Foto: Shutterstock
Tiek uzskatīts, ka no neauglības cieš aptuveni 10-15% pāru. Ko darīt, ja ilgi gaidītais bērniņš nepiesakās? Lūk, apkopoti daži pašmāju speciālistu ieteikumi un informācija, kādu atbalstu ģimenes plānošanā vari saņemt no Latvijas valsts.

Ārsti norāda, - ne jau katra cikla laikā sievietei iestājas grūtniecība. Tas ir normāli. Un tas noteikti nenozīmē, ka pāris ir neauglīgs. Var būt situācijas, kad jāgaida pusgads, varbūt pat vairāk. Tas var būt saistīts ar kādām sievietes ovulācijas īpatnībām, citām veselības vai pašsajūtas problēmām. Iespējams, ir vienkārši jāapbruņojas ar pacietību, jāievēro veselīgs dzīvesveids, regulāri jādzīvo dzimumdzīve un viss notiks. Ja sieviete ir vecāka par 35 gadiem, iespējas palikt stāvoklī samazinās.

Daudzos gadījumos grūtniecība neiestājas tādēļ, ka problēmas ir tieši vīrietim.

Šajā vecumā līdz brīdim, kad iestājas grūtniecība, ir jāgaida mazliet ilgāk. Ja jums ar partneri ir regulāra dzimumdzīve, un grūtniecība neiestājas gadu, tikai tad varētu būt bažas, ka ir kāds iemesls neauglībai. Tomēr arī tas vēl nav spriedums. Ir noteikti jādodas pie sava ārsta un jāmēģina noskaidrot, kādi tam varētu būt iemesli un kopīgi jāmeklē risinājums.

Bieži ir maldīgs priekšstats, ka neauglības iemesli ir jāmeklē tikai sievietē. Patiesībā daudzos gadījumos grūtniecība neiestājas tādēļ, ka problēmas ir tieši vīrietim. Līdz ar to, pirms sievietei doties pie ginekologa, saprātīgi ir vispirms vīrietim veikt spermas analīzi, lai noskaidrotu, vai tā ir pietiekami kvalitatīva bērniņa radīšanai. Ja šīs analīzes uzrāda kādu novirzi no normas, vīrietim būtu jādodas pie speciālista - urologa vai androloga un jāmeklē ārstēšanas iespējas.

Iemesli sievietes neauglībai var būt dažādi. Biežāk tā ir olvadu necaurlaidība vai kādas hormonālas problēmas. Mūsdienu medicīnā ir ļoti daudz iespēju palīdzēt šādos gadījumos, tādēļ izvēlies speciālistu, kam uzticies un centies rūpīgi ievērot ārsta ieteikumus. Dažkārt ārstēšanās prasa ilgāku laiku un pacietību. Savukārt dažreiz pie vainas ir kāda hroniska saslimšana vai medikamentu lietošana. Tādēļ esi ļoti atklāta ar savu ārstu un padomā, kādus medikamentu pēdējā laikā esi lietojusi un kādas slimības ir izslimotas.

Mēdz būt situācijas, kad ārsts pārim nekonstatē būtiskus šķēršļus, lai grūtniecība iestātos, tomēr mazulis vienalga nepiesakās. Šādos gadījumos jāpiedomā, iespējams, ka pie vainas ir liels stress. Dažkārt mēdz būt tā, ka sieviete tik ļoti vēlas bērniņu, ka ne par ko citu vairs nespēj padomāt. Arī to var uzskatīt par liela stresa iemeslu, kas var kalpot par neauglības cēloni. Šādos gadījumos vajadzētu padomāt par iespēju novērst uzmanību uz ko citu, piemēram, aizbraukt kopīgi ar partneri kādā ceļojumā, uzsākt mācības, atrast kādu hobiju.

Krīzes situācijās vajadzētu meklēt psihologa vai psihoterapeita palīdzību. Un noteikti šajās reizēs nevajadzētu norobežoties no ārpasaules. Tas var tikai padziļināt krīzi. Apkārt ir daudz cilvēku, kas tev var palīdzēt.

Ko neauglības ārstēšanā piedāvā valsts

Dažkārt mazuļa nākšana pasaulē iespējama tikai tad, ja veic mākslīgo apaugļošanu. Ja esi vecumā līdz 37 gadiem (ieskaitot), finansiālu atbalstu var saņemt no valsts.

Vispirms pacientam ir jāveic izmeklējumi, lai noteiktu neauglības iemeslus un noteiktu diagnozi. Ja pacients vēlas veikt izmeklējumus par valsts budžeta līdzekļiem, tad pacientam ir jāvēršas pie ārsta, kurš ir līgumattiecībās ar valsti (noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu (NVD)). Sievietēm ir jāvēršas pie ginekologa, savukārt vīriešiem - pie urologa.

Ginekologs ir tiešās pieejamības speciālists un tas nozīmē, ka nosūtījums, lai dotos pie šī speciālista, nav nepieciešams. Dodoties pie urologa, nepieciešams nosūtījums no ģimenes ārsta.

Par ambulatoru valsts ginekologa vai urologa apmeklējumu ir jāveic pacienta iemaksa.

Vizītes laikā ārsts izmeklēs pacientu, kā arī, izvērtējot pacienta veselības stāvokli, noteiks izmeklējumus, kuri ir nepieciešami, lai noteiktu neauglības iemeslus un apstiprinātu neauglības diagnozi. Vēršoties pie ārsta, kurš ir līgumattiecībās ar valsti, pacients var saņemt valsts apmaksātus izmeklējumus.

Ārsts nosaka, vai pietiek tikai ar diagnosticējošiem izmeklējumiem sievietei, vai papildus nepieciešams veikt arī izmeklējumus vīrietim.

Neauglības diagnosticēšanai sievietēm var tikt veikti šādi izmeklējumi:

  • ginekoloģiska izmeklēšana;
  • seksuāli transmisīvo infekciju izmeklēšana;
  • hormonālā izmeklēšana;
  • ultrasonogrāfiskā izmeklēšana;
  • olvadu caurlaidības noteikšana (pacienta iemaksa atkarībā no pielietotās metodes).

Savukārt neauglības noteikšanai vīriešiem var tikt veikta seksuāli transmisīvo infekciju izmeklēšana un spermogramma.

Ja pacientam tiek noteikta diagnoze "neauglība", pacients var vērsties iestādēs, ar kurām NVD ir noslēdzis līgumu par valsts apmaksātu medicīniskās apaugļošanas procedūru veikšanu, lai pieteiktos konsultācijai pie speciālista, kurš var nozīmēt attiecīgā pakalpojuma saņemšanu.

Pacientam, veicot šādas valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras, jāmaksā pacienta iemaksa:

  • intrauterīnā inseminācija;
  • olnīcas punkcija olšūnu aspirācijai;
  • embrija pārstādīšana;
  • sēklinieku biopsija.

Iespēja veikt valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras, kā arī saņemt pirms procedūras konsultāciju, tiek nodrošinātas kopumā četrās ārstniecības iestādēs. Jānorāda, ka rindu medicīniskās apaugļošanas procedūrām un konsultācijām par procedūras veikšanu piešķirtā finansējuma ietvaros veido ārstniecības iestāde. Līdz ar to par rindu garumu medicīniskās apaugļošanas procedūras un pirms procedūras konsultācijas saņemšanai pacientiem ir jāinteresējas ārstniecības iestāžu reģistratūrā.

Raksta tapšanā izmantota Nacionālā veselības dienesta un valsts portālā grutnieciba.lv pieejamā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!