Foto: PantherMedia/Scanpix

Sievietēm ar diagnozi - cukura diabēts - nereti rodas daudz jautājumu, plānojot mazuli, kā arī to, kā sadzīvot ar savu slimību jau grūtniecības laikā un pēc mazuļa piedzimšanas. Uz tipiskākajiem jautājumiem atbildes sniedz Kanādas Diabēta asociācijas izdevums "Diabetes and Pregnancy".

Vai diabēta slimniecei var iestāties grūtniecība?

Diabēta slimniecei var iestāties grūtniecība, tikai tai jābūt plānotai. Pētījumi liecina, ka tajos gadījumos, kad diabēts ir labi kompensēts, sievietei ir tāda pati cerība uz veiksmīgu grūtniecības iznākumu kā veselām sievietēm.

Kad es būšu gatava grūtniecībai?

Pirms grūtniecības iestāšanās jānoskaidro daži jautājumi. Atrod speciālistus, kas veiks tavas veselības aprūpi grūtniecības laikā. Ideālā gadījumā tā ir komanda, kurā ietilpst pati sieviete, tavs partneris, ārsts endokrinologs, ginekologs, ģimenes ārsts, dietologs. Šai aprūpes komandai jābūt pieejamai 24 stundas dienā un septiņas dienas nedēļā.

Katrā apmeklējuma reizē ginekologs un endokrinologs vērtēs bērna augšanu, salīdzinot ar tavu ķermeņa masu, asinsspiedienu, glikozes līmeni asinīs un urīnā, kā arī pārbaudīs, vai tev nav tūska. Šie izmeklējumi nepieciešami, lai noteiktu diabēta kompensāciju un izslēgtu komplikāciju rašanās iespēju. Komplikācijas, ieskaitot toksēmiju (augsts asinsspiediens, svīšana, olbaltumu parādīšanās urīnā), pavairo augļa ūdens uzkrāšanos un sekmē urīnceļu infekciju rašanās iespēju. Tieši šīs komplikācijas biežāk sastop sievietēm, kuras slimo ar diabētu.

Dietologs palīdzēs tev plānot maltītes, lai tu un tavs bērns saņemtu nepieciešāmās uzturvielas, kā arī saglabātos laba diabēta kompensācija.

Regulāras pārbaudes

Sevišķi svarīgi ir regulāri kontrolēt nieru, acu stāvokli un asinsspiedienu. Ja sievietei ir smagas diabēta komplikācijas(nefropātija, retinopātija, ļoti augsts asinsspiediens), grūtniecību neiesaka. Grūtniecība šīs komplikācijas var stipri saasināt.

Plānojot grūtniecību, būtiski ir noteikt glikolizētā hemoglobīna (HbAic) daudzumu asinīs. Šī pārbaude atklāj diabēta kompensācijas līmeni pēdējās sešās līdz astoņās nedēļās. Tas ir svarīgi. Tu zināsiet, vai diabēta kompensācija ir pietiekama, lai varētu atļauties grūtniecību. Šo pārbaudi tev vajadzēs periodiski atkārtot visu grūtniecības laiku. Jāgatavojas diabēta gaitas kontrolei, izmantojot glikometru. Iespējams, ka vajadzēs palielināt insulīna injekciju skaitu.

Ja līdz grūtniecībai diabētu ārstēji ar tabletēm, grūtniecības laikā tev būs jāpāriet uz ārstēšanos ar insulīnu. Pārrunā šo jautājumu ar savu ārstu. Mācies, cik vien tas ir tavos spēkos, kā kontrolēt diabētu, kā diabēts var ietekmēt grūtniecību un kādas ir diabēta īpatnības dažādos grūtniecības periodos. Ļoti svarīgi, lai tu saņemtu sava partnera atbalstu. Ja tas ir sarežģīti, varbūt var palīdzēt kāda cita persona.

Vai ar bērnu viss būs kārtībā?

Ja diabēts visu grūtniecības laiku ir labi kompensēts, iespēja, ka bērns būs pilnīgi vesels, ir tāda pati, kā mātēm, kas neslimo ar diabētu. Iedzimti defekti sastopami divas reizes biežāk, ja diabēts bijis slikti kompensēts grūtniecības pirmā trimestrī, kad bērnam veidojas iekšējie orgāni. Ja glikozes līmenis bijis augsts grūtniecības pēdējos mēnešos, bērns parasti piedzimst ar mazu svaru.

