Foto: PantherMedia/Scanpix
Mazuļa komfortu mātes dzemdē nodrošina augļūdeņi, kas visus deviņus mēnešus viņu sargā un saudzē. Turpretim dzemdību brīdis ir viens no lielākajiem iespējamajiem stresiem, ko piedzīvo cilvēks savā mūžā. 9 mēnešus viņš peld komfortablā vidē - augļūdeņos, 37 grādu temperatūrā, bet tad vienā brīdī viss mainās. Vienlaikus augļūdeņi ir daudz ko var pastāstīt par gaidāmo mazuli un viņa veselības stāvokli.

Pirmajos grūtniecības mēnešos augļūdens daudzums vien 30 mililitri, 37.-38. nedēļās tie jau ir 1000 – 1500 mililitri, bet grūtniecības pēdējā nedēļā ūdeņu daudzums atkal sāk samazināties. Turklāt visu grūtniecības laiku augļūdeņu sastāvs mainās un ir piemērots mazuļa vajadzībām. Piemēram, pirmajos mēnešos tas līdzinās plazmas sastāvam, ap 21. nedēļu tā sastāvā ir daudz mazuļa urīna. Tā kā ūdens atjaunojas ik pēc četrām stundām, tad par to nav jāuztraucas.

Augļūdeņi satur informāciju arī par augļa stāvokli un veselību, tāpēc ārsts īpaši rūpīgi seko ūdeņu daudzumam. Var būt pārāk daudz un pārāk maz augļūdeņu, un abi šie gadījumi liecina par iespējamu pataloģiju bērna attīstībā. 

Augļūdeņu par maz

Ja augļūdeņu ir par maz – mazāk par puslitru vēlākos grūtniecības periodos, pastāv priekšlaicīgu dzemdību draudi, augļa attīstības aizture un attīstības pataloģijas, problēmas ar placentas darbību. Ļaunākajā gadījumā iespējama arī augļa bojāeja. Dzemdības šādos gadījumos norist smagāk, jo augļa pūslis nepalīdz vērties dzemdes kaklam.

Augļūdeņu par daudz

Ja augļūdeņu ir par daudz – vairāk par 2 litriem, tad viens no iemesliem var būt daudzaugļu grūtniecība, bet tas var norādīt arī uz cukura diabētu grūtniecei, sirds un asinsvadu problēmām, kā arī iespējamu infekciju dzemdes dobumā. Ja ir pārāk daudz ūdeņi, dzemdību darbība var izrādīties pārāk vāja. Ja dzemdes dobumā vietas ir daudz un auglim ir kur peldēt, pastāv  risks, ka nabas saite var aptīties ap ķermeni.

Sargā mazuli

Augļa pūslim un šķidrumam tajā ir ļoti svarīga funkcija – tie amortizē mazuli no iespējamajām ārējās vides traumām, sasitumiem, vibrācijas, nodrošina mātes un bērna vielmaiņu, bet dzemdību laikā mīkstina dzemdību sāpes, jo ir kā spilventiņš starp mammas iegurņa kauliem un mazuļa galviņu. Augļūdens satur arī nedaudz imunoglobulīna, kas ir sargā bērniņu no infekcijām. Šo ūdeni mazulis arī dzer, tādējādi darbinot nieres.

Amniocentēze risku noteikšanai

Augļūdens analīzes jeb amniocentēze ir procedūra, kuru izmanto, lai noskaidrotu:

  • Iespējamās hromosomu pataloģijas auglim;
  • Rēzus konfliktu mātei un bērnam;
  • Iespējamo hipoksiju mazulim jeb nepietiekamu skābekļa apgādi;
  • Ja ir nepieciešams ierosināt priekšlaicīgas dzemdības, tad pēc augļūdeņu sastāva var noskaidrot augļa gatavību dzemdībām.

Izmeklējumus veic ne agrāk kā sasniedzot 14. grūtniecības nedēļu.

Ūdeņu noiešana un dzemdības

Holivudas filmās sievietes, kas dzemdē, saķer vēderu, kliedz, ka viņai nogājuši ūdeni, kamera rāda, ka uz grīdas ir peļķīte ūdens un pēc brīža mazulis ir klāt. Dzīvē parasti dzemdības tā nenotiek, tomēr augļūdeņu noiešana tiešām ir viena no drošākajām dzemdību sākuma pazīmēm.
Patiesībā augļūdeņu pilnībā pārsprāgst reti, bieži vien ūdens noiešana nozīmē tikai pāris augļūdeņu lāses, bet ja tas tiešām ir augļūdens, tad dzemdības tiešām ir klāt.

Tiklīdz noiet ūdeņi, dzemdības ir sākušās. Pēc ūdeņu noiešanas grūtniecei jādodas uz slimnīcu, jo ir pārplēsts augļūdens pūslis, kas pasargāja mazuli un faktiski ir atvērti vērti infekcijām. Augļūdeņi ir laba vide baktēriju attīstībai, jo tas ir silts un uzturvielām bagāts šķidrums. Tāpēc, ja pēc ūdeņu noiešanas pagājušas no 6 līdz 24 stundām, bet nav sākušās dzemdību sāpes, slimnīcās bieži vien dzemdības pasteidzina mākslīgi.

Dzemdības var sākties arī citādāk – sākumā ir dzemdes kontrakcijas, bet augļūdens pūslis neplīst līdz pat dzemdes kakla vēršanās brīdim. Arī šī secība ir pilnīgi normāla.
Izplatīta metode vecmāte vai ārsts augļa pūsli pārdur jeb atver paši. Parasti to dara gadījumos, kad dzemdību process ir apstājies, bet mamma un bērniņš ir noguruši. Tāpat pūsli pārdur gadījumos, ka ir sākusies izspiešanas fāze, bet pūslis joprojām nav pārplīsis. 

Dažkārt vecmātes tik tiešām pārdur augļa pūsli (viņas to sauc par "atvēršanu"). Tas ir lietderīgi, ja dzemdību process nekur tālāk nav ticis, bet māmiņa un mazulis jau ir pamatīgi nogurdināti, vai arī ja augļa pūslis tik ļoti spiež, ka topošai māmiņai pāragri iesākas spiešanas fāze. Augļūdens pūšļa pārduršana nesāp, toties dzemdību sāpes pēc tam ir daudz spēcīgākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!