Foto: PantherMedia/Scanpix

Kas mums trūkst, lai pilnā mērā izjustu laimi būt par vecākiem un baudītu katru kopābūšanas minūti ar bērnu? Saskaņā ar pētījumiem par ģimenes vērtībām, kas publicētas portālā livescience.com, amerikāņu tēti un mammas par laimes garantu nosauc laimīgu laulību, personīgo bankas kontu un labu miegu. Par to, kā baudīt laimi – būt vecākiem, portālā huffingtonpost.com konsultē psiholoģe Dženifera Blei.

Lūk, psiholoģes piedāvātie 10 noteikumi, kas ļaus baudīt vecāku lomu pilnā apmērā

Nekādu salīdzinājumu!

Nemitīgi salīdzinot sevi un savus bērnus ar citiem, tu kultivē nemiera sajūtu un nepārliecinātību pār saviem spēkiem. Baudi to, kas tev jau ir un nepievērs uzmanību citu sasniegumiem.

Šeit un tagad

Nedomā: "Lūk, paies šis periods un būs vieglāk." "Neieciklējies" uz gaidīšanu, ka pēc nedēļas, mēneša vai gada viss kļūs labāk. Centies priecāties par saviem bērniem tieši tagad.

Nosaki uzdevumus

Ko es saviem bērniem vēlos? – šis ir jautājums, uz kuru noteikti vajadzētu noformulēt skaidru atbildi. Jā, atbildi vajag konkrētu, nevis vienkārši: "Es gribu, lai mani bērni būtu laimīgi un veseli". Nosakot konkrētus uzdevumus, tu sapratīsi, kā jārīkojas, lai sasniegtu arī daudz globālākus mērķus.

Piedod un lūdz piedošanu

Kad bērni tevi sarūgtinājuši, piedod viņiem ne tikai iekšēji, bet arī skaļi pasaki, ka esi viņiem piedevusi. Ja tu kaut kādā veidā esi aizvainojusi bērnus, atzīsti savu kļūdu un palūdz viņiem piedošanu. Pastāvīga vainas sajūta nav savienojama ar laimi.

Dienu sāc kā jaunu lapaspusi

Katra diena – tā ir jauna diena, un tajā nav nevienas kļūdas. Centies gūt pieredzi no savām "sliktajām" mācībstundām. Atstāj tās pagātnē, bet katru rītu visu sāc no jauna.

Lūdz palīdzību

Problēmas, ar kurām tu sastopies, jau pārdzīvojuši tūkstošiem vecāku pirms tevis. Izmanto viņu pieredzi, padomus un palīdzību. Pat ja tev nāksies visu mājas soli "nest uz saviem pleciem", tu neesi vientuļa. Nekautrējies vērsties pēc palīdzības pie apkārtējiem: klauvē un tev taps atvērts.

Ļauj bērnam būt pašam

Negaidi, ka tavs mazulis būs tevis uzlabota kopija. Katrs bērns ir citādāks, un mēģinot viņu padarīt par savu kopiju, tu riskē saskarties ar sarūgtinājumu. Ļauj bērnam parādīt savu unikalitāti un pieņem to. Tavs uzdevums – iemācīt bērnam sadzīvot ar saviem trūkumiem tā, lai tie sagādātu iespējami mazāk raižu viņam un apkārtējiem, bet savas vērtīgās īpašības – iemācīties maksimāli izcelt.

Spēlējieties

Tā ir pārsteidzoša laime – spēlēties ar savu bērnu, tāpēc neatsaki sev šo prieku. Celiet no klucīšiem pilsētas, tērpieties smieklīgos tērpos, trokšņojiet un izdzīvojiet – tieši šie mirkļi ilgi paliks atmiņā gan tev, gan bērniem. Ja tu nezini, kā spēlēties ar bērniem, izmanto pieejamos padomus grāmatās, interneta vidē.

Rūpējies par sevi

Tavu bērnu laime – tā ir arī tava laime. Tas pats attiecas uz veselību, noskaņojumu un visu pārējo. Bezspēkā nomocījusies mamma diezin vai darīs ģimeni laimīgu, tādēļ mēģini atrast iespēju nedaudz laika veltīt arī sev. Dienā tās varētu tikai 15-20 minūtes, taču šim laikam jābūt tikai tavam, ko tu aizpildi personīgām vajadzībām – ko vien vēlies – lasi grāmatu, guli vai uztaisi sev manikīru, un tas tev sniegs enerģiju atlikušajai dienas daļai.

Uz dzīvi raugies ar humoru

Ja tu iemācīsies atrast savās rūpēs arī kādas aizraujošas šķautnes, tu kļūsi laimīgāka. Mēģini savu vecāku lomu padarīt "vieglāku", radot smieklīgas fotogrāfijas, muļķojies kopā ar bērniem un ķer katru mirkli no tavu "atvašu" bezrūpīgās bērnības.

Laimes sajūta nav atkarīga tikai (un ne tikai) no ārējiem apstākļiem, bet gan no mūsu attieksmes pret tiem. Centies it visā meklēt pozitīvās puses un baudīt tās bagātības, kas tev jau ir – tici, viņu nemaz nav tik maz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!