Foto: Shutterstock
Viedoklis par alkoholu bērniem veidojas jau ļoti agrā vecumā. Pat, ja bērniem pēc paskaidrošanas ir skaidrs, ka tas ir pieaugušo dzēriens, viņi turpina vērot, kā uzvedas pieaugušie un kāda ir dažādu aktivitāšu (tai skaitā alkohola) vieta ikdienā un svētkos. Tāpat kā bērni iemācās no vecākiem un citiem cilvēkiem manieres, uzvedību, reakciju, tā viņi iemācās arī veidot attieksmi pret alkoholu un citām atkarību izraisošām vielām. Vēlāk bērnu izpratni par atkarību izraisošām vielām aizvien vairāk ietekmē sabiedrība, skola, mediji, filmas un draugi.

Kāpēc būtu jāsatraucas par to, kad bērns pirmo reizi pamēģina alkoholu, kaut tikai alus putiņas vai šampanieša glāzi, jaunajā gadā? Tādēļ, ka pat neliels alkohola daudzums par nopietni kaitēt bērna smadzenēm. Ārsts Pēteris Apinis norāda, ka cilvēka smadzenes attīstās līdz 25 gadu vecumam, īpaši tās smadzeņu daļas, kas atbild par lēmumu pieņemšanu, kritisko domāšanu un atkarībām. Amerikā veikti pētījumi liecina, ka ar katru gadu, kuru tiek atlikta pirmā alkohola lietošanas reize, par 14% samazinās šī cilvēka iespēja kļūt atkarīgam nākotnē vai saskarties ar citām ar alkoholu saistītām sociālām vai veselības problēmām.

Būtiska ir vecāku un aizbildņu aktīva iesaistīšanās, lai atliktu vecumu, kurā pamēģina alkoholu, kā arī mazinātu alkohola patēriņu vēlākos gados. Paspilgtinot dažādus ar alkohola lietošanu saistītus riskus, kā arī izvērtējot savu un apkārtējo paradumus ir iespējams atlikt to brīdi, kad jaunietis pirmo reizi izmēģina alkoholu. Iespējams, ka jaunietis izvēlēsies nekad nelietot alkoholu, zinot potenciālās sekas un iegūstot pozitīvu piemēru no apkārtējiem.

1. Aizpildiet laiku ar hobijiem

Pētījumi liecina ka jaunieši bieži vien sāk un regulāri lieto alkoholu, jo viņiem nav citu nodarbju un kaut kā ir jāaizpilda laiks. Kā attaisnojums tiek minēts arī stress un "atslēgšanās" no skolas problēmām.

Šo var risināt ar aktīvāku iesaistīšanos dažādos hobijos, sporta aktivitātēs, klubos, regulārās radošās nodarbēs. Svarīgi sekot līdzi tam, kas bērnam ir aktuāli, izdodas un sagādā prieku. Ārpusskolas nodarbības palīdzēs bērnu regulāri nodarbināt, sniegt gandarījumu un izpratni par mērķiem. Sportiskas un radošas aktivitātes var arī kopumā uzlabot jūsu bērna labsajūtu, veselību, fizisko sagatavotību, emocionālo briedumu, paplašināt redzesloku un draugu loku. Sasniegumi un regulāra izaugsme var uzlabot pašvērtējumu, kas ir īpaši kritisks tīņu vecumā.

2. Pavadiet laiku kopā

Ieviesiet ģimenē konkrētus laikus nedēļā, kurus pavadīsiet kopā. Piemēram, kopīgs galda spēļu laiks, kopīgi hobiji, ģimenes tradīcijas vai kopīgas ēdienreizes. Īpaši kopīgas ēdienreizes palīdz atrast laiku sarunām, labāk izprast savas atvases un uzzināt vairāk par viņu aktivitātēm un mērķiem. Kopīgi pavadīts laiks palīdz veidot uzticību un veicina to, ka jaunietis pie jums nāks brīdī, kad būs radušās problēmas.

Mēģiniet rast kopīgus hobijus ar savu bērnu ikdienai, brīvdienām un svētkiem. Tā var būt kopīga riteņbraukšana sestdienas vakaros, rokdarbi, ēst gatavošana, galda spēles, kultūras pasākumi vai jebkas cits, kas vecākiem un bērniem interesē.

