Foto: PantherMedia/Scanpix

Protams, aizliegumiem bērna audzināšanā jāpastāv, taču visai bieži mēs, vecāki, bērnam neļaujam to, kas pašiem var radīt kādas neērtības. Lūk, 10 lietas, kuras nekādā gadījumā nedrīkst bērnam aizliegt, tās apkopojis portāls interesnooo.com

Ļaut pašam ēst


Protams, vecākiem ir krietni vieglāk pabarot bērnu pašam, turklāt process būs daudz tīrāks. Taču tā bērns neiemācīsies turēt karotīti, nenolejoties, sevi nesavainojot un vēl izpildot galveno uzdevumu – mutē nogādāt ēdienu. Jā, process prasa lielu pacietību ne tikai no bērna, bet arī no vecākiem, taču ir svarīgi bērnam pašam ļaut darboties, ja vien viņš to labprāt vēlas. Aizliedzot bērnam ēst patsāvīgi, mēs saknē iznīdējam ne tikai pirmās koncentrēšanās un neatlaidības mācību stundas, bet arī liedzam sajusties lielam, tā kā tētim un mammai, sajust pārliecību par saviem spēkiem – "es pats varu". Bez zaudējumiem neiztikt, bet, vai patiesi sasmērēta jaciņa ir salīdzināma ar mazā varoņa centieniem?

Palīdzēt vecākiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Cik gan bieži mēs dzirdam: "Noliec, izliesi", "noliec, savainosies" utt. Bet pēc pāris gadiem: "Viņš neko negrib darīt!". Mūžīgās vecāku bailes, ka bērns sagādās liekas problēmas. Ielāgojiet, ka mazulim ir svarīgi justies vajadzīgam – pavērojiet, ar kādu entuziasmu viņš no veļas mašīnas vilks ārā izmazgātās drēbes, aplies puķes vai mazgās savu galdu. Vēl ļoti svarīgi, lai bērns saņemtu uzslavas no mammas un tēta, lai viņš zinātu, ka arī no viņa daudz kas ir atkarīgs. Vienmēr sauc bērnu palīgā, iedali viņam vienu vai divus obligātos pienākumus, un regulārāk saki, ka bez viņa nekādi nevarēs tikt galā.

Pašam zīmēt ar krāsām


Diemžēl, bet ne visi ļauj jaunajam māksliniekam izpausties savās fantāzijās. Atrunas tam ir standarta – nošmulēsies, apzīmēs sienas, saēdīsies ķīmiju. Visus šos riskus var samazināt līdz minimumam, ja vien izvēlēsies atbilstošu vietu, ko nepieciešamības gadījumā var viegli iztīrīt, ierosini novilkt apģērbu – ļaujot pašam sevi apzīmēt, bet krāsas vēlams iegādāties tikai tādas, kas nav toksiskas. Māksla, jo īpaši zīmēšana, ne tikai attīsta iztēli, bet arī palīdz tikt galā ar emocijām, atpazīt un iepazīt lietas, un zīmējumos atspoguļot bērna iekšējos pārdzīvojumus. Zīmējiet kopā un iepazīsti savu mazuli caur viņa zīmējumiem, tie daudz spēj pastāstīt.

Mājās izģērbties

Foto: F64

Ļoti bieži bērni mēdz novilkt drēbes, bet vecāki pārdzīvo, ka kājas nosals, un bērns saaukstēsies. Nav vērts vecāku pārdzīvojumus pārvērst paranojā. Pusstundas laikā, kamēr bērns izbauda skraidīšanu basām kājām vai pavisam kails, visticamāk, saslimt viņš nepagūs. Turklāt tā ir dabiska vēlēšanās – atpūsties no apģērba.

Spiegt, kliegt, skriet, lēkāt pa māju

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jeb citiem vārdiem – aktīvi izrādīt savas emocijas. Bērnam tā ir kā spēle un veids, kā atslābināties un izlādēt enerģiju, īpaši, ja tavs bērns ir kustīgs un temperamentīgs. Necenties viņu pārveidot, protams, paskaidrojot un audzinot, jo tavai audzināšanai jādarbojas, esot sabiedrībā. Taču mājās ļauj bērnam būt tādam, kāds viņš ir. Kur gan vēl citur tas būtu iespējams, ja ne mājās? Atceries savu bērnību un pamēģini izdauzīties kopā – jautrs vakars garantēts.

