Foto: Shutterstock

Pirms jums būs "parādījušies" bērni, vērts aizdomāties par to, vai vispār esat gatavi viņus sagaidīt ģimenē. Cik labi vecāki jūs būsiet? Kā jūs plānojat savus bērnus audzināt? Portāls top.thepo.st apkopojis 13 ieteikumus, kas palīdzēs jums gūt priekšstatu par vecāku lomu.

1. Apmeklējiet izklaides parku

Pēc tam, kad jūsu dzīvē ienāks bērni, tā kļūs daudz ekstrēmāka- nāksies rīkot un piedalīties karnevāls, dažādās spēlēs, dziedāt un darīt tamlīdzīgas lietas. Pirms tas notiks, sagatavojieties. Pavizinieties amerikāņu kalniņos, izleciet ar izpletni, izbrauciet krāčainu upi ar smailītēm (īpaši tas attiecas uz vīriešiem).

Varbūt šis padoms jums šķitīs nedaudz dīvains, taču, pēc psihologu domām, šāda veida ekstremālas nodarbes ļoti labi palīdzēs jaunajiem vecākiem tikt galā ar nestandarta situācijām ģimenes dzīvē.

2. Veidojiet naudas uzkrājumus

Saskaņā ar ASV statistikas datiem, bērna audzināšana izmaksā aptuveni ceturtdaļu miljona ASV dolāru (ap 200 000 eiro). Tiesa, Latvijā, protams, šāda summa viena bērna izaudzināšanai visai iespaidīga, bet amerikāņi tā ir aprēķinājuši. Katrā gadījumā, ja gatavojaties ģimenes pieaugumam, veidojiet uzkrājumus. Ticiet, tie jums ļoti noderēs.

3. Paņemiet aprūpē suni

Suņi spēj pamodināt vecāku instinktus, jo par dzīvniekiem ir jārūpējas. Pieķeršanās mūsu mazajiem "brāļiem", mīlestība, viņu vajadzību izpratne un pat kaku savākšana – tas viss sniegs nenovērtējamu pieredzi par kādu spēt rūpēties. Tā jums noderēs, kad pasaulē būs nācis jūsu mazulis. Bez visa tā, kad bērns nedaudz paaugsies, suņa klātbūtne mājās mazulim nāks tikai par labu. Ar laiku viņš iemācīsies pats rūpēties par suni un izjutīs mīlestību pret savu četrkājaino draugu.

4. Lasiet grāmatas par bērnu audzināšanu

Ir ļoti svarīgi izlasīt vismaz minimumu grāmatu par bērna aprūpi un viņa audzināšanu. Pedagoģiska satura literatūra jums palīdzēs labāk saprast bērna vajadzības un sniegs iespēju dziļāk ielūkoties bērna audzināšanas noslēpumos.

5. Neatlieciet pārvākšanos uz jaunu dzīvesvietu

Ja jūs jau kādu laiku domājat par dzīvesvietas maiņu, labāk pārvākšanos plānot pirms bērna dzimšanas, jo bērni dzīvesvietas maiņu ļoti pārdzīvo. Ja dzīvesvieta tiek mainīta, kad bērns jau paaudzies, nāksies mainīt bērnudārzu vai skolu, mainīsies bērnu draugu loks, ierastā vide. Pat pieaugušais šādās situācijās izjūt diskomfortu, bet bērnam ir vēl smagāk to pārdzīvot.

6. Dodieties ceļojumā

Ja jūs sapņojat par ceļošanu, tad neatlieciet to uz vēlāku laiku, dariet to tagad. Jo ir taču vieglāk nopirkt pāris biļešu, nekā trīs vai četras. Protams, ģimenes atpūtu neviens neatcēlis, taču piekritīsit, ka ceļot ar mazu bērnu ir visai sarežģīti. Tas viss būs, bet vēlāk, tādēļ pagaidām centieties pabūt divatā un aplūkot pasaules daudzveidību.

