Foto: PantherMedia/Scanpix
Pavasaris ir laiks, kad bieži sūdzamies par nogurumu un spēka trūkumu. To skaidro ar nepietiekamu vitamīnu daudzumu uzturā. Grūtnieces ir vēl īpašākā statusā, nekā pārējie, tādēļ aplūkosim, ko būtu nepieciešams vairāk lietot uzturā pavasarī, lai topošās māmiņas justos labi.

Ziemas laikā organismam ir nācies cīnīties ar šim periodam raksturīgajiem vīrusiem un laika apstākļiem, līdz ar to esam zaudējuši daļu savas izturības. Tādēļ pavasaris ir tas laiks, kad īpaši ir jādomā par pilnvērtīgu un vitamīniem bagātu uzturu. Lai atjaunotu organisma spēkus, vajadzētu no ēdienkartes pamazām izslēgt treknos ēdienus un tā vietā izvēlēties vairāk dārzeņus, augļus un tvaicētu/sutinātu zivi vai liesu gaļu, iesaka speciālisti valsts portālā grutnieciba.lv

Šajā laika periodā ļoti noderēs neaizvietojamās Omega 3 un Omega 6 taukskābes, kas atrodamas zivīs (noteikti atceries, ka zivīm jābūt labi termiski apstrādātām), olās, piena produktos, augu eļļās, riekstos, sēklās.

Pavasarī noteikti jāmeklē iespējas iekļaut savā ēdienkartē zaļumus. Noderēs viss, gan uz palodzes no sīpola izlīdušais lociņš, gan puķu podā izlolota bazilika lapiņa, gan diedzēti graudi.

Lai arī bieži tiek ieteikts vairāk ēst vietējas izcelsmes augļus un dārzeņus, mūsu platuma grādos pavasarī ir jāķeras pie ievestiem labumiem, kuros var atrast labu devu C vitamīna un citas vērtīgas uzturvielas, kas palīdz mūs stiprināt. Piemēram, labs vitamīnu avots ir kivi, apelsīni, greipfrūti.

Pavasara periodā noteikti nevajadzētu aizmirst par graudaugiem – rupja maluma maize, brūnie rīsi, makaroni, griķi, grūbas un citi graudi ir veselīga uztura pats pamats.

Lai palīdzētu sev labi justies ne tikai pavasarī, bet arī citos gadalaikos, noteikti jāpavada vairāk laika svaigā gaisā, jo īpaši, kad pirmie saules stari sāk mūs lutināt un nodrošināt ar tik svarīgo D vitamīnu. Tomēr atceries, ka - ja saulē vēlies pavadīt ilgāku laiku, jāpadomā par speciālajiem aizsarglīdzekļiem, jo grūtniecības laikā āda var būt īpaši jūtīga, un pigmentācijas plankumi saules iedarbības rezultātā var kļūt pat izteiktāki.

Pārrunā ar savu grūtniecību uzraugošo speciālistu par grūtniecēm paredzēto komplekso vitamīnu lietošanu.

Lūk, kāda noderīga augļu kokteiļa recepte, kas lieliski palīdzēs tikt galā pavasara saguruma sajūtu:

1 banāns

1 kivi

1 apelsīns

Saldētas zemenes

Aptuveni puse glāzes jogurta bez cukura (ja vēlies saldāku, var pievienot kādu karoti medus).

Par to, ko var ēst, ko vajag ēst un ko labāk neēst grūtniecības laikā, aktīvi diskutē arī topošās un jau esošās māmiņas portāla "Cālis.lv" forumā. Diskusijas lasi šeit, šeit, šeit, šeit un arī šeit. Tāpat virkni tēmu, kas aktuālas topošajām māmiņām meklē šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!