Kāpelēt pa rotaļlaukumā izvietotajām atrakcijām

Foto: DELFI

Bērnu rotaļlaukumos bieži dzirdams: "nokritīsi", "nosmērēsies", "nerāpies", "neskrien". Padomā, ka daudz vienkāršāk bērnam ir iemācīt, kā pareizi uzkāpt pa kāpnītēm, nolaisties no slīdkalniņa vai pakarāties pie kāda stieņa, nevis nemitīgi bērnu apstādināt viņa nodarbēs. Bērniem piemīt liela vēlme iepazīt horizontu, viņš ne no kā nebaidās, atšķirībā no saviem vecākiem, bērnos ir tik daudz enerģijas un spēka. Ticiet, ka agri vai vēlu tavs mazais novaktēs brīdi un vienalga ielīdīs tur, kur tu iepriekš esi aizliedzis ielīst. Vai tomēr nav labāk iepriekš pabrīdināt par gaidāmo rezultātu? Turklāt izveicīgam bērnam ir daudz vieglāk pielāgoties dzīvei.

Spēlēties ar ūdeni

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šajā jautājumā arī viss ir banāli – vecāki pārdzīvo, ka bērni sarīkos īstus plūdus. Protams, ka arī tos var sarīkot, tādēļ laikus sagatavo visu nepieciešamo, lai varētu sakopt izlieto, un droši atver ūdens krānu. Obligāti paskaidro bērnam robežas, kur bērns var liet, pārliet un plunčāties. Negaidi, ka tās viņš sapratīs ar pirmo reizi. Vienkārši pakontrolē procesu – iesaisties ar viņu spēlēs, iedod dažāda tilpuma pudeles, trauciņus, korķīšus. Un tu noteikti ieraudzīsi starojošu sejiņu. Spēlēšanās ar ūdeni – tas ir neizsmeļams zināšanu avots un laimes sajūta!

Piedurties un aplūkot mantas, ko var saplēst

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja saplēstā lieta nav bīstama – nerāj bērnu, ja viņš nejauši kaut ko ir saplēsis. Daudziem bērniem analītiskais prāts vienkārši pieprasa "atrast patiesību" un izjaukt kādu interesantu lietiņu pa detaļām. Ja šis priekšmets var būt bīstams, piemēram, saplēsta krūzīte, necenties nekavējoties visu novākt. Labāk pastāsti, kāpēc ar to nevar spēlēties un kas var notikt. Bērnam nav nepieciešams nevis nomest, bet pieskarties, vienkārši atļauj viņam to un redzēsi, ka pēc tava stāsta viņš pats krūzīti noliks uz galda. Bērni saprot daudz vairāk, nekā pieaugušie domā. Ja krūzīti neizdevās nosargāt – paskaidro visu ar uzskatāmu piemēru – kas ir vesels un kas ir priekšmets pa daļām, kāpēc jābūt uzmanīgam.

Izteikt savas domas

Foto: PantherMedia/Scanpix

It kā jau mēs esam pietiekami izglītoti un zinām, ka bērns ir pilnvērtīga personība ar savām domām, vēlmēm un kaprīzēm. Taču bieži mēs, pieaugušie, savas emocijas nespējam novaldīt: "ko tu saproti", "es labāk zinu, kas tev vajadzīgs", "tāpēc, ka es tā saku". Sarunājies ar bērnu kā līdzvērtīgs ar līdzvērtīgu, ieklausies viņā un tu redzēsi, cik ātri jūs abi būsiet uz viena viļņa.

Skatīties multenes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bērnam, jo īpaši tādam, kurš apmeklē bērnudārzu, ir ļoti svarīgi "būt lietas kursā" par to, par ko runā vienaudži. Notikumi kādā konkrētā animācijas filmiņā ir tieši tas pats, kas pieaugušajiem noskatīties ziņu raidījumus. Aizliegums skatīties multenes var bērnā raisīt noslēgtību. Ja tev kāda multene nepatīk, izvēlies kādu no sērijām, kas tev šķiet tomēr kaut nedaudz pieņemama. Skaties to kopā ar bērnu, pārspriežot un izrunājot piemērus no dzīves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!