Foto: Shutterstock
Grūtniecības laikā topošajai māmiņai nereti tiek rekomendēts uzņemt papildus devu vienu vai otru vitamīnu. Šoreiz par E vitamīna ietekmi uz grūtniecības norisi un gaidāmā mazuļa svaru. Par to konsultē dūla Linda Rozenbaha.

"Kāda ir maksimālā pieļaujamā E vitamīna deva dienā grūtniecei? Jautāju tādēļ, ka lietoju grūtnieču vitamīnus, kura sastāvā ir E vitamīns un nopirku zivju eļļu, kas arī satur E vitamīnu (to pamanīju tikai pēc nopirkšanas)," portāla "Cālis.lv" forumā pēc padoma vaicā kāda topošā mamma.

Atbild dūla Linda Rozenbaha:

"Tu esi vērīga topošā māmiņa. E vitamīns pieder pie taukos šķīstošajiem vitamīniem, tas organismā var uzkrāties. Pārdozēšanai netiek atzīmēta toksiska ietekme, taču tas nenozīmē, ka nebūtu jāseko līdzi. 

Pamatojoties uz respektablajā "Williams Obstetrics 23 Edition" grāmatā publicēto informāciju, ieteicamā E vitamīna dienas deva grūtniecēm ir 15 mg. Caurmērā tā arī iesaka.

Savukārt pētījumā, kur tieši pētīta E vitamīna ietekme uz grūtniecību, rekomendētā dienas deva gaidību laikā ir 22-30 mg dienā. Tajā tika pētīta E vitamīna lielu devu (vairāk par 268 mg dienā) uzņemšana gaidību laikā. Grupā, kurā uzņēma vairāk E vitamīna, bērni dzima ar lielāku svaru (3417+/-565 g) nekā konrolgrupā (3173+/-467g). Dzemdību iznākumos atšķirību nebija (neatšķīrās priekšlaicīgu dzemdību u.tml. negatīvo iznākumu skaits). "E vitamīna grupā" nebija vairāk iedzimtu patoloģiju. 

Kopumā E vitamīns ir labvēlīgs gaidību laikā, tas palīdz veiksmīgai grūtniecības norisei, veicina sarkano asins šūnu veidošanos, palīdzot organismu apgādāt ar skābekli, labvēlīgi ietekmē bērna attīstību.

E vitamīnu mēs uzņemam arī ar uzturu – augu eļļām (parasti pat grūtniecēm iesaka dienā uzņemt divas ēdamkarotes augu eļļas, ko neizmanto cepšanā, bet pieliek, piemēram, salātiem, zaļajos dārzeņos, olas dzeltenumā, pākšaugos, riekstos u.c.

Vai zivju eļļu papildus vitamīniem ieteica lietot ārsts? Gaidību laikā arī uztura bagātinātājus un vitamīnus ieteicams saskaņot ar aprūpes ārstu vai vecmāti, jo kombinējoties, var mainīties to iedarbība un, kā jau tu pati pamanīji, doza."

Pētījums, par ko stāsta dūla: Pregnancy outcome following high doses of Vitamin E supplementation. Boskovic R1, Gargaun L, Oren D, Djulus J, Koren G., publicēts šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!