Foto: PantherMedia/Scanpix

Cenšoties ieņemt mazuli, pozitīvu rezultātu nekavējoties sasniedz vien retais pāris. To ietekmē dažādi faktori, taču nereti pie vainas ir arī izplatītas kļūdas, ko nezināšanas dēļ pieļaujam. Šai sakarā izplatītākos misēkļus, ko ierosina dažādi stereotipi un maldīgi pieņēmumi un kas mazina sievietes iespēju apaugļoties, apkopojis portāls parents.com, konsultējoties ar vadošajiem nozares profesionāļiem.

1. Pārāk reta mīlēšanās

Nereti sievietes uzskata, ka, lai ieņemtu mazuli, ir ieteicams mīlēties retāk, tā it kā veicinot vīrieša sēklas produktivitāti un palielinot apaugļošanās iespējas. Visbiežāk mīlēšanās tiek piekopta auglīgajās dienās, ticot, ka šādi tie novērsta vīrieša sēklas "izniekošana". Patiesībā, kā atzīst speciālisti, šādi vien tiek samazināta apaugļošanās iespējamība, jo ne vienmēr ovulācija notiek vienā un tai pašā menstruālā cikla dienā, tādējādi "auglīgajiem datumiem" patiesībā variējot. Turklāt vīrieša spermas produktivitātei, nodarbojoties ar seksu bieži, nekādā veidā netiek kaitēts – apaugļošanās iespējas paliek nemainīgas, uzsver ginekologi.

2. Pārāk bieža mīlēšanās

Līdzīgi iepriekš minētajai kļūdai, cilvēki, kuri vēlas ieņemt mazuli, nereti krīt vēl vienā galējībā, mīlējoties, kad vien tas iespējams. Protams, reproduktīvajai sistēmai tas nekaitēs, taču jūsu emocionālajai veselībai gan! Uztverot mīlēšanos kā obligātu pienākumu, lai tikai panāktu apaugļošanos, jūsu libido, visticamāk, ievērojami mazināsies, mīlēšanos sākot uztvert kā neiztrūkstošu ikdienas rutīnas "uzdevumu".

3. Mīlēšanās pozu nemainīšana

Sabiedrībā valda dažnedažādi mīti par mīlēšanās pozām, kas it kā garantē tūlītēju rezultātu mazuļa ieņemšanā, turklāt vēl ietekmējot bērna dzimumu. Tomēr, kā uzsver eksperti, spermatozoīdu ātrums, traucoties pretim olšūnai, lai to apaugļotu, ir nemainīgs, neraugoties uz pozu, kādā vīrietis bijis ejakulācijas mirklī. Tādējādi mīlēšanās poza nekādā mērā nevar ietekmēt apaugļošanās iespējamību.

4. Vainas meklēšana sievietē

Nespējot ieņemt mazuli, vairums pāru uzskata, ka pie vainas, visticamāk, ir sievietes veselības problēmas, aizmirstot, ka arī vīriešiem iespējami reproduktīvās sistēmas darbības traucējumi, kas rada zemu sēklas aktivitāti un samazina apaugļošanās iespējamību. Šai sakarā, konstatējot problēmas mazuļa ieņemšanā, veselību obligāti ir vērts pārbaudīt abiem attiecību dalībniekiem.

Kā liecina pētījumi, vidēji 50 procentos neauglības gadījumu, tos ietekmē sievietes veselības stāvoklis, savukārt 40 procentos gadījumu – vīrieša, bet 10 procentos gadījumu neauglības cēlonis ir gan vīrieša, gan sievietes veselības problēmas.

5. Nepareiza ovulācijas laika uzstādīšana

Lai gan pastāv dažādas metodes, kā noteikt precīzu sievietes ovulācijas laiku, visbiežāk tas tomēr ir samērā aptuvens. Protams, pastāv dažādi simptomi, kas liecina par ovulāciju – vēdera vilkšanas sajūta, piebriedušas krūtis, pastiprināti izdalījumi un paaugstināta temperatūra, taču, vien paļaujoties uz sajūtām, auglīgās dienas tomēr itin viegli ir iespējams palaist garām.

6. Mīlēšanās ovulācijas dienā

Ja mēri ķermeņa bazālo temperatūru, cītīgi seko līdzi menstruālā cikla izmaiņām un tev ir izdevies noteikt samērā precīzu ovulācijas dienu, ņem vērā, ka pēc olšūnas atdalīšanās apaugļošanās ir iespējama vien 24 stundu garumā. Šai sakarā eksperti iesaka mīlēties vairākas dienas pirms ovulācijas, ņemot vērā spermatozoīdu iespēju "izdzīvot" vidēji piecu dienu garumā. Tādējādi tas ievērojami palielinās iespējas apaugļoties.

7. Lubrikanta lietošana

Lielākā daļa lubrikantu negatīvi ietekmē vīrieša spermas kvalitāti un "pārvietošanās" ātrumu. Lai to novērstu, izvēlieties organisku līdzekli, kas satur pēc iespējas mazāk ķīmisku piejaukumu.

8. Novēlota speciālista uzmeklēšana

Ja mazuli nav izdevies ieņemt, neraugoties uz mēģinājumiem sešu un vairāk mēnešu garumā, turklāt tavs vecums ir vairāk nekā 35 gadi, tev un mīļotajam ir vērts pēc iespējas ātrāk vērsties pie speciālista, lai pārbaudītu veselību. Dažādas reproduktīvas, kā arī seksuāli transmisīvas saslimšanas un hormonāli traucējumi ir izplatītākais cēlonis, kāpēc mazuli neizdodas ieņemt dabiskā ceļā, uzsver mediķi.

9. Veselības stāvokļa nepārbaudīšana

Koncentrējoties uz reproduktīvās veselības pārbaudēm un iespējamo problēmu risināšanu, mēs nereti aizmirstam par organisma kopējo veselības stāvokli. Stress, kaitīgi ieradumi, nepietiekams naktsmiers, neveselīgi ēšanas paradumi un dažādu medikamentu lietošana spēcīgi ietekmē gan vīrieša, gan sievietes spēju radīt mazuli, uzsver auglības speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!