Foto: PantherMedia/Scanpix
Rēzus faktoru nesaderība mammai un bēbītim var būt par iemeslus vairākām smagām grūtniecības komplikācijām. Taču ievērojot profilaktiskos pasākumus un izmantojot antivielu terapiju, mūsdienās nav nekādu šķēršļu pat vairāku mazuļu iznēsāšanai. Turklāt rēzus nesaderība izveidojas tikai 70 procentiem riska grupas grūtnieču.

Ko nozīmē "rēzus faktoru nesaderība"

Mātes miesās mazulis ir vislabāk pasargāts, taču dažreiz mātes imūnsistēma mazulim var kļūt bīstama. Ja mātes organisms rēzus faktoru nesaderības dēļ vēlas sevi pasargāt un liek antivielām mazuļa sarkanos asinsķermenīšus. Agrāk šie gadījumi beidzās bēdīgi, bet mūsdienu medicīna ļauj rēzus faktoru nesaderību novērst.

Rēzus faktors ir asinsgrupas pazīme, kas atrodas sarkanajos asinsķermenīšos (eritrocītos). Lielākajai daļai pasaules iedzīvotāju - 85%, parasti tā ir Rh pozitīva. Atlikušajiem 15% ir Rh negatīvs.

Rēzus faktoru nesaderība var rasties, ja Rh negatīvās māmiņas vēderā aug un attīstās mazulis, kuram ir iedzimis tēva Rh pozitīvais. Ta mazuļa tētim rēzus faktors ir negatīvs, tad arī mazulim tas būs negatīvs un nekādi draudi mazuļa izdzīvošanai nav. Tikai tad, ja rēzus negatīva grūtniece gaida rēzus pozitīvu bērniņu, var rasties rēzus faktoru nesaderība.

Pirmās grūtniecības laikā šāda parādība parasti nerada problēmas. Taču ar katru nākamo grūtniecību neliels daudzums bērna asiņu, piemēram, caur placentu nonāk mātes asinsritē. Mātes organisms sāk izstrādāt antivielas, lai cīnītos pret mazuļa Rh pozitīvajām asins šūnām, jo viņas organisms tās uzskata par svešām, tās ir jāiznīcina. Imūnsistēma jau gatavojas šim svešo šūnu uzbrukumam un ar otro un nākamajiem bērniem mātes asinīs rodas arvien vairāk antivielu.

Māmiņas organisma aizsargreakcija pret mazuļa asinīm

Ja otrās grūtniecības laikā mazulim atkal ir Rh pozitīvs, tad pietiek pavisam niecīgam bērna asiņu daudzumam iekļūt mātes asinsritē, kā mātes organisms sāk ražot ļoti lielu skaitu antivielu. Tās caur placentu nokļūst bērna asinsritē un sāk noārdīt bērna sarkanos asinsķermenīšus, kas ir atbildīgi par skābekļa transportēšanu asinīs. Sekas ir mazasinība (anēmija), tas nozīmē, ka asinīs ir par maz skābekļa un sirdij vajag vairāk strādāt, lai organismu apgādātu ar to. Vissmagākajos gadījumos mazās sirsniņas pārslodzes dēļ augļa ķermenītī var uzkrāties ūdens un tas var iet bojā vēl pirms dzemdībām. Ja bērniņš smagi cietis no rēzus faktoru nesaderības, viņš var piedzimt ar kustību traucējumiem, dzirdes problēmām un pat garīgo atpalicību.

Vieglākas anēmijas gadījumos mazuļiem pēc piedzimšanas ir jaundzimušo dzelte, ko mūsdienās ārstē ar UV staru terapiju.

Ko darīt, ja tiek atklāta Rh nesaderība

Vēl pirms dažām desmitgadēm diagnoze "Rh nesaderība" uzreiz nozīmēja mātes un mazuļa dzīvībai bīstamas komplikācijas grūtniecības laikā. Mūsdienās grūtniecības sākumā grūtniecēm ar Rh negatīvo asinsgrupu tiek veikts antivielu tests. Ja asinīs tiek atrastas antivielas, tad grūtniecība tiek vadīta īpaši rūpīgi. Dažreiz grūtniecība norit bez komplikācijām, bet imūnsistēmas sensibilizācija notiek tikai dzemdībās, it īpaši, ja bērniņš nāk pasaulē ar ķeizargriezienu.

Ar ultrasonogrāfijas palīdzību var izmērīt maksimālo asinsrites ātrumu bērna smadzeņu asinsvados. Tādā veidā var noteikt, vai mazulis ir slims ar anēmiju. Ja rezultāti uzrāda izteiktu mazasinību, tiek veikta nabassaites punkcija, lai varētu noteikt bērna asinsainu. Ja bērnam ir izteikta mazasinība, tad veic asins pārliešanas vēl mammas vēderā esošam mazulim.

Taču ir iespēja novērst arī pašu Rh nesaderības risku. Lai to izdarītu, ir jāapmāna topošās māmiņas imūnsistēma. Pirmās grūtniecības laikā - apmēram ap 28.nedēļu vai arī 72 stundu laikā pēc dzemdībām māmiņai tiek veikta antivielu vakcīna. Imūnsistēma notic, ka tagad tai ir antivielas pret svešajām asins šūnām, un imūnsistēma vispār neuzsāk antivielu radīšanas procesu. Tādā veidā tiek novērsta iespējamība, ka otrās grūtniecības laikā mātes organisms sāks lielā daudzumā ražot antivielas. Ar šādu profilaktisko ārstēšanas metodi nākamās grūtniecības gandrīz visos gadījumos norit bez komplikācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!