Foto: Shutterstock
"Vai nevarētu pačukstēt, kas nosaka precīzāk grūtniecības laiku - augļūdens analīzes vai USG? Man ar katru reizi atšķiras dzemdību laiks," tā portāla "Cālis.lv" forumā pēc padoma taujā kāda topošā mamma. Atbildi sniedz dūla, konsultējoties ar ģenētiķi.

Pēc konkrētā jautājuma uzdošanas, forumā izvērtās plaša diskusija par to, kā tad visprecīzāk noteikt mazuļa dzimšanas laiku. Šie padomi ir no mammām:

"Augļūdens analīzes grūtniecības laika noteikšanai? Ja 30+nedēļas, tad precīzs, ne vecumam, bet plaušu gatavībai, kas pie kaut kādu agrīno ierosināšanu/ķeizargriezienu plānošanas ir krietni svarīgāk."

"USG ir precīzs līdz 12 nedēļām, tad aizvien neprecīzāks, un ļoti lieliem/maziem bērniem arī 12 nedēļās var būt jau pat 10 dienu nobīde. HCG laika noteikšana der, ja uztaisīts pirms četrām pilnām nedēļām un uztrāpīts mazais "tikko tikko" cipariņš – tik, ka apstiprina, ka tiešām ir pilns trīs, bet četras vēl nav."

"Man vienkārši rudenī taisīja amniocentēzi un tad uzrādīja 17 nedēļas, bet ginekoloģe par divām nedēļām mazāk. Un tagad man dzemdības sanāk pēc manas skaitīšanas aprīļa beigās, bet pēc ginekologa – maija vidus."

"Vadies pēc amniocentēzes izmeklējumiem tie noteikti ir precīzāki, tātad aprīļa beigas."

Atbild dūla Linda Rozenbaha (gaidibas.lv):

Patiešām ir vairāki veidi, kā noteikt grūtniecības laiku.

  • Par precīzāko medicīniskajā literatūrā uzskata ultrasonogrāfiju līdz 12.gaidību nedēļai, jo tad bērniņi attīstās ļoti līdzīgi;
  • Vēl viens veids, kā aprēķina – pēc pēdējo mēnešreižu laika. Tā ir tā saucamā kalendārā metode, kad pēdējo mēnešreižu pirmajai dienai pieskaita 280 dienas, tā it kā uzzinot 40.nedēļas sākumu. Taču šī metode nebūs precīza, jo tajā tiek pieņemts, ka ovulācija, kad bērniņš ieņemts, notikusi 14.dienā (jā, jā, tas nozīmē, ka pirmajās divās grūtniecības nedēļā sieviete nemaz nav bijusi stāvoklī). Bet mēs esam dažādas, atšķirīgs ir cikla ilgums un ovulācijas laiks. Ir metodes, kur ņem vērā mēnešreižu cikla garumu un ovulācijas laiku (ja tas iepriekš pētīts);
  • Pēc ieņemšanas laika, ja tas sievietei zināms. Tā arī var būt precīza metode. Parasti no ieņemšanas dienas skaita 266 dienas (tā aprēķinot 40.gaidību nedēļas sākumu). Pietuvināta ir arī metode, kad sieviete sekojusi savam ovulācijas laikam un gandrīz droši zina, kad varēja ieņemt bērniņu;
  • Atsaucoties uz sarunu ar ģenētiķi Lieni Korņejevu, skaidrojam, ka "amniocentēzē vispār nenosaka grūtniecības laiku – grūtniecības laiks, kas tiek uzrādīts amniocentēzes izrakstā tiek rakstīts no nosūtījumā rakstītā. Plaušu briedumu Latvijā ar amniocentēzes palīdzību nenosaka, tā nekur pasaulē vairs nedara (ja ir aizdomas par priekšlaicīgām dzemdībām, dod plaušas sagatavojošus medikamentus)". Acīmredzot ginekoloģe ņēmusi vērā atšķirīgu grūtniecības laika aprēķināšanas metodi.

Dūla iesaka atcerēties, ka jebkurš aprēķins tāpat nosaka tikai grūtniecības laiku, taču mazulis var dzimt piecu nedēļu laika apmplitūdā – no pilnām 37 līdz pilnām 42 nedēļām (ja nav citu aspektu, kāpēc tas nav iespējams).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!