Foto: PantherMedia/Scanpix
Mutes higiēna ir nozīmīga jau no mazotnes, tāpēc ir svarīgi bērnam to rūpīgi iemācīt. Vislabākais veids, lai to izdarītu – rādīt piemēru un palīdzēt saprast, ka šis process ir ļoti nozīmīgs ikdienas gaitās.

Mazuļiem zobi jātīra divas reizes dienā jau no brīža, kad tie tikai sāk šķilties. Vispirms to visvieglāk izdarīt ar marli, kas uztīta uz pirksta un samitrināta ūdenī vai kumelīšu tējā. Tēja sakairinātajām smaganām radīs arī nomierinošu efektu. "Bērniem zobu emalja ir daudz plānāka nekā pieaugušajiem, tāpēc šāda kopšana ir īpaši nozīmīga, lai zobiņi nebojātos. Kad bērnam jau ir izauguši daži zobi, varam sākt tos tīrīt ar zobu birstīti un zobu pastu, tikai jāielāgo, ka tiem jābūt bērna vecumam piemērotiem. Zobu pastu, tīrot mazulim zobiņus, var lietot tikai maza zirņa lielumā. Tiklīdz divi zobiņi izauguši blakus, vajadzētu sākt izmantot arī zobu diegu, lai novērstu baktēriju nogulsnēšanos un uzkrāšanos starp tiem," stāsta zobu higiēniste Agnese Pūpola.

Zobārsti iesaka arī līdz divu gadu vecumam aizvest savu atvasi pārbaudīt mutes veselību un iepazīstināt ar to, kas ir zobu dakteris un ko viņš dara. Vienkārši - pasēdēt krēslā, paskatīties, kādi instrumenti, iepazīt telpas un galvenais - saprast, ka tas nav nekas briesmīgs. Mūsdienās medicīna ir tik ļoti attīstījusies, ka pat no zobārsta vairs nav jābaidās tā kā agrāk, kad tas bija teju lielākais bērna bieds.

Sākot ar trīs gadu vecumu, bērniem vajadzētu sākt pašiem rūpīgi tīrīt zobus, saprotot šī procesa nozīmi. Šim nolūkam jāsagatavo ērti satverama, mīkstu sariņu zobu birste, ar kuru mazais žiperis var pats rūpēties par savas mutes higiēnu. Šajā vecumā ir jāmācās arī zobu pastu izspļaut un izskalot muti, kā to dara pieaugušie, jo līdz šim, visticamāk, bērns pastu vienmēr ir norijis. "Ir ļoti svarīgi bērnam izvēlēties labas kvalitātes zobu pastu, kas ir piemērota atbilstošam vecumam, kā arī lietot to pavisam minimāli, jo bērns sākotnēji to regulāri norij. Lai arī zobiņi tiek tīrīti katru dienu, no neliela pastas daudzuma, kas tiek norīts, bērnam nekas nenotiks," skaidro zobu higiēniste.

Šajā vecumā mazuļiem vajadzētu pašiem sākt apgūt arī zobu diega lietošanu. Pūpola uzsver: "Bērniem zobu sukas mainīt vajadzētu ik pēc sešiem mēnešiem un iegādāties tādas, kam ir maza galviņa un vidēja garuma mīksti sariņi". Vecākiem jāatceras, ka bērnu zobu tīrīšana ir jāuzrauga līdz pat aptuveni septiņu gadu vecumam - jābūt pārliecinātiem, ka bērns šo procesu veic ļoti rūpīgi un atbilstoši higiēnas normām. Tā kā mazie mācās no saviem vecākiem, par ļaunu nenāktu arī tas, ja zobu tīrīšana jums kļūtu par kopīgu rīta un vakara rituālu.

Agnese Pūpola iesaka ievērot, ka zobu birsti noteikti vajadzētu nomainīt arī pēc slimošanas, vajadzētu izvairīties no biežas saldumu ēšanas, īpaši, no saldinātiem dzērieniem. Ja nav iespējams zobus iztīrīt uzreiz pēc ēšanas, ieteicams košļāt košļājamo gumiju, lai notīrītu aplikumu.

