Topošajām mammām šis jautājums ir aktuāls, tādēļ mēģināsim viest skaidrību, vai medus grūtniecības laikā ir kaitīgs vai tieši pretēji – noderīgs gaidāmā mazuļa un pašas sievietes veselībai. Uz jautājumu portālam mama.ru atbild ginekoloģe – vecmāte.
Daudzas sievietes, veicot kārtējo grūtnieču apskati, ārstiem vaicā, vai viņas drīkst ēst medu. Atbilde viennozīmīgi ir pozitīva – jā, drīkst. Bet kāpēc vispār pastāv bažas, ka medu mazuļa gaidīšanas laikā nevarētu ēst?
Tiek uzskatīts, ka nepasterizēts (tāds, kas nav bijis pakļauts uzkarsēšanai) šūnu medus var saturēt baktērijas Clostridium botulinum sporas. Šī baktērija var izraisīt botulismu – smagu pārtikas intoksikāciju, ko izsauc botulīna toksīni un var ietekmēt nervu sistēmu.
Maziem bērniem kuņģa skābes nav pietiekamā daudzumā, tādēļ, piemēram, mazuļiem, kuri jaunāki par diviem gadiem, medu vispār nedrīkst dot. Kas attiecas uz pieaugušajiem, tostarp bērniem, kas vecāki par diviem gadiem, šīs baktērijas sporas viegli izšķīst, pateicoties augstajam skābju līmenim kuņģī, un medus lietošana nekādu bīstamību neradīs.
Tomēr visvairāk jāuzmanās ar medus lietošanu tām grūtniecēm, kurām ir gestācijas jeb grūtniecības diabēts. Šādām pacientēm medus lietošana vispār jāizslēdz, lai asinīs neceltos glikozes līmenis. Ja šāda diagnoze anamnēzē nav, medus lietošana grūtniecības laikā ir nekaitīga gan pašai sievietei, gan gaidāmajam mazulim. Mediķi uzsver, ka grūtniecības laikā tomēr būtu jālieto tikai pasterizētu pārtiku – gan medu, sieru un citus produktus.