Foto: Shutterstock
Bērniem ļoti patīk eksperimentēt ar lietām, un tas ir ļoti nepieciešams, lai mazais ātrāk iepazītu pasauli un viņā rastos zinātkāre apgūt jaunas zināšanas. Piedāvājam divus mājās veicamus eksperimentus, kas noteikti patiks tavam bērnam – mutē radīsim putas, bet glāzē – dzirkstošu dzērienu. Tiesa, šoreiz limonāde īsti nebūs paredzēta dzeršanai – tikai eksperimentam.

Putas

Būs nepieciešama zobu pasta ar dzeramo sodu, zobu suka, gāzēts ūdens vai limonāde. 

Eksperimenta gaita: iztīri zobus ar zobu pastu kā parasti, bet neizspļauj pastu no mutes. Iedzer malku gāzētā ūdens vai limonādes. Tu jutīsi, ka mutē sāk šņākt. Atver muti un izlaid no tās putas.

Šis eksperiments veicams pieaugušo klātbūtnē un pirms tam jāpadomā, kur putas paliks. Respektīvi, eksperimentu labāk veikt vannas istabā pie izlietnes. Un putas nevajag norīt.

Paskaidrojums bērnam – dzeramā soda padara zobu pastu putojošu. Ja pastai pievieno ar ogļskābo gāzi piesātinātu dzērienu, sākas reakcija, kuras gaitā rodas burbuļi.

Kas padara dzērienu dzirkstošu?

Šajā eksperimentā var izmēģināt dažādas kombinācijas, kas veido dzirkstošus šķīdumus. Varat sākt ar dzeramās sodas un etiķa maisījumu, pēc tam pagatavot bez bažām citronu limonādi, tiesa, ne sevišķi garšīgu.

Eksperimenta pirmā daļa – puse krūzes etiķa, puslitra stikla pudele, divas ēdamkarotes dzeramās sodas un viena ceturtdaļa krūzes ūdens. Ielej etiķi pudelē. Izšķīdini ūdenī dzeramo sodu un ielej šķīdumu pudelē. Vēro, kas notiek.

Otrā daļa – pārtikas krāsviela, liela krūzes ar ūdeni, trīs tējkarotes dzeramās sodas, divas ēdamkarotes cukura, divas ēdamkarotes citronu sulas. Lielajā krūzē iekrāso ūdeni ar pārtikas krāsvielu, kādu vien vēlies. Krāsa domāta izskatam, dzēriens būs dzerams, tāpēc izvēlies zem patīkamu krāsu. Ieber krūzē dzeramo sodu un cukuru, visu izšķīdini. Pievieno citronu sulu un noskaties, kā dzēriens kļūst gāzēts.

Trešā daļa – liela glāze ar ūdeni, neliels sausā ledus gabals ( ne vairāk kā 100 gramu, nopērkams veikalā). Ieliec ūdenī sauso ledu un skaties, kas notiks.

Ko paskaidrot bērnam? Noteiktas vielas, saskaroties ar citām vielām, reaģē, veidojot burbuļus. Bieži tiek savienota skābe un sārmi, lai iegūtu oglekļa dioksīdu limonādes gāzēšanai.

Avots: Toms Robinsons "Aizraujoši eksperimenti bērniem" (izd. Apgāds "Kontinents").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!