Foto: PantherMedia/Scanpix
Zīdaiņiem vēdera aizcietējums nav nekas neparasts, tāpat kā pārāk bieža vēdera iziešana. Palūkosim, ko saka pediatrs - ko var uzskatīt par vēdera aizcietējumu un kad mammai jāsāk uztraukties. Konsultē ģimenes ārste, pediatre Gerda Lielause.

Aizcietējumi zīdainim pārsvarā saistīti ar dabīgu organisma attīstību

Pirmajos četros dzīves mēnešos bērniem, sevišķi ar krūti barotiem, laiku pa laikam gadās aizcietējumi. Tas notiek saistībā ar dabīgu bērna organisma attīstību. To iemesli:

  • pārtikas nepietiekamība;
  • nepareizs pārtikas sastāvs;
  • bērns lietojis nepiemērotu, spēcīgas iedarbības līdzekli vēdera izejas mīkstināšanai vai tieši otrādi - kādu līdzekli pret caureju.

Zīdainim vēders var iziet pēc katras ēdienreizes un var neiziet trīs dienas, tas ir normas variants, ja, protams, nav kādu citu simptomu, kas liecinātu par patoloģiju, norāda daktere.

Mātes ēdienkarte ietekmē "krūts bērna" pašsajūtu

Ja māte baro bērnu ar savu pienu, tad mammai savā uzturā būtu jālieto plūmes, skābpiena produkti, jāizvairās no svaigas baltmaizes, kūkām un citiem saldumiem. Būtu ieteicams ar ārstu pārrunāt mātes ēdienkarti. Bieži vien aizcietējumi rodas, ja mazulis nav pietiekami paēdis vai ir kādas pārtikas sastāvdaļas nepanesība. Arī šajā gadījumā jāvēršas pēc palīdzības pie bērna ārsta.

Ilgstošu problēmu gadījumā jākonsultējas ar bērna ārstu

Ja aizcietējuma gadījumā, kas ilgst jau, piemēram, trešo dienu, bērns kļūst nemierīgs, novērojamas vēdergraizes, tad mazulim starp ēdienreizēm jādod padzert kumelīšu un fenheļa uzlējums, pa retam var veikt klizmu vai dot medikamentus pēc ārsta nozīmējuma.

Pēc ārstes teiktā, nekad nedodiet savam bērnam līdzekļus vēdera izejas mīkstināšanai vai līdzekļus pret caureju bez ārsta ziņas. Ja mammas uzturs būs pareizs, bērnam viss ar vēdera izeju normalizēsies. Ja bērns nokārtojas bez grūtībām, nekādi profilaktiski līdzekļi nav jāievēro. Bet ja vēdera izeja sāk kavēties, un bērns nejūtas slikti, gaidiet līdz trešajai dienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!