Foto: PantherMedia/Scanpix
Kā audzināt dēlu, lai viņš kļūtu par ideālo, "īsto" vīrieti? Mēģināsim atbildēt uz šo jautājumu ar 10 tēzēm, bet ērtības labad - aplūkosim divas sfēras atsevišķi – racionālo un emocionālo.

Mūsdienās cilvēku dalīšana pēc dzimumiem paliek arvien retāka parādība, jo biznesā, modes pasaulē un pat bērnu audzināšanā šim jautājumam īpaša loma netiek pievērsta. Arvien biežāk bērnu rotaļlaukumos var redzēt meitenes, spēlējoties ar mašīnītēm, bet zēnus – ar mīkstajām mantiņām. Vairums mammu vairs nemaz nebaidās izaudzināt dēlu par līdzjūtīgu, maigu personību. Taču īsta džentlmeņa manieres joprojām ir modē. Sievietes joprojām novērtē vīriešus, kuri pasniegs roku, atbrīvos vietu transportā un palīdzēs panest kādu smagāku somu. Sievietes savos partneros vēlas saskatīt gudrus, pašpārliecinātus, atbildīgus, bet vienlaikus maigus un empātiskus vīriešus. pamācības puiku audzināšanas lietās apkopojis portāls top.thepo.st

Prāts

1. Vecāku piemērs

"Netērējiet laiku bērnu audzināšanai – vienalga viņi izaugs tādi, kā jūs," šādu teicienu laikam būs dzirdējuši gana daudzi. Atceries, ka puikam ļoti svarīgs ir tēva piemērs, kuram viņš varētu līdzināties. Puikām ir ieteicama komunicēšanās ar vectēviem, onkuļiem, krusttēviem un vecākiem brāļiem. Jo vairāk vīriešu būs mazajam zēnam apkārt, jo dziļāka izpratne par to, kādam jābūt īstam vīrietim, veidosies.

2. Lēmumi un atbildība

No mazotnes puikam ir jāmāca pieņemt lēmumus un būt atbildīgam par savu rīcību. Jebkurā izdevīgā brīdī ļauj dēlam izdarīt pašam savu izvēli. Kad meklē problēmas risinājumu, aprunājies ar viņu – lai mazais vīrietis jūt, cik viņš ir svarīgs un mācās atbalstīt savus tuvos.

3. Tiesības kļūdīties

Ļauj dēlam kļūdīties. Un nesteidzies viņu sarāt – labāk paskaidro, kā bērns patstāvīgi var atrisināt radušos sarežģījumus. Ļaujot mēģināt labot savas kļūdas, puika vairāk uzzinās par apkārtējo pasauli, bet ar vecāku atbalstu nostiprinās pārliecību par saviem spēkiem.

4. Jautājums – atbilde

Atbildi uz visiem zinātkārā zēna jautājumiem – tā tu uzturēsi viņā tieksmi iegūt jaunas zināšanas, mācīties. Noteikti kādas atsevišķas lietas mazo zēnu ieinteresēs vairāk, un ar laiku tās var tapt par dēla aizraušanos.

5. Uzslavas

Lai nostiprinātu pašpārliecinātību un vairotu pozitīvu pašvērtējumu, bērnu ir jāslavē. Taču uzslavām jābūt objektīvām. Nav vērts apmānīt dēlu, pārspīlējot viņa sasniegumus: "Tu esi pasaulē labākais vārtsargs!" vai "Tavas spējas risināt uzdevumus pat apskaustu matemātisko zinātņu profesors!". Labāk slavēt nevis par talantu un spējām, bet par to, cik liels darbs paveikts, lai būtu tik pozitīvs rezultāts. Ļoti svarīgi, lai bērns censtos.

Emocijas

1. Izrādi mīlestību

Bērnam jājūt, ka viņš ir vajadzīgs, ka viņu mīl: visās situācijās, visos vecumos. Pieaugot, dēli parasti pamazām "attālinās" no mātēm. Viņi tiecas pēc neatkarības un pašapliecināšanās. Vienlaikus tas neatceļ nepieciešamību pēc mātes mīlestības. Noskūpstīt savu pusaudzi viņa vienaudžu acu priekšā – tā nav laba ideja. Tas viņā var izraisīt apmulsumu un neapmierinātību. Toties īsi apskāvieni un buča pirms naktsmiera zēnam palīdzēs sajust mātes mīlestību un rūpes.

2. Iemāci saprast sevi

Savulaik jūtu izrādīšana no vīrieša puses skaitījās vājuma pazīme. Bet mēs taču dzīvojam citā laikmetā un zinām, ka cilvēks nevar būt iekšēji līdzsvarots, ja viņš nespēj  ar kādu dalīties savos pārdzīvojumos. Iemāci dēlam saprast savas jūtas un izteikt tās vārdos. Kad bērns raud – mierini viņu, neatkarīgi no problēmas apmēriem. Par frāzi "puikas neraud" jāaizmirst. Emociju ignorēšana var novest pie tā, ka zēns sāks kaunēties no savām jūtām un nākotnē viņam tas varētu radīt problēmas attiecību veidošanā.

3. Iemāci saprast citus

Māci dēlam būt empātiskam, iemāci līdzjūtību. Lūk, kā tas darās: novērojot dažādas dzīves situācijas, piedāvā viņam sevi iedomāties tā cita cilvēka vietā. Piemēram, ārzemnieks apmaldījies un lūdz parādīt ceļu, meitene paslīdējusi uz ledus, vīrietis nokavējis vilcienu… Pavaicā bērnam, kā viņš justos līdzīgā situācijā, kā rīkotos viņš. Empātijas attīstībai bērnam ļoti ieteicama ir daiļliteratūras lasīšana, jo, iepazīstoties ar grāmatas varoņu pārdzīvojumiem, viņš iemācīsies saprast citu cilvēku emocijas. Noderīga ir mākslas literatūras grāmatu lasīšana.

4. Nekritizē

Nelasi morāli, nekritizē un nekādā gadījumā nesmejies par dēlu. Puikam ir ļoti svarīgi sajust vecāku atbalstu jebkurā situācijā. Tāpat nevajadzētu lietot izteicienu: "Es jau teicu…". Tā tu ieņemsi lieku pozīciju, it kā esi tas, kurš visu zina jau iepriekš. Labāk ir just līdzi dēla neveiksmei – lai viņš zina, ka esi viņa pusē.

5. Atbalsti dēla sapņus

Lai ko nesapņotu tavs dēlēns – "kļūt par piekto bruņurupuci Nindzju" vai "uzbūvēt kosmosa kuģi" – pasapņo kopā ar viņu. Un ļauj bērnam sapņot savus sapņus, nevis tos, ko pats kādreiz neesi realizējis

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!