Foto: PantherMedia/Scanpix
Bērnu istabas galvenie dizaineri un plānotāji, protams, ir vecāki – maka turētāji un gaumes noteicēji savā mājā. Pieredzes un teorētisko zināšanu trūkuma dēļ viņi dažreiz pieļauj dažus misēkļus. Galvenie principi, iekārtojot bērnu istabu, ir drošība, ērtums lietošanā un uzkopšanā un patīkama vide. Dizaina mājas lapas "Inmyroom.ru" eksperti norāda uz vairākām tipiskām kļūdām, ko pieļauj vecāki. Ņem tās vērā.

Pārāk daudz mantu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja ģimenē parādās zīdainītis, nevajag viņa istabu pārblīvēt ar pārāk daudz rotaļlietām un funkcionālie nepielietojamiem dekoriem.

Dizaineri un interjeristi iesaka sākumā istabu atstāt pēc iespējas tukšāku, bet, lai piesaistītu bērna uzmanību un trenētu redzi un spēju koncentrēties, izmantot mazas, bet interesantas detaļas. Piemēram, bērnu tapetes izvēlēties ar interesantiem, daudzveidīgiem zīmējumiem, kurus var ilgi un ieinteresēti pētīt. Pārējos dekorus izvēlieties tādus, ko viegli var nomainīt un kas neaizņem daudz vietas.  Izvēloties rotaļlietas, atcerieties, ka tās vienlaikus ir arī putekļu krātuves.

Teatrālas dekorācijas

Ja vecāki izlemj iekārtot tematisko istabu, piemēram, kā princesēm vai pirātiem, tad psihologi ir pret! Viņi uzskata, ka specifisks teatrāls interjers nomāc paša bērna personību un gandrīz vai vardarbīgi uzspiež noteiktu lomu un mazina bērna iespēju fantazēt pašam.

Bērni, kuri netiek uzreiz pie visa gatava, izmantojot elementāras lietas, iemācās savu vidi pārvērst gan par kosmosa kuģi, gan zemūdeni.

Pieaugušo mēbeles

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja vien iespējams, nepieblīvējiet bērnu istabu ar lietām, kas pieder pieaugušo pasaulei un nepārvērtiet to par nevajadzīgo mēbeļu noliktavu. Ārā mest žēl, tad liksim veco dīvānu vai kumodi bērnu istabā!

Izvēloties bērnu mēbeles, pievērsiet uzmanību, vai stūri nav pārāk asi, vai tām nav detaļas, uz kurām var iegūt traumas. Eksperti iesaka izvēlēties mēbeles no dabīga materiāla, bet pavisam jaunas mēbeles istabā nelikt. Kaitīgie līmes izgarojumi nenāks par labu mazajam iemītniekam.

Nepārdomātas pārmaiņas

Bērnu istabām nav jāpiedzīvo krasas un biežas interjera maiņas. Bērniem patīk drošība un rituāli, viņiem ir grūtāk nekā pieaugušajiem pieņemt krasas izmaiņas savā dzīves telpā. Jo mazāks bērns, jo grūtāk viņš adaptējas pārmaiņām. Lielākiem bērniem jau var paprasīt viedokli, cik daudz izmaiņu viņš grib.

Pārāk maza platība


Kļūda ir domāt, ka maza izmēra cilvēciņiem vajag mazu platību, tāpēc bērnistabu ierīkot mazākajā pieejamajā telpā. Bērniem vairāk nekā pieaugušajiem nepieciešamas kustības, tāpēc arī viņu istabai jābūt vislielākajai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!