Foto: AP/Scanpix
Bērniem mēdz būt tik daudz jautājumu, ka nereti pieaugušajiem nav tik daudz vārdu, lai uz visiem tiem atbildētu. Šis eksperiments bērnam vieglāk palīdzēs saprast, kā tad darbojas vulkāns, kura izvirdumus parasti var vērot tikai televīzijas ziņās.

Būs nepieciešams:

Neliela plastmasas pudele, ūdens, plata paplāte vai cepamā panna, smiltis vai zeme, puskrūze etiķa, divas ēdamkarotes sodas, mērglāze ar snīpīti, sarkanā pārtikas krāsviela.

Eskperimenta gaita:

Ielej pudelē ūdeni no ceturtdaļas līdz pusei un noliec paplātei pa vidu, ieber sodu. Apber pudeli ar smiltīm līdz pašai kakliņa augšai. Jāiznāk kaudzei, kas izskatās pēc maza vulkāna. Ielej mērglāzē etiķi. Iepilini etiķī dažas pārtikas krāsvielas piles un ātri to ielej ar smiltīm apbērtajā pudelē.

Kas notiek?

Sarkanā krāsa rada ilūziju, ka reakcijā veidojas lava. Soda ar etiķi "aizies pa gaisu". Īstā vulkānā etiķa nav, taču tajā zem milzīga spiediena atrodas gāzes un izkusuši akmeņi. Ja spiediens kļūst pārāk liels, vulkāns uzsprāgst, un karstās gāzes ar izkusušajiem akmeņiem beidzot izlaužas virspusē pelnu vai izkusušas lavas veidā.

Avots: Toms Robinsons "Aizraujoši eksperimenti bērniem" (izd. "Kontinents").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!