Foto: Scanpix
Mazs bērns un kaķis vienā mājā nav nekas neparasts. Daudzās ģimenēs kopā ar bērniem dzīvo dažādi mājdzīvnieki, taču vecākiem jāzina dažas svarīgas lietas, lai pasargātu savus mazuļus no iespējamās dzīvnieku agresijas. Šoreiz par kaķiem, par to, kā pēc kaķa uzvedības atpazīt mīluļa noskaņojumu jeb kaķa noslēpumainās zīmes.

Ķepas

Ja kaķis sit ar ķepu ar izlaistiem nadziņiem - dzīvnieciņš izrāda ļoti lielu neapmierinātību. Ja kaķis maigi pieskaras tev ar ķepas mīksto spilventiņu, nadziņus paslēpis, tā ir mīlestības izpausme pret saimnieku. Kad dzīvnieks kaut ko vēlas (rotaļlietu, ēdienu), tas it kā sauktu sev līdzi - ar ķepu raustot saimnieka apģērbu.

Kad kaķis ir apmierināts un atslābinājies, viņš saimniekam ierausīsies klēpī un maigi ar ķepiņām sāks mīcīties. Šādas kustības liecina par to, ka kaķis bauda pašas patīkamākās sajūtas - tieši tā mazie kaķēni mīca arī kaķu mammas vēderu, zīdot pienu. Ja dzīvnieciņš ir aizrāvies un izlaidis nagus, nerājies uz viņu un nenomet uzreiz zemē (mamma tā nedarītu!) - vienkārši mīļi nosēdini kaķi zemē.

Ausis

Ja austiņas ir "saspicētas" uz augšu - viņš ir aktīvs un gatavs rotaļām, dzīvniekam ir lielisks noskaņojums. Kad kaķis kaut ko cītīgi vēro, viņa ausis ir it kā pavērstas uz sāniem. Ja ausis kustās vai ir atglaustas atpakaļ un pieglaustas galvai, vienlaikus kaķis uzmanīgi skatās uz tevi - esiet uzmanīgs, dzīvnieks par kaut ko ir satraucies. Šādā brīdi kaķi labāk neaiztikt, ļauj savam mīlulim nomierināties.

Aste

Kad kaķis priecājas par tavu atnākšanu, aste ir pacelta, bet astes galiņš nedaudz noliekts uz leju. Bet, ja aste saslieta gaisā kā nūja - kaķis ir gatavs uzbrukumam. Aste pieliekta pie ķepām? Tad kaķis ir nobijies un uztraukts.

Kad kaķis pieņem kādu lēmumu, kad tas ir satraukts un agresīvs, neapmierināts ar dzīvi - viņš spēcīgi vicina asti no vienas puses uz otru, it kā brīdinot:"Neaiztiec mani, citādi uzbrukšu!" Par to, ka kaķis izrāda mednieka garu, tu sapratīsi, ja redzēsi - vēders būs pieplacis pie zemes, aste atstiepta uz aizmuguri un viegli tiek kustināta.

Kustības

Kaķi vienmēr aizsargā pašu dārgāko savu ķermeņa vietu - vēderu. Tādēļ, ja kaķis tev to rāda - tā ir pilnīgas uzticēšanās saimniekam demonstrēšna. Ja kaķis guļ, izlaidies uz dīvāna, viņš ir pilnīgi apmierināts ar dzīvi. Kad kaķis trinas gar saimnieka kājām - viņš atzīstas bezgalīgā mīlestībā.

Mazs ieteikums

Cieni sava dzīvnieciņa garastāvokli - paglaudi viņu vai atstāj mierā, kad viņš to vēlas.

Avots: žurnāls "Mūsu Daša" (izd.Burda)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!