"Mazajam ir alerģija uz olām, bet gribas gan pankūkas uzcept un kādu plācenīti. Daudzās receptēs, kuras gribētos izmēģināt, ir olas. Tad nu jautājums, ar ko lai tās olas aizstāj? Vai tas vispār ir iespējams?" portāla "Cālis.lv forumā pēc padoma vaicā kāda mamma. Konsultē Āgenskalna klīnikas uztura speciāliste Jeļena Pavlova.
Olas ir produkts, kas satur pilnvērtīgas olbaltumvielas (visas astoņas neaizstājamās aminoskābes), taukus, minerālvielas, vitamīnus – daudz B grupas vitamīnu, D vitamīnu, A vitamīnu. Šīs vielas ir iespējams uzņemt arī ar citiem produktiem, lietojot uzturā piena produktus, gaļu, zivis, pilngraudu produktus. Olas dzeltenums ir bagāts ar lecitīnu, kas ietilpst šūnu sastāvā un ir ļoti nepieciešams gan aknu, gan smadzeņu darbībai, sirds un asinsvadu veselībai, un tā ir tikai daļa no lecitīna labvēlīgas ietekmes uz organismu. Lecitīns ir sastopams arī citos produktos - gan augu, gan dzīvnieku izcelsmes produktos. Cilvēkam olu alerģijas gadījumā, kurš ēd daudzveidīgu uzturu, nav jāuztraucas, ka kāda viela organismā pietrūks, ja olas netiks lietotas.
Pagatavojot ēdienu, olas var aizstāt ar dažādiem produktiem, piemēram, linsēklām vai čia sēklām, banānu, zirņu miltiem.
Lūk, dažas idejas olu aizstāšanai (aizstājot vienu olu): viena ēdamkarote samaltu linsēklu + trīs ēdamkarotes ūdens, sablenderēt līdz krēmīgai masai; pusīte vai viens vesels sablenderēts banāns, var izmantot arī vienu ceturtdaļu bļodiņas (50 g) ābolu vai ķirbja biezeņa; divas ēdamkarotes ūdens + divas ēdamkarotes cepampulvera; divas ēdamkarotes piena, puse ēdamkarote sodas un puse ēdamkarotes etiķa; viena ēdamkarote cepampulvera + viena ēdamkarote eļļas + viena ēdamkarote ūdens.
Ja tiek gatavotas kotletes, tad olu var aizvietot ar vārītu kartupeli, zirņu miltiem vai izvārītām auzu pārslām.