Foto: PantherMedia/Scanpix

Tev ir aizdomas, ka esi stāvoklī? Veic grūtniecības testu – vislabāk rīta pusē! Lai būtu pārliecināta, vari veikt to atkārtoti. Vai parādās gaidītās divas strīpiņas? Pie kā vērsties? Ja ir aizdomas par to, ka gaidi bērniņu – dodies pie sava ginekologa, iesaka Rīgas Dzemdību nama speciālisti.

Dodoties uz vizīti pie ginekologa, kurš ir līgumattiecībās ar valsti, nav jāveic pacienta iemaksa, ja ārsts ir apstiprinājis grūtniecību. Ārsta sniegtās konsultācijas, kā arī nepieciešamie izmeklējumi saistībā ar grūtniecības novērošanu un pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām ir bez maksas, norāda Nacionālais veselības dienests.

Sarakstu ar ārstniecības iestādēm un speciālistiem, kas sniedz valsts apmaksātus pakalpojumus, vari atrast šeit un šeit.

Valsts apmaksātu grūtniecības aprūpi iespējams saņemt arī Rīgas Dzemdību namā. Dzemdību nama Ambulatoriskās nodaļas Grūtnieču aprūpes dienests: T: 67011232, 67011225. Darba laiks: no plkst.8 līdz 16 (darba dienās). Kā norāda Rīgas Dzemdību nama preses pārstāve Elza Lāma, rindu uz speciālistiem nav – katra var tikt pie sava ārsta vai vecmātes, pie kā vēlas, un daudzi nemaz nezina, ka šo valsts apmaksāto grūtniecības novērošanu var veikt arī minētajā Latvijas lielākajā dzemdību iestādē. 

Speciālista sniegtās konsultācijas, kā arī nepieciešamie izmeklējumi saistībā ar grūtniecības novērošanu un pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām ir bez maksas.

Grūtniecēm no valsts budžeta līdzekļiem noteiktās grūtniecības nedēļās tiek apmaksātas:

• konsultācijas pie ginekologa, vecmātes vai ģimenes ārsta;
• laboratorijas izmeklējumi;
• augļa ultrasonogrāfija;
• ķermeņa masas indeksa noteikšana;
• augļa sirdsdarbības izklausīšana;
• citi grūtniecības aprūpes pakalpojumi saskaņā ar valsts noteikto programmu.

Ārsts, ņemot vērā grūtnieces veselības stāvokli un medicīniskās indikācijas, var izvērtēt arī papildu medicīnisku konsultāciju vai izmeklējumu nepieciešamību. Šādā gadījumā ārsts, kurš ir līgumattiecībās ar valsti, ir tiesīgs izsniegt nosūtījumu valsts apmaksāta veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanai. Piemēram, ja nepieciešams papildu diagnostisks izmeklējums, kurš tiek apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem, ārsts var izsniegt nosūtījumu šī izmeklējuma veikšanai.

Ja grūtniece izvēlas ārstu, kurš nav līgumattiecībās ar valsti, visi grūtniecības novērošanas pakalpojumi – konsultācijas, laboratoriskie izmeklējumi, diagnostiskie izmeklējumi (piemēram, ultrasonogrāfija) būs maksas pakalpojumi, par kuriem jāmaksā atbilstoši ārstniecības iestādes maksas pakalpojumu cenrādim.

Kas notiks tālāk?

Ja esi guvusi apstiprinājumu no ārsta, priecājies par savu topošās māmiņas lomu un rūpējies par sevi. Vecmāte vai ārsts aicinās tevi stāties grūtniecības uzskaitē. Pirmā, valsts apmaksātā vizīte jāieplāno līdz 12.grūtniecības nedēļai. Tās laikā speciālists novērtēs tavu vispārējo veselības stāvokli un veiks ginekoloģisko izmeklēšanu. Speciālists uzdos jautājumus par tevi un tavu partneri, par sociālajiem un darba apstākļiem. Jūs vienosieties par tālāko grūtniecības uzraudzības gaitu.

• Ja tev nav savas vecmātes vai ginekologa, vari lūgt savai mammai, draudzenei vai savam ģimenes ārstam ieteikt kādu speciālistu.
• Uz vizīti var doties līdzi arī bērniņa tētis.
• Pieteikties uz lekcijām topošajām māmiņām un tētiem, un sagatavoties lielajam notikumam tu paspēsi. Tev ir dots laiks - deviņi mēneši.
• Sagatavojies vizītei pie ārsta un pieraksti jautājumus, uz kuriem vēlies saņemt atbildi, jo uztraukumā daudz ko vari piemirst.
• Speciālistu, kas uzraudzīs tavu grūtniecību, izvēlies rūpīgi – esi pārliecināta, ka jums būs laba saskarsme, jūs tiksieties reizi mēnesī.

Ievēro, ka grūtniecības laikā savu speciālistu tu vari arī nomainīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!