3. Nodrošinieties ar faktiem

Pārliecinieties, ka jums ir pietiekami daudz informācijas un fakti par atkarību izraisošām vielām, lai jūs spētu argumentēt savu viedokli brīdī, kad alkohols un citu atkarību izraisošo vielu lietošana kļūs par aktuālu tematu. Šis palīdzēs arī konstruktīvi pastāstīt, kādēļ pieaugušie lieto alkoholu, kādas ir sekas un riski, kā arī to, kādēļ nevēlaties, lai jaunietis lietotu alkoholu agrā vecumā un vispār. Pētījumi liecina, ka vecāki bieži vien izvēlas runāt par sociālajiem riskiem, kas rodas, lietojot alkoholu, bet vecāki nemin veselības problēmas, kas var rasties no pārmērīga alkohola patēriņi. Galvenokārt, šāda situācija rodas, jo trūkst zināšanu, nav personīgas pieredzes šādās problēmās vai arī alkohola smagos riskus ir grūti iepīt ikdienišķā sarunā.

Tomēr šādās sarunās svarīgi ne tikai stāstīt, bet arī ieklausīties jaunietī un uzdot viņam jautājumus. Jaunietim ir svarīgi būt sadzirdētam.Iespējams, ka jaunietim skolā jau ir stāstīti "garlaicīgie fakti", līdz ar to ar jautājumiem var atsvaidzināt jaunietim jau zināmās lietas. Tas palīdzēs saprast, kādi argumenti varētu strādāt un par ko jaunietim trūkst informācijas vai izpratnes.

4. Izmantojiet iespēju sarunai

Bieži vien televīzijā, ziņās, ikdienas sarunās "uzpeld" sadzīviskas vai riskantas tēmas par atkarībām, drošību un lēmumu pieņemšanas sekām. Svarīgi ir izmantot šīs iespējas, lai uzsāktu sarunas ar jaunieti. Jūs varat pārrunāt redzēto, papildināt ar savu pieredzi, kā arī lūgt jaunieti pastāstīt, kā viņš šīs lietas saprot un ir pieredzējis.

Potenciāli šīs situācijas sarunai var izveidoties, skatoties kādu raidījumu, ziņas, filmu vai "Youtube" video. Šīs sarunas var iniciēt arī caur izglītojošām galda spēlēm. Piemēram, Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļa ir izveidojusi vairākas galda spēles bērniem un jauniešiem par dažādām ar drošību saistītām tēmām. 

Sarunās centieties neizmantot vārdus "tad, kad tu pamēģināsi", bet gan "ja tu pamēģināsi". Tādējādi jūs bērnam radāt izvēli – mēģināt vai izvēlēties nekad nemēģināt. Pretējā gadījumā jūs bērnam neviļus rodas izpratne, ka alkohola pamēģināšana ir neizbēgama.

5. Definējiet noteikumus un sekojiet tiem

Pārliecinieties, ka ģimenē ir vienoti noteikumi pret konkrētām situācijām. Svarīgi, lai šos noteikumus ievērotu un pārzinātu ne vien abi vecāki, bet arī tuvākie radinieki un vecvecāki. Būtiski, lai noteikumus patiešām ievēro visa ģimene. Noteikti pārliecinieties, lai jaunietis saprot, kādēļ katrs noteikums ir izvirzīts un ka jaunietim ir skaidrs noteikuma limits un forma.

Arī sekām noteikumu neizpildes gadījumā ir jābūt skaidrām. Tām ir jābūt atbilstošām un skaidri saprotamām. Tā jūs mazināsiet jaunieša sajūtu, ka sekas nav godīgas.
"Ja izmantojiet sodus, tad jābūt skaidri noteiktām arī uzslavām, novērtējuma veidiem. Jaunieti jāuzslavē un jānovērtē par to, ko viņš ir izdarījis pareizi un ievērojis noteikumus. Svarīgi, lai vecāku uzmanība būtu adekvāta gan par negatīvo, bet arī par pozitīvo," stāsta narkoloģe Ilze Maksima.

6. Skaidri vienojieties par ballītēm

Ja jūsu jaunietis dodas uz ballīti, aizvediet viņu uz to, kā arī sagaidiet viņu mājās vai aizbrauciet pakaļ. Vienojieties par laiku, kā arī situācijām, kurā jaunietis ballīti pametīs. Kad bērns ierodas ballītē, lūdziet, lai viņš vienmēr piezvana vai atsūta īsziņu.

Pārliecinieties, ka šāds pasākums patiešām notiek. Pārliecinieties, kurš ballītē būs atbildīgais. Lūdziet, lai jūsu bērns atstāj vismaz viena atbildīgā cilvēka telefona numuru. Pārbaudiet, ar ko kopā un uz kurieni jūsu bērns dodas. Pārliecinieties, ka bērna mobilais telefons ir uzlādēts.Noteikti sazinieties ar ballītes organizētājiem vai organizatoru vecākiem.