7. Sakiet stingru NĒ kaitīgiem ieradumiem (protams, ja jums tādi piemīt)

Jums jātiek vaļā no kaitīgajiem ieradumiem vēl pirms bērna parādīšanās. Ja jūtat, ka jums ir problēmas ar smēķēšanas atmešanu vai alkoholisko dzērienu lietošanas ierobežošanu, labāk tās atrisināt savlaicīgi, vēršoties pie speciālistiem. Jūsu mazulis nav pelnījis smēķējošus vai pārlieku alkoholu mīlošus vecākus.

8. Pavaicājiet saviem vecākiem

Parunājiet atklāti ar saviem vecākiem. Pavaicājiet viņiem – ko viņi uzskata par galveno bērnu audzināšanā? Kādas ir lielākās problēmas bērnībā? Kā ar tām tikt galā? Atbildes uz šiem un līdzīgiem jautājumiem ļaus jums gūt pareizo priekšstatu par sava bērna audzināšanas metodēm.

9. Iepazīsti labāk savu partneri un iemācieties baudīt viena otra sabiedrību

Pirms radīt pirmdzimto, pārbaudiet, cik stipras ir jūsu attiecības. Psihologi iesaka padzīvot kopā vismaz divus gadus, sajust jūtu noturību, un tikai pēc tam sākt domāt par bērnu. Spontāns lēmums dzemdēt bērnu no cilvēka, ar kuru esi pazīstama "bez viena gada nedēļu", parasti nenoved ne pie kā laba.

10. Pabeidziet iesākto izglītību

Daudzi zina, cik grūti ir ar bērnu turpināt mācības. Tādēļ, pirms pieņemt lēmumu par labu bērnam, 100 reižu apdomājiet – varbūt labāk sākumā ir pabeigt mācības un iegūt konkrētu specialitāti? Jo bērnu jau būs ne tikai jāaudzina, bet arī finansiāli jānodrošina.

11. Baudiet restorānu burvību

Pēc tam, kad jūsu ģimenē būs ienācis mazulis, ēdiena baudīšana ārpus mājas praktiski nebūs iespējama. Protams, ar izņēmuma gadījumiem, taču tas nebūs bieži. Tādēļ pagūstiet izbaudīt izsmalcinātu restorānu piedāvājumus, kamēr mājās jūs neviens negaida. Neatsakiet sev neko. Pēc mazuļa piedzimšanas jums nebūs tik daudz laika, lai baudītu restorānu burvību, mielojoties ar smalkiem ēdieniem.

12. Esiet egoistiski

Lai cik dīvaini neskanētu šī frāze, - esiet egoistiski. Jo, ja mums ir bērni, tad gandrīz vienmēr viņu intereses ir svarīgākas. Bet tas dažreiz var būt pat kaitīgi. Nebaidieties uz kādu laiku bērnus atstāt auklei, vecvecākiem, lai kārtīgi izklaidētos. Atpūtusies mamma ir laba mamma, dažreiz noteikti vajag atslābināties. Protams, visu ar mēru.

13. Atļaujieties būt patiesi

Ja jums ir neatrisināti jautājumi un kādas iekšējas dabas problēmas, par kurām lēmumi visu laiku atliekas uz "pēc tam" – laiks pirms bērna dzimšanas ir īstais, lai to izdarītu. Atbrīvoties no nepārliecinātības par saviem spēkiem, piedot saviem nelabvēļiem un sajust, ka esi citiem vajadzīgs.

Sakārtot vai uzlabot attiecības ar mīļoto un pateikt pašam sev: "Es esmu brīnišķīga sieviete, man ir brīnišķīgs vīrs un man būs brīnišķīgs bērns! Es mīlu šo pasauli, un pasaule mīl mani!" Ticiet, ja jūs spēsiet noskaņoties uz pozitīvo – tad sev arī piesaistīsi labo enerģiju, kas tev būs nepieciešama pašai priekš sevis, tavas ģimenes un tavam bērnam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!