Foto: PantherMedia/Scanpix

Velosezona jau sākusies. Ja pieaugušajiem grūtību izvēlēties velosipēdu nepastāv, ar bērniem ir citādi, jo mazie aug ļoti ātri. Par to, kādu velosipēdu bērnam izvēlēties un ieteikumus pareizai braukšanai portālam "Cālis.lv" sniedz Babymarket.lv vadītāja Vita Mikāne.

Bērnu pirmā pieredze ar braucamrīkiem

Bērnu pieredze ar braucamrīkiem sākas jau no pirmajām stumjamajām mašīnām vai staigulīšiem, kuros viņi tiek iesēdināti un mudināti darboties ar kājām, lai tiktu uz priekšu. Paši pirmie bērnu trīsriteņi ir paredzēti bērniem, kuri iemācījušies sēdēt un kuriem vēl mazliet jāpaaugas, lai kājas aizsniegtu pedāļus (tikmēr tās var turēt uz kāju paliktņa).

Nav konkrēta vecuma, kad mācīties braukt ar riteni. Viss atkarīgs no vēlēšanās braukt. Turklāt katram bērnam ir atšķirīga attīstības pakāpe, augums, līdzsvara izjūta, un katrs citādāk izprot notiekošo procesu, esot uz riteņa. Ir riteņi, kas paredzēti bērniem jau no viena gada vecuma. Ar trīsriteni bērns iemācās braukt vidēji divu vai divarpus gadu vecumā, ar divriteni – četru līdz pat septiņu gadu vecumā. Un vēl jau pieejami līdzsavara riteņi.

Bērnu velosipēda izvēle

Divriteņa vai trīsriteņa izvēle bērnam ir individuāls pasākums. Jāņem vērā trīs faktori: atbilstība braukšanas mērķim (kalnu vai šosejas), izmēra un cenas atbilstība. Pašiem mazākajiem ir pieejami trīsriteņi komplektā ar aizsargstieni un tā dēvējamo ieliktni – "pamperi". Šādi trīsriteņi paredzēti bērniem līdz aptuveni divu gadu vecumam.

Savukārt bērniem no diviem gadiem divriteņus izvēlas, skatoties pēc riteņu vai rāmja izmēra. Specializētos velosipēdu veikalos piedāvās izvēlēties arī starp kalnu vai šosejas tipa divriteni. Divriteņu mazākais riteņu izmērs ir 12 collas. Tie paredzēti no divu līdz četru gadus veciem bērniem, komplektā parasti ietilpst arī mācību ritenīši, un tiem ir pakaļējā piedziņa.

Vecākiem ir atšķirīgs viedoklis par to, vai sākt mācīt braukt bez mācību riteņiem uzreiz vai tomēr pēc kāda laika. Ja bērns māk noturēt līdzsvaru, var aizsniegt pedāļus un patstāvīgi mīties un ja apzinās, kur stūrē, tad ir pienācis laiks noņemt mācību riteņus, norāda speciāliste.

Visdrošākais variants, izvēloties divriteni, ir doties uz veikalu kopā ar bērnu. Bērns pats izvēlēsies sev tīkamu riteni, savukārt veikala darbinieki piemeklēs atbilstošu izmēru. Ja bērns, stāvot kājās un turot kājas gar katru divriteņa pusi, ar abām kājām var aizsniegt zemi, tad divriteņa izmērs ir atbilstošs. Ir pieejama vispārpieņemtu izmēru un standartu tabula, ar kuras palīdzību var izvēlēties divriteni. Bērnu preču veikalos parasti tirgo tikai 12", 16", 20" un 24" divriteņus, savukārt specializētajos veikalos izmēri tiek izdalīti sīkāk.