Veidi, kā iemācīt bērniem tīrīt zobus

Iemācīt bērnam tīrīt zobus, kā arī likt saprast, ka tas ir obligāts pasākums, var būt ļoti grūti. Tas ir laikietilpīgs process, tāpēc vecākiem ir jāapbruņojas ar pacietību. Ātrāk to panākt varēs mierīgi mācot un stāstot bērnam, kāpēc tas ir nepieciešams, nevis dusmojoties, ja bērns to vēl neizprot.

Ļauj šim procesam būt jautram. Bērniem patīk būt iesaistītiem dažādos ģimeniskos lēmumos, tāpēc arī mutes higiēnas piederumus varat doties iegādāties kopā. Tas mazajam sagādās prieku. Lai viņš izvēlas zobu suku, kas viņam patīk, jo tās ir pieejamas ar visdažādākajiem multfilmu tēliem un citiem skaistiem zīmējumiem, kas bērnam būs īpaši svarīgi. Viņš zinās, ka, tīrot zobus, viņu vienmēr sagaidīs šis pasaku tēls vai skaistās krāsas.

Sadali laiku. "Mazāki bērni vēl nemāk paši ilgi un rūpīgi notīrīt zobus no visām pusēm, tāpēc varat sarunāt, ka, piemēra, 1 minūti viņš zobiņus tīra pats, bet tad 30 sekundes to dari tu, lai tiktu notīrītas visas zoba virsmas," iesaka zobu higiēniste.

Atskaņo vai dziedi iemīļoto dziesmu. Tā kā zobiņi ir jātīra vismaz pusotru vai divas minūtes, šajā laikā vari atskaņot bērna iemīļotāko dziesmiņu vai to nodziedāt. Kamēr skan dziesma, bērnam jātīra zobi, tā laiks paies ātrāk un tu būsi droša, ka tīrīšana noritējusi pietiekami ilgi.

Ļauj izpausties. Iespējams, tavam bērnam prieku sagādās tas, ja viņš varēs nosēdināt savas mīļākās rotaļlietas, lai tās skatās, kā mazais tīra zobus. Tas, iespējams, skubinās viņu to darīt vēl rūpīgāk un uzmanīgāk. Pēcāk ar rotaļu suku, arī spēļmantām var iztīrīt zobus.

Kā pamudināt bērnus tīrīt zobus?

"Diezgan iedarbīgs līdzeklis var būt tieša parādīšana, kas notiek ar zobiņu, ja tas netiek tīrīts. Viegli to izdarīt šādi: divas cieti vārītas olas ieliec - vienu traukā ar ūdeni, otru traukā ar saldinātu dzērienu, piemēram, kolu (lai tā ir pilnībā apkļauta, vai puse ir šķidrumā, bet otra puse nav). Atstāj uz diennakti vai pat uz pāris dienām. Šis eksperiments parāda, kādu ietekmi uz zobiem atstāj šie saldinātie burbuļūdeņi un pārējie saldumi un, kādēļ zobi cītīgi jākopj. Olas čaumala, kas būs atradusies cukurotajā dzērienā, uzskatāmi būs kļuvusi mīkstāka, uz tās būs netīri nosēdumi," stāsta higiēniste Pūpola.

Vēl viens labs veids, kas ir populārs ārzemēs, bet nu jau aizvien vairāk tiek izmantots arī pie mums - tā ir zobu tīrīšanas tabula. Izveido šādu tabulu, kur ir atzīmēts mēneša kalendārs un rīts, vakars, kurā jāiztīra zobi. Kad tas tiek izdarīts - attiecīgajā vietā ievelc krustiņu vai ielīmē uzlīmi. Kad mēnesis pagājis un karte ir pilna - bērns ir nopelnījis kādu balviņu.

Ir jāļaujas vien fantāzijai, un var izdomāt vēl daudz un dažāds citus veidus, kā bērnu pamudināt uz aizraujošu zobu tīrīšanu. Galvenais būt pacietīgai un radošai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!