Foto: PantherMedia/Scanpix
Gestoze ir viena no tām slimībām, no kuras visvairāk baidās grūtnieces. Visi preeklampsijas cēloņi vēl nav noskaidroti, bet zināms, ka pareizs uzturs var samazināt risku saslimt ar šo slimību. Šajā rakstā vairāk par jaunākajiem pētījumiem un fakti par gestozes riska faktoriem.

Mazais Edvards ir trīs gadus vecs, aktīvs un veselīgs puika. Kad viņš piedzima, viņš bija tēta plaukstas lielumā, jo pasaulē nāca krietni par agru. Edvards dzima grūtniecības 28.nedēļā un svēra tikai 940 gramus. Kā vēlāk uzzināja viņa māmiņa, priekšlaicīgās dzemdības izraisīja par vēlīno gestozi dēvētā preeklampsija.

Agrāk to dēvēja par grūtniecības saindēšanos, tagad par preeklampsiju. Grūtniecības preeklampsija var radīt vienas no visbīstamākajām komplikācijām grūtniecības laikā. Šī slimība skar apmēram 5 līdz 8% topošo māmiņu, tās galvenie simptomi ir tūska, paaugstināts asinsspiediens un augsts olbaltumvielu līmenis urīnā. Katrs no šiem simptomiem atsevišķi var būt preeklampsijas jeb gestozes pazīme.

Joprojām nav skaidrs un zinātniski pierādīts, kāpēc rodas gestoze. Taču skaidrs ir viens, ka tā nav "grūtniecības inde", kā to sauca pirms vairākiem gadiem; saslimšanas izraisītāji nav  baktērijas vai vīrusi.

Preeklampsijas riskam vairāk pakļautas sievietes, kas gaida vairāk nekā vienu bērniņu, kā arī sievietes, kurām vēl pirms grūtniecības bija nieru saslimšana, augsts asinsspiediens vai arī diabēts.

Vai jūs esat riska grupā?

Aizvien biežāk zinātnieki šīs slimības iemeslus mēģina atrast ģenētiskā. Pašreiz jau ir zināms, ka tām grūtniecēm, kuru mātes ir slimojušas ar gestozi, ir par 25% augstāks risks pašām saslimt ar šo slimību. Ja gestoze bija mātei un māsai, tad varbūtība jau ir 35 līdz 40% . Ja preeklampsijas gadījumi konstatēti arī tēva ģimenē, tas arī paaugstina riska faktoru, taču konkrēti aprēķini nav veikti. Slimību veicina arī stress un nervu satricinājumi grūtniecības laikā.

Mediķi spriež, ka vēl viens iemesls varētu slēpties placentā. Māmiņas nepilnvērtīga vai nepareiza uztura dēļ tā pati paaugstina asiņu caurteci pa nabassaiti, tādā veidā paaugstinot arī topošās māmiņas asinsspiedienu. Taču tā ir placentas sava veida palīdzība mazulim izdzīvot. Tāpēc pat kādu uzturvielu trūkumu dēļ pēc iespējas ilgāk ir jānodrošina mazuļa veselīga attīstība māmiņas vēderā!

Bet kādēļ grūtniecības beigās tik un tā parādās šī gestoze vai preeklampsija?  Pēdējos 20 gados, pētot sievietes, kas cieš no preeklampsijas, atklāts, ka pilnvērtīgs uzturs samazina preeklampsijas risku. Kā atzīst vācu mediķi, sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs var kalpot kā pats labākais aizsarglīdzeklis pret grūtniecības komplikācijām.

Olbaltumvielas tagad pasargā gan jūs, gan mazuli

Kā vienu svarīgākajām uzturvielām, kas vajadzīgas topošajām māmiņām un mazulim, mediķi norāda olbaltumvielas, ko sieviete uzturā pilnvērtīgā daudzumā uzņem ar pienu, olām, sieru, zivīm vai pākšaugiem, riekstiem, graudaugiem, sēklām un rīsiem. Lai spētu kārtīgi izmantot šos proteīnus, grūtniecēm uzturā vajag lietot arī ogļhidrātus (piemēram, kartupeļus, pilngraudu maizi un makaronus). Ja topošajai māmiņai trūkst olbaltumvielas, ķermenis ķeras klāt to rezervēm. Tam ir jābūt pirmajam brīdinājuma signālam, ka kaut kas nav tā!

