Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc tam, kad esi saņēmusi labās ziņas, ka gaidi mazuli, izvēlies ārstu un dodies vizītē. Pirmreizējais apmeklējums ir vēlams līdz 12.grūtniecības nedēļai. Kad būsi izvēlējusies ārstu, kas veiks grūtniecības novērošanu, lietderīgi zināt, kurā grūtniecības nedēļā un kādus izmeklējumus tev apmaksā no valsts budžeta līdzekļiem. Par to atgādina Nacionālais veselības dienests (NVD).

Novērošanu īstenojošais ārsts informē par augļa attīstību; sabalansēta uztura nozīmi, minerālvielu un vitamīnu, tostarp folskābes, profilaktiskas lietošanas nozīmi; nikotīna, alkohola un citu atkarību izraisošo vielu ietekmi uz grūtniecības norisi; simptomiem, kad jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības u.c.

Izmeklējumi grūtniecēm, ko apmaksā valsts atbilstoši grūtniecības novērošanas plānam, tiek apmaksāti virs ārstniecības iestādei noteiktiem budžeta līdzekļiem – tiek ievērots princips "nauda seko grūtniecei". Līdz ar to ārstniecības iestādi, kurā saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu, grūtniece var izvēlēties brīvi, vēršoties jebkurā ārstniecības iestādē, ar ko valstij ir noslēgts līgums (visā Latvijas teritorijā).

Tieši tāpēc, piesakoties veselības aprūpes pakalpojumam, NVD aicina informēt ārstniecības iestādi, ka valsts apmaksāts pakalpojums ir nepieciešams grūtniecības novērošanai. Piemēram, jāinformē, ka ultrasonogrāfijas izmeklējums ir nepieciešams saistībā ar grūtniecības novērošanu. Dodoties uz izmeklējumu, līdzi jāņem nosūtījums.

Tavs grūtniecības laika ārstu grafiks un ko vari sagaidīt no vizītes pie daktera

16.–18. grūtniecības nedēļa - ārsts informē par grūtniecības norisi – fizioloģiju, psiholoģiju, medicīnisko aprūpi, darba un sociālajām garantijām, personīgo un dzimumdzīves higiēnu, fiziskajām aktivitātēm, uzturu, nemedikamentozās ārstniecības metodēm, risku, tā novēršanu u.c. Ārsts izsniedz mātes pasi.

25.–26. grūtniecības nedēļa - ārsts informē par partnera lomu veiksmīgā grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību perioda norisē; dabisko dzemdību priekšrocībām; krūts ēdināšanas priekšrocībām; augļa stāvokļa novērtēšanas metodēm un kustību skaitīšanas principiem, u.c.

29.–30. grūtniecības nedēļa - ārsts informē par nepieciešamību izvēlēties bērnam ģimenes ārstu un iegūt rakstisku apstiprinājumu no tā par gatavību aprūpēt jaundzimušo (kontakttālrunis, vārds, uzvārds, paraksts); sagatavošanos dzemdībām – relaksāciju, elpošanas paņēmieniem, dzemdību pozām, partnera atbalstu; noskaidro grūtnieces izvēli attiecībā uz ģimenes dzemdībām.

34.–36. grūtniecības nedēļa - ārsts informē par dzemdību priekšvēstnešiem; dzemdību gaitu; pēcdzemdību perioda norisi u.c.

38.–40. grūtniecības nedēļa - ārsts informē par pirmo kontaktu ar jaundzimušo, jaundzimušā kopšanu un ar to saistītām raksturīgām grūtībām; zīdīšanu – priekšrocībām, tehniku, iespējamām grūtībām un to novēršanu.

Pēcdzemdību periods (līdz 6.dienai pēc dzemdībām) - ginekologs, dzemdību speciālists vai vecmāte informē par vēlīno pēcdzemdību periodu; zīdīšanas priekšrocībām; partnerattiecībām jaunajā dzīves situācijā u.c.

