Foto: PantherMedia/Scanpix
Pētījumi liecina, ka bērnu un pusaudžu vidū pastāv sakarība starp galvassāpēm un miega traucējumiem, jo šīs problēmas savstarpēji veicina viena otru. Galvassāpes neļauj normāli aizmigt, kā arī rada citas problēmas, piemēram, nespēju iemigt pēc pamošanās nakts vidū vai agri no rīta, tāpēc bērns pastāvīgi nejūtas izgulējies.

Starptautiskās miega apvienības (IHS) speciālisti norāda, ka bezmiega un galvassāpju problēma bērniem ir ļoti sarežģīta. Dažos gadījumos cēlonis ir galvassāpes un miega traucējumi ir blakusefekts, bet citreiz ir otrādi. Dažreiz abām šīm problēmām var būt vienots cēlonis, piemēram, atsevišķas pārtikas sastāvdaļas vai stress, kas izraisa muskuļu saspringumu.

Kā palīdzēt bērnam

Vecākiem, kuri novērojuši, ka bērnam ir regulāras galvassāpes un bezmiegs, nevajadzētu risināt šo problēmu ar bezrecepšu medikamentiem. Veselīgs dzīvesveids ir viens no svarīgākajiem pasākumiem veselības uzlabošanā.

Paredzama dienas kārtība un veselīgs uzturs ar regulārām un labi sabalansētām maltītēm bieži vien sniedz lieliskus rezultātus gadījumos, kad bērnam veidojas regulāru galvassāpju tendence. Uzturam ir ļoti liela nozīme kā galvassāpju un miega traucējumu cēlonim, it īpaši šīs problēmas mēdz veicināt kofeīns, cukurs, desas, siers un šokolāde.

Ciešs miegs ir svarīgs cilvēkiem visos vecumos, bet sevišķi liela nozīme tam ir bērnu un pusaudžu vecumā. Bērnam vajadzētu doties gulēt un mosties noteiktos laikos, un gulēšanas laikam jābūt no astoņām līdz desmit stundām.

Apmēram stundu pirms gulētiešanas bērnam jāveic kāda mierīga nodarbe, piemēram, lasīšana, un tam ir jākļūst par daļu no vakara paradumiem. Televizora skatīšanās, datora lietošana un videospēles ir stimulējošas nodarbes, un no tām vajadzētu izvairīties vakara stundās. Bērna guļamistabā nevajadzētu turēt elektroniskās rotaļlietas.

Kad meklēt ārsta palīdzību

Vecākiem vajadzētu aizvest bērnu pie ārsta, ja galvassāpes parādās bieži (piemēram, reizi nedēļā), vai arī, ja tās ir tik smagas, ka bērns vairs nespēj apmeklēt skolu vai veikt citas ierastās aktivitātes.

Miega speciālisti iesaka noskaidrot iespējamos problēmu cēloņus, iztaujājot bērnu ar sekojošiem jautājumiem un izrunājot tos ar ārstu:

  • Miega speciālisti iesaka noskaidrot iespējamos problēmu cēloņus, iztaujājot bērnu ar sekojošiem jautājumiem un izrunājot tos ar ārstu:
  • Vai tu mēdz pamosties no galvassāpēm vai arī tu tās ievēro, kad esi pamodies? Kad tās parādās? Nakts vidū vai no rīta?
  • Kurā vietā rodas sāpes? Vai sāp abās galvas pusēs, pieres daļā, acīs, sejas daļā, žokļa daļā, galvas augšdaļā vai pakausī, skaustā?
  • Kādas ir šīs sāpes? Pulsējošas, durošas? Nemitīgs, truls, apdullinošs spiediens vai asas sāpes, kas dur kā ar nazi?
  • Kādi vēl simptomi parādās vienlaikus ar galvassāpēm? Nelabums, redzes traucējumi un tā tālāk...
  • Kas padara galvassāpes īpaši smagas? Iešana gulēt vēlu, gulēšana uz muguras, gulēšana ar vai bez spilveniem, stress vai atgūšanās no stresa, deguna aizsprostojums (iesnas), atsevišķi ēdieni?
  • Kas palīdz mazināt galvassāpes? Vēsa komprese, pretsāpju tabletes, ēdiens?


Sāpju mazināšana

Katram bērnam, kas regulāri cieš no galvassāpēm, ir vajadzīga vispārēja medicīniska izmeklēšana, lai izslēgtu iespēju, ka bērnam ir nopietna vai dzīvību apdraudoša slimība, it īpaši, ja bērnam ir paaugstināta temperatūra un sāpes kaklā, vai arī ja sāpes ar laiku kļūst aizvien smagākas.

Efektīva terapija centīsies novērst sāpju cēloni, nevis to simptomus. Citiem vārdiem, šīs sāpes ir jāārstē nevis ar zālēm, bet gan noskaidrojot, kuras ķermeņa daļas izraisa šīs sāpes un kāpēc, pēc tam ir jāmeklē risinājums, kas pasargās no galvassāpju rašanās nākotnē.

Daudzdisciplīnu izmeklēšana būtu vislabākā pieeja galvassāpju apturēšanā. Tas nozīmē, ka galvassāpju cēlonis ir jānovērš, kompleksi pārbaudot muskuļu, nervu, zobu, locītavu un citu ķermeņa daļu veselību, jānoskaidro, vai bērns necieš no depresijas. Pēc tam, kad tiks noteikta galvassāpju diagnoze, būs pieejams plašs terapeitisko metožu un zāļu klāsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!