Foto: F64

Eko maize, eko autiņbksītes, eko šampūns, eko... Šos vārdu salikumus dzirdam katru dienu. Eko ir modes un stila lieta. Dažreiz varbūt pārspīlēta, bet, kas attiecas uz grūtniecības laiku, šādi pārspīlējumi nav vietā. Eko grūtniecība. Kā tas izpaužas? Šo eko "virzienu" aplūkojis portāls mamaexpert.ru

Dzīvot harmonijā ar sevi un bērnu, pozitīvi raudzīties uz pasauli, patiesi priecāties par savu jauno stāvokli. Tas viss ir pieejams ikvienai topošajai māmiņai. Un tagad taču modē ir viss dabiskais. Visticamāk, mūsu pasaule ir tik samākslota, ka cilvēks no visas sirds mēģina sasniegt patiesumu, dabiskumu. Gribas vienkārši pasmaidīt pavasara saulītei, ļaut vējam izpurināt matus…

Pagājušā gadsimta septiņdemistajos gados psiholoģijā parādījās jauns virziens – ekopsiholoģija. Ko tas nozīmē? Viss ir ļoti vienkārši. Ekopsiholoģijas uzdevums – radīt apstākļus harmoniskai cilvēka pastāvēšanai apkārtējā vidē. Tieši tas, pēc kā tiecas grūtnieces.

Bez haosa

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dažreiz ir neiespējami noturēties, lai neiekliegtos: "Dodiet svaigu gaisu!" Un tas nav nekas neparasts. Balkons ir aizkrāmēts, skapjos - kalni ar vecām lietām, dzīvē nākas satikties ar cilvēkiem, ko patiesībā nevēlies satikt. Kaut ar vienu mājienu varētu no tā visa atbrīvoties… Tad dari to! Ne velti saka, ka nekārtība mājoklī liecina par haosu galvā. Tieši tāpēc, kad mēs tiecamies atbrīvoties no muļķīgām domām, rodas nepieciešamība savest kārtībā savu mājokli.

Viens no galvenajiem fen-šui noteikumiem: lai atnāktu kaut kas jauns, jāaiziet vecajam. Sliktas domas aizstāj ar labām, nevēlamus cilvēkus – ar sev patīkamiem, nevajadzīgas lietas – ar vajadzīgajām. Pa drusciņai, soli pa solim veido harmoniju sev apkārt.

Meklē līdzīgi domājošos. Tavā stāvoklī tas ir pavisam vienkārši. Lielais vairums grūtnieču sāk redzēt to, kas paliek nepamanīts pārējiem. Viņām burtiski atveras kāds noslēpums. Iespējams, tieši tādēļ grūtnieces ir tik skaistas, starojošas, smaids viņām burtiski slīd pa priekšu. Un tev, protams, gribas visu to patiesāko, īstāko. Nelaid garām šo mirkli, uzticies iekšējām sajūtām, dalies ar tām ar citiem, un citi tev atbildēs ar to pašu.

Atgriezies pie saknēm

Foto: dzintraregina

Nav iespējams runāt par ekoloģiju, kas nav tiešā saskarē ar dabu. Tieši tā, mūsu "dabas māte" ir parūpējusies par to, lai tās bērni bez grūtībām atrastu sev visu dzīvei nepieciešamo. Un mēs taču nemeklējam vieglākos ceļus: izdomājam sintētiskus materiālus, būvējam mājas no dzelzsbetona blokiem, audzējam ģenētiski modificētus produktus…

Ļauj bērnam uzzināt, kas ir dzīve eko stilā. Tas ir tad, kad tu piedzimsti un uzreiz sajūt māmiņas smaržu. Kad katru sekundi jūti, ka neesi viens, ka tevi mīl. Kā? To var panākt ar pieskārieniem, aijāšanu, mīļiem vārdiem.

Vēlme barot bērnu ar krūti – tas arī ir viens no galvenajiem mātes instinktiem. Viss ir vienkārši: tu un tavs mazulis, neviena liekā. Tā dabā iekārtots. Tikai vajag tai uzticēties.

