Foto: PantherMedia/Scanpix
Nereti pēc bērniņa ienākšanas ģimenē tēvs paliek "aiz borta", jo uzmanības centrā atrodas māte un jaundzimušais. Taču vīrieši arī ir cilvēki! Pētījumi liecina, ka jaunajiem tēviem pēc mazuļa dzimšanas pat parādās paaugstināta stresa un depresijas simptomi.

Viņš nespēj nereaģēt uz jauno situāciju – mazuli, kuram tiek pievērsta vislielākā uzmanība, uz savas partneres garastāvokļa svārstībām, uz ciemiņiem, kuri vēlas apraudzīt jauno ģimenes locekli. Patiesībā - garastāvokļa izmaiņas novēro ne tikai sievietēm. Ārsta Treisija Hoga grāmatā "Ko vēlas mazulis" norādīts uz vairākām tipiskākajām "tēvu reakcijām", kad ģimenē parādās mazulis. Tās apkopojis portāls letidor.ru

Dod man, es izdarīšu

Foto: Shutterstock

Daudzi tēti, īpaši pirmajās nedēļās pēc mazuļa dzimšanas, "metas ar galvu iekšā" visā jaunajā dzīvē. Viņš instinktīvi jūt, kā apieties ar mazo, viņam sejā atklāti saskatāms, cik ļoti viņam patīk ar mazulīti nodarboties. Ja tev ir tieši šāds partneris, māmiņ, pateicies Dievam. Ja paveiksies, tā tas arī turpināsies pat līdz bērna iestāšanās augstskolā.

Tā nav mana darīšana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šī ir sagaidāma reakcija no vīrieša, kurš ir pilnīgi pārliecināts par to, ka "tās visas ir sieviešu padarīšanas", un uz viņu tas neattiecas.

Protams, viņš mīl savus bērnus, bet tikai no malas, kamēr viņam neliek nomainīt autiņbiksītes vai novannot mazo. Jo tā taču ir "sieviešu darīšana". Šāda tipa tētis sāk arvien vairāk aizkavēties darbā, jo redz, sieva tikko dzemdējusi, saistībā ar mazuļa piedzimšanu nāksies arī vairāk tērēties, tādēļ jāstrādā, lai ģimeni pilnībā finansiāli nodrošinātu. Lai kā arī nebūtu, šim tētim vienmēr ir pārliecinošs iemesls turēties maliņā no "garlaicīgās" un "nepatīkamās" zīdaiņa auklēšanas.

Dažreiz, īpaši, kad mazulis sāk komunicēt, šāds tētis tomēr atmaigst. Taču sievietei jāņem vērā, ka nekas nemainīsies, ja šī tipa tētim tu sāksi norādīt, cik labprāt ar bērniem nodarbojas citi tēti.

Ak, Dievs! Kaut kas notika…


Šī tipa vīrietis, pirmo reizi paņemot rokās savu bērnu, saspringst. Iespējams, viņš kopā ar mīļoto pirms tam ir apmeklējis pirmsdzemdību kursus un nodarbības par jaundzimušā aprūpi, bet joprojām ir nobijies līdz nāvei, ka tik kaut ko neizdara ne tā, kā vajadzētu. Kursos viņš ir saklausījies tik daudz informācijas par bērna drošību! Vannojot mazo, viņš var jukt prātā no stresa.

Noliekot mazo gulēt, viņš var traks palikt no savām domām par pēkšņās nāves sindromu. Tāpat viņš var būt satraukts, vai spēs finansēt bērna izglītību. Mamma, slavē viņu un atbalsti, tas viņam palīdzēs, tāpat kā veiksmīga komunicēšanās ar mazuli viņā viesīs ticību par saviem spēkiem un palīdzēs atvairīt bailes.

Jūs tik paraugieties uz šo malaci!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šis tētis ir lepns par savu "ražojumu". Viņš ne tikai pieprasa, lai visi apbrīnotu viņa dārgumu, bet arī pārspīlē savu dalību visā procesā. Lūk, kā viņš viesiem paleposies: "Es dodu sievai espēju naktī pagulēt". No pacietības izvestā sieva vienlaikus piemiedz aci aiz viņa muguras. Ja šī ir vīrieša otrā laulība, viņš sevi uzskata par ekspertu, un nav svarīgi, ka iepriekšējo reizi mazajam viņš gājis ar septiņu kilometru līkumu. Tas viņam netraucē sievai izteikt dažādas replikas: "Bet tagad skaties, kā es to darīšu". Mamma, rīkojies pēc viņa nopelniem, īpaši ja viņš patiešām zina ko un kā darīt, taču neļauj ļaunprātīgi izmantot tavas jūtas.

Bērns? Kāds bērns?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jā, nereti gadās, ka mātes absolūti noraidoši izturas pret saviem bērniem, un arī ar tēviem tā gadās. Viens piemērs no dzīves. Slimnīcā guļ sieviete, kurai pirms pāris stundām piedzimis mazulis. Paziņa vaicā: "Kur tad tētis?" Sieviete pilnīgā mierā atbild: "Ak, viņš ir mājās. Gribēja pabeigt dārzā iesākto". Tas nenozīmē, ka tētis rūpes par bērnu neuzskata par savu pienākumu. Visticamāk, līdz viņa smadzenēm vēl nav nonākusi informācija, ka viņa ģimenē tagad ir mazulis, un visa dzīve mainīsies. Bet pat, ja šī vēsts ir nonākusi līdz viņa prātam, viņš vienkārši mēģina bēgt no pārmaiņām, nodarbojoties ar to, ko prot. Viņam nepieciešams aprast ar realitāti, tāpat kā saņemt sievas atbalstu. Ja viņš pretosies – vai arī viņa neļaus līdzdarboties mazā aprūpē, tētis riskē pārvērsties par vienu no tiem tēviem, kurš tikai gulšņās pie televizora, esot aklam un kurlam pret haosu, kas notiek apkārt. Norūpējusies māte, mēģinādama atbildēt uz tālruņa zvanu un vienlaikus pagatavot vakariņas, vīram vaicās: "Tu nepaturētu bērnu, dārgais?" Bet viņš vienkārši palūkosies un pavaicās: "Ko? Tu par ko runā?".

Lai kāda arī nebūtu tēva pirmā reakcija, vairums vīriešu ar laiku mainās, taču ne vienmēr uz to pusi, kas patiktu sievietei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!