Izvēloties divriteni, jāņem vērā materiāls, no kā ir veidots rāmis, – alumīnijs, tērauds vai dzelzs. Dzelzs ir smags un izturīgs, savukārt alumīnijs ir vieglāks. Izvēloties mazākos trīsriteņus, jāatceras, ka tiem mēdz būt gan plastmasas, gan pumpējamie riteņi. Divriteņu detaļas – riteņu stīgas, dubļu sargi – var būt gan tērauda, gan plastmasas (lētākiem riteņiem). Jāpievērš uzmanība, vai divritenim ir kāju vai rokas bremzes. Lielākiem bērniem ir vēlams, lai būtu rokas bremzes gan aizmugures, gan priekšējam ritenim.

Kad ir izvēlēts pareizā izmēra un tipa velosipēds, tam pielāgo sēdekļa augstumu tā, lai sēžot kāja uz nospiesta pedāļa būtu taisna. Pēc tam pielāgo arī stūri, lai tā būtu bērnam ērtā augstumā. Sākumā noregulējiet stūri vienā augstumā ar sēdekli, ja nav ērti, celiet augstāk, konsultē Mikāne.

Iecienītākie un labākie velosipēdu modeļi un lietotie velosipēdi

Ir jābūt uzmanīgiem, pērkot lietotu velosipēdu. Pārbaudiet, vai tam ir taisns rāmis un tas nav pašrocīgi labots. Noteikti arī jāpārbauda bremzes – vai tās strādā atbilstoši un vai nav jānomaina. Pievērsiet uzmanību, vai riepas ir pietiekoši piepumpētas, kā strādā ātrumu pārslēgs, vai nav izstaipījusies ķēde un nodiluši zobrati. Iespējams, pērkot lietotu riteni, tas būs jānotīra un būs atkārtoti jāieeļļo ķēde. To vislabāk darīt specializētos velosipēdu servisos. Pērkot jaunu divriteni, jūs saņemsiet Divriteņa pasi un divu gadu garantiju, kas lietotam divritenim visticamāk būs jau beigusies.

Uz jautājumu par labākajiem un iecienītākajiem velosipēdu modeļiem konsultante atbild ar humoru: "Diemžēl par iecienītākajiem zīmoliem es nevarēšu sniegt atbildi – tas ir tāpat kā "Honda" tirgotājam prasīt populārāko auto zīmolu tirgū kopumā. Cenas vai kvalitātes prasības katram ir individuālas, tāpēc konkrētus modeļus vai zīmolus nav iespējams nosaukt, jo īpaši bērnu divriteņiem un trīsriteņiem."

Ieteikumi pareizai braukšanai ar divriteni

Pārbaudiet pedāļu mīšanas tehniku. Paskatieties uz ceļgaliem – minoties tiem ir jākustas uz augšu un leju. Izvēršot ceļgalus uz āru, pedāļi tiek mīti lēnāk, tā var tikt traumēti ceļgali vai gurni un var rasties muguras sāpes.

Ieņemiet ērtu riteņbraukšanas pozu. Mugurai jābūt nedaudz izliektai uz augšu (kā uzkalniņam), nevis taisnai vai izliektai uz leju, ar atpakaļ vērstu astes kaulu. Braucot ar nedaudz apaļu muguru, tiks nodarbināti vēdera muskuļi, kā arī, braucot pa nelīdzenu ceļu, tiks absorbēti triecieni, tādējādi netraumējot muguru.

Domājiet par pleciem. Pleciem jābūt atslābinātiem, tie nedrīkst būt uzrauti. Uzraujot plecus līdz ausīm, rodas saspringums, kas var izraisīt kakla sāpes un sāpes augšējā muguras daļā.

Pārliecinieties, ka rokas ir nedaudz saliektas, lai tās darbotos kā amortizatori.

Valkājiet atbilstoša izmēra aizsargķiveri. Ja ķivere ir par lielu, tā nepieguļ galvai un var izraisīt kakla sāpes.

Pēc garākiem pārbraucieniem izstaipiet muguru, gurnus un locītavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!