Protams, zīdainis ne uzreiz sapratīs, kas ir ekoloģija. Taču tavos spēkos ir tavu gaidāmo mazuli pieradināt pie ekoloģiska dzīvesveida piekopšanas kopš pašas dzimšanas. Pastaigājoties, raugies, lai no tavām kabatām neizkrīt kāds papīrītis. Grūtniecības laikā iestādi kādu augu, pabaro kaut vienu dzīvnieku, pažēlo kādu apbēdināto. Tās ir visvienkāršākās ekoloģijas mācībstundas. Un tās ir saprotamas arī tavam bērnam. Galvenais – tas viss strādā un palīdz dzīvot. Pārliecinies par to pati!

Eko domas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudzas grūtnieces kļūst ļoti emocionālas: viņas ir viegli satraukt, aizvainot. Kā kaut kas – acis jau mirkst asarās. Taču šādos brīžos arī mazulim vēderā ir ne visai patīkama sajūta. Tādēļ centies biežāk smaidīt un domāt tikai labu. Un vispār – mēģini sevi noskaņot, ka šie deviņi mēneši būs brīnišķīgs laiks. Tas, kas ar tevi ir noticis un notiks – īsta burvestība.

Es mīlu savu bērnu. Sakiet pie sevis: "Es tevi mīlu, mazulīt. Es tev nenodarīšu pāri." Turklāt šeit tiek runāts nevis par fiziskiem pāridarījumiem, bet emocionāliem. Tu esi bezgala laimīga, ka tev ir iespēja kļūt par māmiņu. Pateicies Dievam (pat ja neesi nekādas reliģijas piekritēja, vari pateikties dabai) par šo dāvanu.

Es dalos ar tevi. Tu mazo radībiņu, kas tagad dzīvo tevī, apveltīsi ar maigām rūpēm par viņu, ar mīlestību. Ir cilvēki, kuri nevienu nemīl, nevēlas, lai kāds mīlētu viņus. Tu savu mazuli audzini jau tagad, tādēļ parādi ar savu piemēru, kā jāizturas pret līdzcilvēkiem. Esi viņam saulīte, kas vienmēr spīd. Dalies zināšanās, pieredzē, emocijās. Sniedz tās vienkārši tāpat un gūsti no tā gandarījumu.

Es esmu godīga. Pirmkārt, nemāni sevi. Negodīgi cilvēki kropļo realitāti. Kā tavs gaidāmais bērns iepazīsies ar pasauli, ja realitāti būs sabojājusi paša māmiņa? Fantazēt, izdomāt pasakas – tas ir viens, bet melot – pavisam kas cits. Atsakies no tā.

Es nepretojos. Uzzīmē bērna iedomātu tēlu, taču atsevišķi nenorādi kādas īpašas viņa kvalitātes. Viņš ienāks šajā pasaulē tāds, kādu to paredzējusi daba. Arī mazulis pieņems tevi tādu, kāda esi. Izdari atbildes soli.

Es ticu. Esi pārliecināta, ka grūtniecība noritēs veiksmīgi,un pasaulē nāks vesels mazulis. Lai viņš visu laiku jūt, ka tev ir ļoti vajadzīgs. Pat ja kaut kas noritēs pretēji tavām gaidām, tici labajam, un tā arī notiks.

Es mīlu. Mīlestība glābj, sniedz cerību, spārno un atbalsta. Tā ir tava glābšanas laiva, tu esi kopā ar mīlestību. Vienmēr!

Eko māja


Topošās māmiņas dievina mājās ieviest tīrību un kārtību – to liek darīt "ligzdošanas" sindroms. Taču gandrīz visi saimniecībai paredzētie tīrīšanas līdzekļi, kas pieejami veikalos, nemaz tik nekaitīgi grūtniecēm nav. Ko darīt? Atceries par vecajām un labajām vecmāmiņu receptēm. Tās ir pārbaudītas praksē un nemaz neatšķiras no mūsdienās pieejamo līdzekļu efektivitātes.

Citrons. Šim auglim vienmēr jāatrodas tavā ledusskapī. Tas noderēs ne vien tējas dzeršanai. Ar citronu labi var notīrīt rūsu, nospodrināt dažādus virtuves piederumus.

Etiķis. Šis patiesi ir īsts brīnumlīdzeklis tīrīšanas lietās – lēts un nekaitīgs (atšķaidītā veidā). Ar tā palīdzību viegli var nomazgāt logus (divas ēdamkarotes etiķa uz litru ūdens) vai atbrīvot tējkannu no kaļķakmeņa. Uz paklāja vai apģērba uzpilējis vasks? Etiķis to viegli iztīrīs.