Pirmās mūža dienas bērnam var būt dzirdes traucējumi un pazemināts glikozes līmenis asinīs. Mātēm, kas ilgstoši sirgst ar diabētu, var būt placentas attīstības traucējumi. Tāpēc augošam bērnam netiek adekvāti piegādātas uzturvielas un bērna svars var būt mazāks par normu. Placenta var būt pat tik maza, ka nespēj bērnu nodrošināt ar pamatuzturvielām. Šādā gadījumā bērna dzīvība ir apdraudēta gan pirms piedzimšanas, gan uzreiz pēc tās.

Kāda ir iespēja, ka bērnam varētu rasties diabēts?

Iespēja, ka bērnam varētu būt iedzimts diabēts, ir ļoti, ļoti maza. Ja tev ir II tipa (neinsulinējamais) diabēts, pastāv 50% iespēja, ka bērnam būs nosliece uz cukura diabētu. Ne visiem cilvēkiem ar noslieci uz diabētu rodas šī slimība. Ja tev ir I tipa (insulinējamais) diabēts, pārmantojamībai ir maza nozīme. 5-6% gadījumu bērnam attīstās nosliece un diabētu. Ja abiem vecākiem ir diabēts, 25-30% bērnu pastāv risks saslimt ar diabētu mūža laikā. Pārrunā šos jautājumus ar savu ārstu, un tu gūsi vēl precīzāku informāciju.

Kad būtu steidzīgi jāmeklē ārsta palīdzība?

Grūtniecības laikā ir svarīgi ātri atklāt un ārstēt sarežģījumus. Ja tev rodas turpmāk minētie traucējumi, dari to laikus zināmu saviem veselības aprūpētajiem.

Glikozes līmenis asinīs tukšā dūšā paaugstinās vairāk par 5 mmol/l (90 mg%), vai arī pēc maltītēm (divas stundas pēc ēšanas) tas ir 6,7 mmol/l un lielāks.

Grūtniecības laikā glikozes līmenim asinīs vajadzētu būt tuvu normai. Varbūt, lai to sasniegtu, būs nepieciešams daudz aktīvākas metodes insulīna devu regulēšanā, nekā tu esi pieradusi.

Parādās ketonvielas urīnā. Tas var liecināt, ka diabēts nav labi kompensēts, tu esi badojusies, vai arī tev bijusi spilgta hiper vai hipoglikēmija.

Urīnpūšļa iekaisuma simptomi, bieža urinēšana un sāpes urinēšanas laikā.

Nespēja ēst saistībā ar sliktu dūšu vai vemšanu.

Bērna kustību samazināšanās vai grūtības tās noteikt.

Kā mans bērns nāks pasaulē?

Dzemdības var būt operatīvas (ķeizargrieziens) vai vaginālās. Vaginālas dzemdības ir drošākas gan tev, gan bērnam. Dažos gadījumos, ja ir kādi sarežģījumi (toksēmija, augļa distresa pazīmes, liels bērns), ārsts ieteiks ķeizargriezienu.

Vai pēc dzemdībām mans insulīna injekciju režīms mainīsies?

Tūlīt pēc dzemdībām, iespējams, būs nepieciešama mazāka insulīna deva nekā pirms grūtniecības. Vēlāk tu ievērosi to insulīna injekciju režīmu, kāds tev bija pirms grūtniecības. Pēc dzemdībām tev tāpat būs nepieciešama regulāra glikozes līmeņa kontrole.

Vai es varēšu zīdīt savu bērnu?

Tu varēsi zīdīt savu bērnu, ja vien to vēlēsies. Pārrunā ar dietologu un savu ārstu par diētas un insulīna devas maiņu bērna zīdīšanas periodā.

Zīdīšana var izraisīt strauju glikozes līmeņa krišanos. Lai no tā izvairītos, pirms katras zīdīšanas izdzer glāzi piena. Tas tev sniegs papildu glikozi un uzturvielas.

Ja bērns izlaiž zīdīšanas reizi, arī tu izlaid piena papilduzņemšanu. Ja bērns grib ēst tieši tai laikā, kad tev ir maltīte, sāc zīdīt viņu, pirms tam izdzerot glāzi piena. Pēc bērna zīdīšanas turpini ēst savu maltīti.

Rūpējies par sevi, un tavas iespējas laist pasaulē veselu, normālu bērnu būs tādas pašas, kā jebkurai sievietei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!