Foto: Shutterstock

Sievietēm grūtniecības laikā kā viena no prasībām tiem izvirzīts zobārsta apmeklējums. Nereti topošās mammas ir neizpratnē, kāda gan saistība gaidāmajam mazulim ar viņas zobu veselību. Tomēr tāda pastāv. Atbildi uz šo jautājumu un par to, ka neviens bērna nav par mazu, lai sāktu rūpēties par viņa mutes veselību, portālam "Cālis.lv" stāsta Slimību profilakses un kontroles centra speciāliste, bērnu zobārste Zane Lazda.

Strādājot par bērnu zobārstu jau vairāk nekā 10 gadus, arvien biežāk nākas saskarties ar situāciju, kad palīdzība nepieciešama bērniem, kuri nav sasnieguši trīs gadu vecumu.

Samērā bieži situācija jau ir tik nopietna, ka palīdzību iespējams sniegt, tikai izmantojot vispārējo narkozi, kas savukārt ir milzu uztraukuma iemesls vecākiem. Tāpēc vēlos sniegt dažus ieteikumus jaunajiem un topošajiem vecākiem, kas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem brīžiem nākotnē, norāda daktere.

Veseli zobi tavam bērnam:

• Vairāk nekā pusē gadījumu bērnu ar kariogēnajām (par zobu bojāšanos atbildīgajām) baktērijām inficē māte. Baktēriju, kas atbildīga par kariesa veidošanos (Streptococcus mutans), māte var pārnest uz bērnu vēl pirms zobu šķilšanās. Tātad, jo labāks vecāku mutes dobuma stāvoklis, jo mazāka iespēja bērnam tikt pie bojātiem zobiem.
• Vēl pirms zobu šķilšanās tīriet bērna mutes dobumu un smaganas ar mīkstu lupatiņu vai zīdaiņu zobu birsti ikvakara mazgāšanās laikā. Tas palīdzēs sagatavot bērnu zobu tīrīšanai nākotnē.
• Kad zobi sāk šķilties, tīriet tos vismaz divas reizes dienā ar zobu birsti, kas paredzēta maziem bērniem.
• Ieplānojiet pirmo vizīti pie zobārsta līdz bērna pirmajai dzimšanas dienai. Pirmās vizītes pie zobārsta ir izglītojošas. Šo vizīšu laikā vecāki iegūst informāciju par bērna zobu kopšanu un pareiziem ēšanas ieradumiem. Jo agrāka šī vizīte, jo labāk. Tas nepieciešams, lai bērnam tiktu nodrošināta zobu veselība visaptverošā, nepārtrauktā, pieejamā, koordinētā un ģimenes - centrētā veidā.
• Ja bērnam pirms iemigšanas tiek dota pudelīte, tajā jābūt tikai un vienīgi ūdenim. Ja pudelē ir cukuru saturošs šķidrums (piens, mākslīgais maisījums, augļu sula), zobi tiek pakļauti baktēriju un skābju ietekmei ilgu periodu. Tas var izraisīt bojājumus bērna zobos, ko sauc agrīno piena zobu kariesu (agrāk "pudeļu kariess").
• Sākot no viena gada vecuma, bērna pudelīte jāaizstāj ar krūzi.
• Krūtsbarošana ir nepieciešama bērna veselībai un attīstībai. Tomēr, ja bērns tiek zīdīts bieži un ilgstoši tad, kad jau parādījušies zobi un sākta piebarošana, krūtsbarošana var būt par riska faktoru kariesa attīstībai.
• Nekad nemērcējiet knupīti saldā šķidrumā, tas var būt par iemeslu nopietnām zobu veselības problēmām.
• Jāizvairās no cukuru saturošu, lipīgu našķu un saldinātu dzērienu lietošanas ēdienreižu starplaikos.
• Apmeklējiet zobārstu un zobu higiēnistu katrus sešus mēnešus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!