Linsēkļu eļļa. Vēlies atjaunot mēbeles ( ne mīkstās)? Nospodrini tās ar šo eļļu. Ja tev mājās ir trauki vai citi izstrādājumi no māla, arī tos vari atjaunot, izmantojot linsēklu eļļu. Vienkārši samitrini eļļā lupatiņu un nospodrini izvēlēto priekšmetu. Saka, ka lietas burtiski atdzīvojas acu priekšā.

Soda. Ar šo universālo tīrīšanas līdzekli var atbrīvoties no netīras plīts virsmas, notīrīt jebkuru virtuves piederumu un pat iztīrīt paklāju. Lai uzlabotu tava paklāja izskatu, izmaisi sodu minerālūdenī, ieberz to paklājā, nedaudz uzgaidi, bet tad izsūknē ar putekļsūcēju. Krāsas būs kļuvušas košākas.

Izkaltētas zālītes. Tā vietā, lai mājoklī izmantotu veikalā nopērkamus gaisa atsvaidzinātājus, izmanto parastas izkaltētas zālītes. Vienalga, no kādiem augiem, zāļu smarža gaisu padarīs patīkamāku.

Dabiski! Bērns vēl neredz apkārtējo pasauli. Taču viņš to jūt, pateicoties tavām emocijām. Tu ņem rokās mantiņu, izgatavotu no auduma, koka vai salmiem. Ar ko piepildās tava sirds? Droši vien ar siltumu un laimi. Priecē mazuli biežāk.

Eko ēdiens


Ir svarīgi saprast: tu – tas ir bērns, bet bērns – tā esi tu. Visu labo un kaitīgo, kas ar ēdienu nokļūst topošās mammas organismā, ēd arī mazulis. Uz atklāta lauka audzēti un bez ķimikālijām apstrādāti dārzeņi un augļi – lūk, kas jāēd grūtniecei.

Ievies ieradumu no rītiem aiziet uz tirgu, ja pati nedzīvo laukos un nav sava dārziņa. Iešanai uz tirgu būs divi ieguvumi: tu pastaigāsies un paelposi svaigu gaisu, kā arī nopirksi svaigus zaļumus un dārzeņus. 

Pastāv viedoklis, ka veselīgs uzturs ne vienmēr ir garšīgs. Bet ir arī citi uzskati: bezgaršīgiem cilvēkiem viss ir bezgaršīgs. Tu taču esi citāda, vai ne? Eksperimentē un gūsti gandarījumu no veselīga uztura lietošanas.

Tēja ar pieneņu medu arī tev patiks, ja iedomāsies sevi ziedošā pļavā.

Eko apģērbs

Foto: Shutterstock

Tev gribas valkāt dabiska materiāla apģērbu un ne tikai tāpēc, ka tas ir ērts. Kaut kur sirds dziļumos parādās vēlēšanās atrast vecmāmiņas lādē baltu linu kreklu, aukstos vakaros ap pleciem uzlikt mīkstu lakatu, bet kājas apsegt ar vilnas pledu. Visa tava būtība tiecas pēc dabiskā. Ieklausies savās vēlmēs. Velc sirdij un ķermenim patīkamu apģērbu, savu tēlu paspilgtinot ar dabiska materiāla aksesuāriem.

No tīras sirds – vilna, kokvilna, lins, zīds… Tas viss ir priekš tevis. Turklāt ir svarīgi, lai šo apģērbu eko stilā šūtu labsirdīgi cilvēki, vēlams, lai viņi būtu saistīti ar tavu mammu, vecmāmiņu.

Dabisks skaistums. Daudzi uzskata, ka tavā stāvoklī ir lieki nēsāt aksesuārus. Ļaujies viņiem iebilst. Vēl jo vairāk – oriģinālas piespraudes, auskarus, somiņu vai ko citu vari pagatavot pati. Šīs lietiņas tad iegūs daudz pozitīvās enerģijas. Lieto pašas darinātos aksesuārus arī pēcdzemdību laikā, redzēsi, cik daudz spēka tās tev atkal sniegs. Tās būs kā tava un mazuļa talismani, kas jūs abus ir satuvinājuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!