Foto: Shutterstock

Pēdējos gados līdzās ierastajai medicīnai labi sadzīvo arī homeopātija. Arvien vairāk vecāku savus mazos izvēlas dakterēt tieši ar šādām zālēm. Šobrīd ikvienam "Cālis.lv" lasītājam ir iespēja uzdot jautājumu pediatram, homeopātam Edgaram Mednim no Āgenskalna klīnikas. Te būs dažu jautājumu un atbilžu apkopojums.

"Vai varat pastāstīt, kādi fizioloģiskie procesi notiek organismā pie saaukstēšanās (kā saaukstēšanās izraisa saslimšanu) - kā tie atšķiras no vīrusa saslimšanas?

Ārsts: "Labdien! Lai notiktu saslimšana ir jābūt trīs faktoriem – pietiekoši stiprs mikroorganisms, pietiekošā daudzumā mikroorganisms un pietiekami vājš cilvēka organisms. Vīrusu saslimšanas gadījumā mikroorganisms ir spēcīgs un bieži vien tā arī ir daudz (slēgtas, nevēdinātas telpas), bet pie saaukstēšanās ir vājš cilvēka organisms (nosalis) un līdz ar to nav spējīgs pretoties.

"Kā fizioloģiski skaidrojama alerģijas pret kādu pārtikas produktu parādīšanās dzīves laikā (pat pēc 30 gadu vecuma)? Vai ar to jāsadzīvo (vienkārši neēdot vairs konkrēto produktu), vai var palīdzēt organismam tikt ar to galā?

Ārsts: "Labdien! Jautājums ir par to, vai alerģija tiešām ir uz pašu produktu jeb uz dažādiem tā "uzlabotājiem" – mēslojumu, piedevām, konservantiem u.c. Ar to var sadzīvot, šos produktus nelietojot, vai arī var palīdzēt ar homeopātiju, akupunktūru, biorezonansi.

"Vai var pilināt degunā pret iesnām tīru alvejas sulu vai šķaidīt ar ūdeni? Cik pilienus, cik ilgi? Esmu dzirdējusi, ka alveju nevar lietot ilgstoši, bet cik ilgi var lietot droši, nekaitējot veselībai? (bērnam seši gadi)"

Ārsts: "Labdien! Labāk pašķaidīt ar ūdeni attiecībā 1:1. Ir jāskatās individuāla panesamība – vai deguna gļotāda nereaģē uz šo sulu ar tūsku. Pilināt var, ja nav alerģijas no trim līdz piecām dienām."

"Ģimenes ārste ieteica bērnam izskalot kaklu ar zilajiem graudiņiem pēc poliklīnikas apmeklējuma. Cik daudz drīkst bērt uz glāzi ūdens un vai to var darīt ikdienā arī?"

Ārsts: "Labdien! Es neieteiktu skalot bērnam kaklu ar zilajiem graudiņiem. Tie sausina gļotādu (var klepot stiprāk un sausāk), kā arī sašķīdinot nepareizā proporcijā var iegūt ķīmisku apdegumu. Tā vietā var skalot ar kliņģerīšu tinktūru (20 pilieni uz glāzi ūdens). Ja tomēr izlemsiet skalot ar zilajiem graudiņiem, tad jāpagatavo viegli rozā šķīdums."

"Bērnam (seši gadi) patika propolisa pilieni eļļā, degunā pilināmie. Vai propolisa pilienus var lietot profilaktiski ilgstoši, piemēram, visu rudens/ziemas/pavasara sezonu?"

Ārsts: "Labdien. Teorētiski jau var pilināt, bet man tikmēr šķiet, ka cilvēkam vispār zāles nevajag nekādas, ja viņš ir vesels un veselīgs."

"Vai varat apgaismot, ko vispār ārstē homeopātija. Man vēl tikai zīdainis, bet dzirdu draudzenes runājam, ka jāiet pie homeopāta tādā vai šādā vainā. Es kaut kā īsti tam neticu... Kāpēc jūs labāk ieteiktu vai neieteiktu slimības ārstēt ar homeopātiju?"

Ārsts: "Labdien. Ar homeopātiju var ārstēt dažādas kaites, gan klepu un iesnas, gan arī bronhiālo astmu un reimatoīdo artrītu. Man pašam homeopātijā patīk tas, ka šīm zālēm nav blakus parādību (blakņu), līdz ar to es varu ārstēt nebaidoties, ka nodarīšu pacientam ļaunu. Kā arī, ja runājam par klasisko homeopātiju, tad ar vienu preparātu varam ārstēt dažādas kaites vienam pacientam, jo homeopātija ārstē pacientu nevis slimību. Ticība vai neticība kādai metodei ir paša pacienta ziņā un samākslot neko nevajag. Jāiet ārstēties tur, kur patīk un kuram speciālistam uzticieties."

Ja arī tev ir jautājums, ko vēlies uzdot ārstam, sūti to uz epastu calis@delfi.lv vai uzdod to forumā sadaļā "Bērnu veselība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!