Foto: PantherMedia/Scanpix

Ikviens vecāks savam bērnam vēl laimi, taču nereti pat neaizdomājas, ka ar savām darbībām bērnu virza taisnā ceļā uz elli. Lai nākotnē tavs bērns neskraidītu pie psihologiem un nestāstīstu, ka visas viņa problēmas ir saistītas ar bērnību, vajag viņu audzināt tā, lai bērnam bērnības atmiņas būtu vislabākās. Portāls AdMe.ru piedāvā 24 nelielas pamācības, kas palīdzēs veiksmīgāk audzināt bērnu.

1. Jautājums numur viens – "Es audzinu paklausīgu vai veiksmīgu cilvēku?"
2. Kad bērns tevi neklausa, atceries pirmo jautājumu. 
3. Pat vismazākais bērns labāk par mammu zina – viņam ir silti vai auksti, grib viņš ēst vai negrib, patīk viņam kaut kas vai nepatīk. 
4. Bērni kopē vecākus. Nav jēgas rāties par viņu trūkumiem, ko viņi ir pārņēmuši no vecākiem.
5. Biežāk bērnam piedāvā izvēles iespēju. Piemēram, ko un cik daudz ēst, ar ko spēlēties, kur pastaigāties. Tā viņš arī mācās. 
6. Pēc iespējas netraucē saņemt arī negatīvu pieredzi. Lai kļūdās: pieredze ir labākais veids, kā iemācīties vienu vai otru lietu.
7. Rūpējies par bērnu tad, kad viņš pats par sevi nevar parūpēties, un neatņem viņam iespēju darīt sevis labā to, ko viņš spēj.
8. Labākais veids, kā kaut ko iemācīt – darīt to kopā.
9. Parādi viņam tehnoloģiju iespējas – kā kura ierīce strādā.
10. Kad bērnam ir slikti, viņš ir nevis jāmāca, bet jāmīl: apskāvieni un mīļi vārdi – lūk, tas ir viss, kas nepieciešams.
11. Tas, ka tu esi stiprāks, nenozīmē, ka tev vienmēr ir taisnība.
12. Lielisks veids, kā ierobežot pie televizora vai datora pavadīto laiku – pulciņi. Turklāt paši labākie un bērna interesēm visatbilstošākie.
13. Pirmais aukles, trenera, skolotāja izvēles kritērijs – mīlestība pret bērniem.
14. Kabatas naudu nevis dāvināt, bet izsniegt kā atalgojumu par paveiktajiem pienākumiem un kā "bonusu" par sasniegumiem.
15. Jo vairāk cienīsi savu bērnu, jo vairāk iespēju, ka viņš pats izaugs kā cienījama personība.
16. Par laimi, vecāki ne vienmēr izvērš audzinošus pasākumus vienlaicīgi un ar vienādu viedokli, tādēļ tas, kurš atceras pirmo jautājumu, var bērnu pasargāt no otra vecāka.
17. Tev ir tiesības kaut ko nezināt. Tev ir tiesības kļūdīties. Netēlo tādu, kuram nav bijuši kādi grēciņi – tas ir smieklīgi.
18. Ja kādam pēc amata ir tiesības rāt un sodīt tavu bērnu, nedublē viņa darbu. Toties uzslavē tad, kad šo uzslavu bērnam ir pietrūcis.
19. Māci ar jautājumiem. Patstāvīgi atrasta atbilde ir vērtīgāka par tevis sniegtajām gatavajām.
20. Starp citu, tu arī esi cilvēks: neziedojies bērna dēļ. Tev ir arī jāpastāv par savām interesēm un jāparūpējas par sevi . Tas arī bērnam būs lielisks piemērs, lai šādu rīcību attiecinātu uz sevi.
21. Ja bērns saņem tavu uzmanību tikai tad, kad ir slims, viņš biežāk slimos. Spēlējies ar viņu tad, kad viņš ir vesels.
22. Nepiespied bērnu īstenot tavus sapņus – labāk pats tos realizē. Tev arī vēl nav par vēlu. Bērni nokopēs vienu vai otru.
23. Proti palūgt piedošanu bērnam, kad tas ir nepieciešams.
24. Ja solīji bērnu sodīt par kaut ko, tad to arī izdari. Soda atcelšana – tā ir mānīšanās. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!