Izrakstā no dzemdību iestādes parādās jaundzimušā vērtējums, kurā ir divi skaitļi, atdalīti ar slīpo svītru, piemēram, 8/9. Ko šie skaitļi nozīmē? Šie skaitļi ir Apgares skalas vērtējums. Kā portālam "Cālis.lv" stāsta Rīgas Dzemdību nama Neonatoloģijas daļas vadītāja dr. Inese Bļodniece, Apgares skala ir vienkārša, ātra metode jaundzimušā stāvokļa novērtēšanai pēc dzimšanas, ko 1952. gadā ieviesa amerikāņu anestezioloģe Virdžīnija Apgare.

Skalā ietvertas piecas pazīmes – sirdsdarbība, elpošana, ādas krāsa, muskuļu tonuss, refleksi - un katru no tām novērtē divu baļļu sistēmā, tātad augstākais iespējamais vērtējums ir 10 balles. Jo augstāks vērtējums, jo labāk un tas norāda, ka bērns sekmīgi adaptējas ekstrauterīnai dzīvei. Apgares vērtējumu veic visiem jaundzimušajiem 1. un 5.dzīves minūtes beigās. Ja 5.minūtes rādītājs ir septiņas balles, tad novērtē arī 10.minūtes beigās. Vērtēšanu veic vai nu vecmāte vai ārsts, kurš ir klāt dzimšanas brīdī.

Ja Apgares vērtējums ir mazāks vai vienāds ar sešām ballēm, tas bieži norāda uz skābekļa badu jaundzimušajam, bet vienmēr ir svarīgi bērna stāvokli vērtēt dinamikā. Arī augsts Apgares vērtējums neizslēdz problēmu attīstības iespējas jaundzimušajam, norāda daktere.

Pārbaudīts un vērtēts tiek:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!