Ko darīt, ja jums ir liela varbūtība saslimt ar gestozi?

Gestoze bieži vien sākas ar tūskām, grūtnieces sāk žēloties par piepampušām kājām un rokām, seju un pēkšņu pieņemšanos svarā. Tūskas pirms tam ārstēja nepareizi un bīstami, kā viena no metodēm tika piedāvāta atūdeņošana. Grūtnieces drīkstēja ēst ļoti maz vai vispār neēst sāli, tāpat arī bija dienas, kad viņas ēda tikai rīsus vai augļus, vai arī dzēra atūdeņošanas tējas.

Bieži vien ārsti vēl aizvien iesaka sievietēm šādas "diētas". Taču pēdējo gadu laikā ginekologi un dzemdniecības speciālisti visi ir vienisprātis – augļu, rīsu dienas vai arī bezsāls diētas vairs nedrīkst kļūt par mūsdienu grūtnieces ikdienu, ja rodas tūskas. Tāds ir medicīnas viedoklis, jo nepareizas ārstēšanas sekas var būt ļoti bēdīgas abiem organismiem – gan topošās māmiņas, gan mazuļa. Sāls trūkuma un ūdens zuduma dēļ grūtnieču asinis sabiezē, tās aizvien gausāk tek pa asinsvadiem. Lai asinis spētu tecēt pa asinsvadiem šādā situācijā, ķermenim vajag paaugstināt asinsspiedienu. Tāpat arī placenta netiek pietiekami apgādāta ar uzturvielām, rezultātā arī mazulim pietrūkst uzturvielu tālākai attīstībai. Rezultāts šādām dietām var būt priekšlaicīgas dzemdības vai arī biedējošais HELLP-sindroms (hemolīze, aknu fermentu paaugstināta aktivitāte un trombocitopēnija ir galvenie simptomi), kas var izpausties kā stipras sāpes vēdera augšpusē un muguras sāpes.

Šo mātes un bērna dzīvībai bīstamo komplikāciju gadījumā grūtniecība tiek nekavējoties pārtraukta ar ķeizargrieziena palīdzību. Ja šis sindroms tiek atklāts agrīnā stadijā, grūtniecību mēģina paildzināt pēc iespējas tik ilgi, cik vien tas ir iespējams.

Atgriezīsimies pie mazā Edvardiņa. Trīs gadus vecais puika nepacietīgi gaida, kad beidzot piedzims viņa brālītis. Viņš slēpjas vēl mammas puncī divas dienas ilgāk, nekā bija paredzēts pirms tam. Edvarda māmiņa ļoti gaida savu otro mazuli. Viņa saka, ka tā ir gluži kā dāvana. Viņa vēlējās, lai otrā grūtniecība būtu viegla un bez liekām problēmām. Viņa ir ļoti apmierināta, jo tā tik tiešām arī bija.

Edvarda māmiņa, kas lietoja pilnvērtīgu un pareizu uzturu pēc konkrēti izstrādāta plāna, ir pārliecināta, ka gestoze nav nekāds nāves spriedums, pret to var cīnīties un darīt kaut ko lietas labā.

Jums ir bijusi gestoze? Vai jums ir kas sakāms šajā sakarā? Pārrunājiet to ar domubiedriem! Dalieties pieredzē!

Vai jūs ir skārusi šī nepatīkamā diagnoze "gestoze"? Pameklējiet internetā, piemēram, portālā "Cālis.lv", domubiedru grupas vai forumus, kur sievietes apspriež un dalās pieredzē par to, kā tika galā ar šo slimību, kādi bija simptomi utt. Ja vēl tāda domubiedru grupa vai foruma tēma nav izveidota, tad izveidojiet to pati!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!