Indīgo kukaiņu – bišu, lapeņu, iršu – sadzelto cilvēku skaits palielinās ne tikai augu ziedēšanas laikā vai tveicīgajās dienās, bet arī ogu un augļu novākšanas laikā, kad ziemai tiek gatavoti ievārījumi un kompoti, kas pievilina kukaiņus ar saldo smaržu.

Neatliekamā medicīniskā palīdzības dienesta mediķi sagatavojuši ieteikumus, ko ņemt vērā šādā situācijā. Jārīkojas ātri, jo bērniem alerģiskas reakcijas izpausmes iepriekš nav paredzamas. Tās var attīstīties ļoti strauji uzreiz pēc kukaiņa dzēliena vai pat vairākas stundas pēc tā.

Bīstami var būt, ja kukainis iedzeļ sejā, kaklā, limfmezglos, elpošanas ceļos vai ja vienlaicīgi sadzeļ vairāki kukaiņi.

Sevišķi bīstami, ja iedzelts mutes dobumā – strauji piepampstot dzēliena vietai, cietušais var nosmakt. Visbiežāk šādas situācijas rodas, ja lapsene vai bite nepamanot tiek ielikta mutē kopā ar ēdiena kumosu vai dzērienu.

Lai izsargātos no šo kukaiņu dzēlieniem

Vienmēr, jo īpaši brīvā dabā, pirms ēšanas un padzeršanās pārliecinies, vai uz augļa, ogām, citiem saldiem ēdieniem un dzērienā (arī skārdenē, pudelē) nav lapsene vai bite.

Pievērs uzmanību vietām, kur vēlies apsēsties vai atgulties. Izvairies no vietām, kur šie kukaiņi ir visvairāk.

Ja tuvumā pielido indīgs kukainis, nevicinies ar rokām un necel paniku, jo tas var saniknot dzēlēju un aizsargājoties tas patiešām var iedzelt.
Tāpat, ja tuvumā ir liels skaits indīgo lidoņu, lēnām ej prom no šīs vietas, jo iespējams tuvumā ir pūznis.

Mājas teritorijā laikus likvidē lapseņu vai iršu pūžņus, taču pirms tam konsultējies, kā pareizi to darīt, lai neapdraudētu sevi un citus.

Cilvēkiem, kas ir jūtīgi pret kukaiņu dzēlieniem, nepieciešams īpaši rūpēties par to, lai samazinātu iedzelšanas risku, kā arī vasarā un rudens sākumā, dodoties ārā, vēlams ņemt līdzi ārsta ieteiktos pretalerģijas līdzekļus.

Kā rīkoties, ja iedzēlis indīgais kukainis (lapsene, bite, irsis)

Ja cilvēkam parasti pēc kukaiņu dzēlieniem nav izteiktas alerģiskas reakcijas, dzēluma vietā var parādīties neliels pietūkums, nieze un apsārtums. Šādos gadījumos pietiek, ja dzēluma vietai pieliek vēsumu, kas sašaurinās asinsvadus, mazinās sāpes, niezi un pampumu.

Ja ir nosliece uz alerģiju vai kukainis sadzēlis bērnu, iespējamās alerģijas mazināšanai ieteicams lietot aptiekās iegādājamos pretalerģiskos preparātus.

Ja iedzēlusi bite, dzēliena vietā būs palicis dzelonis – jācenšas to uzmanīgi izņemt. Bites dzeloņa galā ir indes maisiņš, no kura pakāpeniski izdalās inde. Velkot ārā dzeloni, izvairies saspiest indes maisiņu. Pēc tam dzēliena vietai ieteicams uzlikt vēsumu un koduma vietu dezinficēt.

Ja ir iedzelts mutes dobumā, jādod sūkāt ledus gabaliņš vai dzert maziem malkiem aukstu ūdeni, vai pat ēst saldējumu. Sadzelto vietu var dzesēt ar vēsu kompresi arī no ārpuses, kas palīdzēs sašaurināt asinsvadus un mazināt tūsku.

Lai arī reti, taču atsevišķos gadījumos indīgo kukaiņu dzēlieni var izraisīt dzīvībai bīstamu alerģisku reakciju – anafilaktisko šoku un Kvinkes tūsku. Par smagu alerģisku reakciju var liecināt:

  • aizdusa, smakšana vai apgrūtināta elpošana;
  • samaņas traucējumi, reiboņi vai stipras galvassāpes;
  • pēkšņas sāpes krūtīs, sirdsdarbības paātrināšanās;
  • slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā;
  • ja pietūkums strauji veidojas ne tikai dzēliena vietā, bet tūska sākas arī uz sejas, kakla, rokām, mutē, rīklē, elpošanas ceļos.
  • ja pēc indīgo kukaiņu dzēliena veidojas izteikta alerģiska reakcija, kas apdraud cilvēka dzīvību, nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot uz tālruni 113.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!