No šā gada stājušās spēkā izmaiņas, kas paredz - vecmātēm atbilstoši līgumam, kas noslēgts ar Nacionālo veselības dienestu, ir tiesības pacientus nosūtīt valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai, kā arī izrakstīt ambulatorai ārstēšanai paredzētās valsts kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces.

Izmeklējumi, ko tev apmaksā valsts

Pirmā trimestra ģenētiskais skrīnings

No 11. līdz 13. grūtniecības nedēļai grūtniecei veic ultrasonogrāfiju, kuras laikā izvērtē un mēra mazuļa skausta kroku. Šajā laikā grūtniece nodod arī asins analīzes un iegūtie dati tiek izvērtēti ar speciālu datorprogrammu, lai noteiktu mazuļa ģenētisko slimību risku. Ja izmeklējumu rezultāti uzrāda augstu pataloģiju risku (1:50), grūtniecei iesaka veikt amniocentēzi (augļūdens analīze) vai horija bārkstiņu biopsiju (audu paraugs). Ja riska rādītājs ir no 1:50 līdz 1:1000, grūtniecei iesaka veikt padziļinātus ultrasonogrāfijas izmeklējumus.

Ultrasonogrāfiskā izmeklēšana

Otrā ultrasonogrāfija tiek veikta laikā no 20. līdz 21. grūtniecības nedēļā. Šajā laikā mazulis ir pietiekami izaudzis, lai vislabāk redzētu iespējamās problēmas.

Trešā ultrasonogrāfija tiek veikta 34. līdz 36. grūtniecības nedēļā – riska grupas grūtniecēm. Piemēram, ja mazulim ir augšanas aizture, grūtniecei ir paaugstināts asinsspiediens grūtniecības laikā un citos gadījumos.

Grūtnieču diabēta skrīnings

Paplašinātas grūtniecības diabēta diagnostikas iespējas. Tas ir tests, kas nosaka, vai grūtniecei pastāv risks attīstīties diabētam, un šis izmeklējums tiek ieteikts lielākam grūtnieču lokam. Piemēram, ja cukura diabēts ir grūtnieces pirmās pakāpes radiniekiem, ja diabēts bijis iepriekšējā grūtniecībā un citos gadījumos.

Streptokoka pārbaude

Visām grūtniecēm 35.-37.grūtniecības nedēļā nosaka B grupas hemolītiskā streptokoka klātbūtni organismā, lai samazinātu jaundzimušo infekciju risku.

Izmeklējumu rezultāti

Dodoties uz dzemdību iestādi, grūtniecei līdzi jāņem Mātes pase un grūtniecības laikā veikto ultrasonogrāfiju, asinsgrupas un rēzus faktora izmeklējumu oriģinālus, lai ārsta rīcībā būtu visa nepieciešamā informācija.

Antivielu imūnglobulīna ievade

2013.gada 1.februārī stājās spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos par dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtību, paredzot obligātu imūnglobulīna ievadi 28.grūtniecības nedēļā rēzus negatīvām grūtniecēm, kurām ārsts būs noteicis imūnglobulīna ievades nepieciešamību. Imūnglobulīna ievade tiek pilnībā nodrošināta no valsts budžeta līdzekļiem.

Rēzus negatīvām grūtniecēm 28.grūtniecības nedēļā tiek veikta asinsgrupas rēzus piederības noteikšana un antieritrocitāro antivielu skrīnings (lai noskaidrotu, vai grūtniecei ir rēzus antivielas). Ja tiek noteikts, ka rēzus negatīvai grūtniecei nav rēzus antivielas, tad gadījumā, ja grūtniecei ir rēzus pozitīvs partneris vai partnera rēzus piederība nav zināma, grūtniecei var tikt veikta antivielu imūnglobulīna ievadīšana.

Lai nodrošinātu antivielu imūnglobulīna ievadīšanu rēzus negatīvai grūtniecei, ginekologs, kas īsteno valsts apmaksātu grūtniecības novērošanu un ir līgumattiecībās ar valsti, izvērtē grūtnieces veselības stāvokli un imūnglobulīna ievades nepieciešamību, kā arī nepieciešamības gadījumā izsniedz nosūtījumu imūnglobulīna ievadei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!