Foto: "ЗаРЯ!"

Vecākus vienmēr uztraukusi bērna attieksme pret ēšanu. Izvēlīgs bērns, pārāk ēdelīgs vai gluži pretēji – tāds, kurš vispār atsakās ēst, daudziem vecākiem pazīstamas situācijas. Šoreiz par to, kā mainīt situāciju, ja ēšana nemaz nav aktuālākā lieta divgadīgam bērnam. Konsultē Āgenskalna klīnikas uztura speciāliste Jeļena Pavlova.

"Jau sāk mākties virsū izmisums. Meitai ir divi gadi, atsakās ēst. Neēd un viss. Neko jaunu nepamēģina. Vienīgais, ko ar mieru ēst, ir kāda maizīte, bet tas arī nosacīti. Nedaudz apēd, pārējo izsmērē. Zupas, sautējumus, dārzeņus neēd. Tad, kad atsakās no tā, ko mēs ēdam, tad apēd dažas karotes makaronu un viss. Ko darīt? Spiest ar varu nav jēgas. Man nav izdomas, ko darīt? Varbūt kādam ir bijis līdzīgi, var ieteikt ko darīt? Varbūt tāds vecums un tas vienkārši jāpārdzīvo? Es nezinu," portāla "Cālis.lv" forumā pēc padoma vaicā kāda mamma.

Lūk, speciālistes ieteikumi:

"Vispirms jādodas pie pediatra, lai izslēgtu veselības traucējumus, kas varētu radīt ēstgribas trūkumu.

Jāpaanalizē, cik ilgi bērns atsakās no ēdiena, iespējams, ir notikušas kādas pārmaiņas bērna dzīvē, kas varēja radīt stresu. Dažkārt bērni sāk atteikties no ēdiena, uzsākot bērndārznieka gaitas.

Jāskatās, ko bērns ēd dienas laikā. Varbūt bērns našķojas ar saldiem dzērieniem, bulciņām, cepumiem utt. Ja bērns ik pa laikam našķojas, tad pilnīgi saprotami, ka viņš neēdīs, jo nav izsalcis. Nekādā gadījumā nevajag dot visu pēc kārtas, lai vismaz kaut ko ēstu, piemēram, cīsiņus, frī kartupeļus, saldumus, jo pēc tam likt bērnam ēst dārzeņus, gaļu, putraimus, būs praktiski neiespējami.

Spiest ar varu, nevajag. Bērnā jārada interese pret ēdienu. Te būs daži padomi:

  • Ēdienam jābūt krāsainam, lielākai daļai bērnu ir svarīgi, lai ēdienā būtu vismaz piecas krāsas;
  • Jāļauj bērnam paspēlēties ar ēdienu, piemēram, kopā ar bērnu var taisīt dažādas figūras no produktiem;
  • Bērna šķīvītim, krūzītei, dakšiņai un karotītei ir jābūt interesantai un krāsainai;
  • Ja bērns atsakās no jauniem produktiem, šis produkts ik pa laikam jādod līdz 10-12 reizēm;
  • Var pievienot bērnam pazīstamā ēdienā jaunus produktus, piemēram, kartupeļu biezeni sablenderēt ar brokoļiem, ziedkāpostiem vai burkāniem. Jogurtā var iejaukt auzu pārslas vai nedaudz biezpiena. Maizīti var apsmērēt ar paštaisītu gaļas pastēti, sablenderējot vistas gaļu ar zaļumiem, dažām karotītēm naturāla jogurta vai kausētā siera. Var piedāvāt krēmzupas, kur var iekļaut jaunus produktus;
  • No trīs gadu vecuma bērns var sākt piedalīties ēdiena gatavošanas procesā. Bērnam var likt izdarīt vienkāršus uzdevumus – noslaucīt galda virsmu, ļaut samaisīt ēdiena sastāvdaļas, noslaucīt ar dvieli dārzeņus vai augļus utt. Gatavošanas procesā ieteicams dot bērnam pagaršot produktus;
  • Pašiem jāēd kopā ar bērnu, lai viņš redzētu, ka vecākiem šie produkti vai ēdieni garšo.

Protams, katrs bērns ir individuāls – kādam patīk krāsaini ēdieni, bet kādu atbaidīs pārlieku liela krāsainība; kādam patiks taisīt uz šķīvja no produktiem dažādas figūriņas un pēc tam tās apēst, bet kādam negribēsies ēst, jo tiks izjaukta bilde. Vecākiem ir jābūt pacietīgiem, jāmeklē savam bērnam pareizā pieeja un ja bērns ir vesels, enerģisks, viņam ir vecumam atbilstošs svars un augums, tad, iespējams, uztraukumam nav pamata, un šis periods ir jānogaida. Pastiprināti akcentēt uzmanību uz ēšanu nevajag, tas var radīt bērnā pretreakciju - negatīvu attieksmi pret ēdienu un uztura uzņemšanu kopumā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!