. Atzveltnīte sēdekļiem ieteicama arī trīsriteņiem.

Aprīkojot savu velosipēdistu ar labu riteni, neaizmirstiet par drošību - ķiveri un ceļu un elkoņu aizsargiem. 

Mazliet par collām:

2 - 4 gadus vecuma bērniem, kuru augums nepārsniedz 100 cm, parasti iegādājas velosipēdus ar 12 collas lieliem riteņiem. 

Līdz 6 gadu vecumam un augumā līdz 120 cm der 16 collu riteņi.

Līdz 9 gadu vecumam un augumā līdz 140 cm pērk 20 collu divriteņus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!