Foto: PantherMedia/Scanpix
Piedāvājam iepazīties ar atjaunotu bērnu vakcinācijas kalandāru. Lai gan daļa pošu tiek vakcinētas jau gadiem, tomēr dažas vakcīnas ir parādījušās no jauna. Šis kalendārs ir aktuāls patlaban, un informāciju par bērnu bezmaksas potēšanu sniedz Slimību profilakes un kontroles centrs (SPKC). Tāpat pēdējos gados arvien vairāk vecāku atsakās bērnus potēt pret kādu konkrētu saslimšanu vai vispār nolemj atteikties no vakcinēšanas. Informēsim, kas jādara šādā gadījumā.

Kā portālam "Cālis.lv" norāda SPKC sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Jansone, saskaņā ar Vakcinācijas noteikumiem iedzīvotājiem ir tiesības izvēlēties vakcinācijas iestādi vai ārstniecības personu, kura veiks vakcināciju, kā arī atteikties no vakcinācijas (šis attiecas arī uz aizbildnībā esošas personas vakcināciju).

Gadījumā, ja vakcinējamā persona nolēmusi atteikties no vakcinācijas, ārstniecības personai ir pienākums izskaidrot attiecīgā profilakses pasākuma nozīmi individuālās un sabiedrības veselības aizsardzībā. Ja lēmums netiek mainīts, ārstniecības persona rakstiski noformē atteikumu un vakcinējamā persona to paraksta.

Latvijā vakcinējamā persona vai viņas vecāki ir tiesīgi atteikties no vienas, dažām vai visām potēm.

SPKC atgādina, ka liela nozīme bīstamu infekcijas slimību izskaušanā ir tā dēvētajai kolektīvajai imunitātei. Tā ir uzņēmīgo (nevakcinētu) personu netiešā aizsardzība pret infekcijas slimībām, kad sabiedrībā ir pietiekams skaits imūnu (vakcinētu) indivīdu. Kad imūno personu īpatsvars sasniedz 90% - 95% (kad 90% - 95% no mērķa grupas iedzīvotājiem ir vakcinēti), konkrētās infekcijas slimības izplatība tiek apturēta, pasargājot tos iedzīvotājus, kuri nav vakcinēti (piemēram, medicīnisku kontraindikāciju dēļ). Savukārt, jo vairāk pieaugs to iedzīvotāju skaits, kuri izvēlas nevakcinēties, jo vairāk palielināsies risks infekcijas slimībām izplatīties ātrāk un plašāk, tostarp atgriežoties slimībām, kuras mūsdienās tiek uzskatītas par izskaustām.

Lēmums atteikties no vakcinācijas ir jāpieņem kopā ar ārstu, apzinoties sekas un riskus, kādam tiek pakļauta vakcinējamā persona.

Spied uz attēla, lai apskatītu lielāku

Spied uz attēla, lai apskatītu lielāku

Papildu bērnu vakcinācijas kalendārā iekļautajām vakcīnām, valsts apmaksā vakcināciju pret:

  • 100% apmērā pret gripu bērniem no sešu līdz 23 mēnešu vecumam un tiem bērniem, kuri par valsts budžeta līdzekļiem ilgstoši saņem terapiju ar acetilsalicilātiem.
  • 50% apmērā pret gripu riska grupu bērniem. Par vakcināciju pret gripu jautājiet savam ģimenes ārstam!
  • 100% apmērā pret ērču encefalītu bērnus no viena gada līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā, kā arī bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus ar valsts apmaksāto vakcināciju pret ērču encefalītu vakcinē visā Latvijas teritorijā, neatkarīgi no dzīvesvietas. Plašāka informācija šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!