7. Uzturiet kontaktus ar citiem vecākiem

Iepazīšanās ar bērna draugu vecākiem palīdz veidot drošāku vidi savai atvasei. Tas var palīdzēt izprast pašu draugu ģimenes stāvokli un paradumiem. Ja jums ir draugu vecāku telefona numuri, jūs vajadzības gadījumā varat ar viņiem sazināties par tuvojošu pasākumu vai uzzināt par viņu lēmumiem attiecībā uz kādu pasākumu. Jūs varat sazināties ar vecākiem, ja pie viņiem ir plānota ballīte, lai noskaidrotu, vai mājās būs kāds atbildīgs pieaugušais.

Visticamāk arī draugu vecāki nevēlas, lai ar viņu bērnu notiek kas slikts un viņš eksperimentētu ar kādām atkarību izraisošām vielām. Jūs noteikti varat atrast veidus, kā sadarboties, piemēram, atvest bērnu mājās vai arī paziņot par kādiem starpgadījumiem.

Noderīgi ir uzturēt kontaktu arī ar skolotāju un skolēna klases biedru vecākiem. Tas palīdz ātrākai informācijas apritei un vienotai reakcijai preventīvi un dažādos starpgadījumos.

8. Ierobežojiet alkohola un cigarešu pieejamību mājās

Ja jūsu mājās atrodas alkohols un cigaretes, pārliecinieties, ka jūs zināt, cik daudz tā ir un kur tas atrodas. Pārliecinieties, ka pudeles un cigarešu paciņas nepazūd.

Skaidri informējiet savu bērnu,ka alkohols nav paredzēts bērniem un ka jūs neatbalstāt alkohola lietošanu līdz bērna pilngadībai. Paskaidrojiet, ka šāds noteikumus ir paša bērna labā, lai viņš varētu izaugt gudrs, vesels un sasniegt savus mērķus.

Ja pie jums mājās bērns rīko ballīti, vienojieties par noteikumiem gadījumos, kad jūs esat mājās un kad neesat. Atbalstiet bērna lēmumu aicināt uz mājām draugus, ja kāds no vecākiem ir mājās. Tas palīdzēs iepazīt bērna draugus un izprast viņu izklaides. Ja paši neesat uz vietas, noteikti pārliecinieties, ka bērniem nav pieejams alkohols un cigaretes no jūsu pašu krājumiem. Vienojieties ar savu atvasi par noteikumiem mājas ballītē, par situācijām, kurās viņam jāzvana vecākiem un kurās – atbildīgajiem dienestiem.

9. Veidojiet labu piemēru ģimenē

Izpratni par alkohola lomu ikdienā bērns apgūst no saviem vecākiem. Viens no svarīgākajiem veidiem ir parādīt bērnam, ka alkohols nav svarīga lieta un ka to nelieto ģimenes pasākumos, vakariņās un svētkos. Alkoholam ģimenē nevajadzētu parādīties arī ikdienā un vakaros, lai "atslēgtos no stresa". Parādiet bērnam, ka ir daudz labāki veidi, kā tikt galā ar stresu un grūtībām, piemēram, fiziskas aktivitātes, mūzika, problēmu pārrunāšana ar ģimenes locekļiem vai tuvākajiem draugiem.

Savos stāstos bērnam nestāstiet, ka alkohols ir labs, garšīgs vai palīdz atslābināties. Pārliecinieties, ka jūsu stāsti par alkohola lietošanu nerada iespaidu, ka alkohols padara visu skaistāku, jautrāku un aizraujošāko. Šos viedokļus bērns iemācās kā normālus, un izmanto brīdī, kad jutīsies pieaudzis un gribēs darīt tāpat kā tētis vai mamma.

"Lietojot alkoholu, nepiedzerties bērnu klātbūtnē. Jābūt kādiem ģimenes svētkiem, kad alkohola lietošana ir pilnīgi izslēdzama, piemēram, bērnu ballītes. Varat pat izdomāt, kuros svētkos alkoholu nelietosiet ne jūs, ne jūsu viesi. Arī viņiem tas liks aizdomāties par alkohola lietošanas paradumiem," iesaka narkoloģe Ilze Maksima.
Ja vecākie bērni jau ir tīņi vai pilngadīgi, svarīgi, lai viņu neveicinātu jaunāko bērnu alkohola pamēģināšanu, kā arī aizsargātu jaunākos no vienaudžu spiediena pasākumos. Šo ir svarīgi pārrunāt ar vecākajiem bērniem.

Rakstā izmantota informācija no:

"Rīkojieties", National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) 

"Kā atlikt jaunieša dzeršanu", Alcohol Education trust

"Alkohols un ģimenes dzīve", Alcohol Education trust

"Alkohola ietekme uz bērnu", Alcohol Education trust

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!