Augustā un septembrī dārzos vēl joprojām atrodamas dabas veltes, kas ir ne tikai bezgala gardas – tās ir arī vitamīniem un uzturvielām bagātīgas. Mazo ekspertu skolas speciāliste un Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pediatre Sanita Mitenberga iesaka, ar kādiem vasaras gardumiem cienāt mazo. Noskaidro, kā pasniegt vasarīgos un veselīgos našķus bērniem saistošā veidā.
"Dārzs ar ogām, augļiem un dārzeņiem ir veselīgo našķu karaļvalsts. Vērtīgos kārumus ir svarīgi pasniegt pievilcīgā veidā. Taisām mājās ekoloģisku saldējumu, kura sastāvā ir ābolu sula vai jogurts, agaves sīrups un dažādas ogas. Cepam cepumus bez sviesta, olām un cukura. Eko veikalos atrodam alternatīvas saldumiem, kas pārbagāti ar cukuru un e-vielām," stāsta TV seja Anna Rozīte.
"Manas meitas jau no mazotnes ir radušas ēst augļus un dārzeņus. Vasarā mēs tos ēdam ļoti daudz gan pamata ēdienreizēs, gan starp maltītēm kā našķus. Labprāt baudām sagrieztus gurķus un burkānus, kā arī ogas – ēdam tās lielos daudzumos svaigas, neapstrādātas, nereti sajaucot kopā ar riekstiem vai sēkliņām. Visu gadu ēdam žāvētos augļus. Meitām, kā jau visiem bērniem, garšo saldumi. Kad gribas īpaši palutināt mazās, iegādājos ogu marmelādi vai sukādes eko veikalos vai tirdziņos," pieredzē dalās dūla Katrīna Puriņa.
Pediatres Sanitas Mitenbergas receptes:
1. Sasaldē vasaras ogas ar jogurtu. Sanāks saldējums, un bērns arī uzņems kalciju un D vitamīnu. Tāpat ogas var sajaukt ar biezpienu, cukuru (vai alternatīvu saldinātāju, piemēram, medu vai agaves sīrupu) un pievienot želatīnu.
2. Cep krāsnī ābolus, pārkaisi tos ar kanēli un cukuru vai arī pildi ar biezpienu un rozīnēm.
3. Atceries par savas bērnības kārumu – jauc dzērvenes ar cukuru vai pūdercukuru.
4. Veido ogu sukādes – pārber ogas ar cukuru, ļauj tām apsuloties, nokās sulu un žāvē cepeškrāsnī. Sukādes iespējams gatavot no āboliem, cidonijām, rabarberiem, dzērvenēm, upenēm un citām ogām vai augļiem.
5. Regulāri piedāvā mazajam pavisam vienkārši pagatavojamus gardumus – sagriez burkānus, kāpostus, gurķus vai papriku, pasniedz zaļos zirnīšus. Liec tos uz kafijas galdiņa cepumu vietā.
6. Salasi riekstus! Šogad lazdās ir īpaši daudz riekstu, kas ir veselīgs uzturvielu avots. Tie satur olbaltumvielas un neaizstājamas aminoskābes, kā arī B grupas vitamīnus.
7. Savāc no ķirbjiem sēkliņas un izžāvē. Tās ir īpaši gardas, ja nedaudz apcep. Ķirbju sēklās ir daudz aminoskābju, omega-3 taukskābju, kā arī cinka un magnija. Tās ir labs šķiedrvielu avots.
8. Laikus gatavo gardumus ziemai, piemēram, zaļumus, ko var lietot zupās, sacepumos, mērcēs un citos ēdienos, turklāt – tie smaržo pēc vasaras. Ņem vērā – zupām un citiem ēdieniem pietiek vien ar tējkaroti. Neaizraujies ar sālītiem ēdieniem.
Lūk, viena recepte, kā burciņā saglabāt vasaru! Tev būs nepieciešams:
- 1 kg diļļu;
- 0,5 kg burkānu;
- 0,25 kg seleriju lapu;
- 0,25 kg pētersīļu lapu;
- 1 kg sīpolu;
- 0,5 kg tomātu.
Visu sasmalcini blenderī. Pievieno rupjo sāli. Pēc 24 stundām pildi masu mazās burciņās. Uzglabā ledusskapī. Iesaisti bērnu gatavošanas procesā – ļauj mazajam noformēt burciņas ar pašu gatavotām etiķetēm un krāsainām lentītēm. Ziemā mazajam būs lielāka interese ēst zaļumus, ko pats gatavojis.
Vitamīnu pārdozēšana ar augļiem un dārzeņiem nav iespējama
- Pārdozēt vitamīnus, ēdot ogas, augļus vai dārzeņus, nav iespējams. Vienīgās problēmas var būt slikta dūša, izsitumi vai caureja.
- Augļi var veicināt aptaukošanos – ja bērnam ir liekā svara problēmas, labāk dod viņam vairāk dārzeņu.
- Ja ogas augušas piemājas dārziņā un nav appūstas ar ķīmiskiem kaitēkļu apkarošanas līdzekļiem, tās droši var ēst no koka vai krūma. Piemēram, mazās zemenītes ir pieejamas no jūnija līdz pat oktobrim. Bērniem ir viegli tās noplūkt un prieks ēst.
- Ja ogas pirktas tirgū vai veikalā, tās noteikti jāmazgā, dārzeņi – jāmizo. Citrusaugļus, melones un arbūzus skalojot atziepē, jo netīrumi un mikrobi, kas atrodas uz mizas, ar naža asmeni viegli var nonākt mīkstumā. Atceries, ka jāmazgā arī banāni. Izvairies veikalos pirkt jau pārgrieztus augļus vai dārzeņus.
- Esi uzmanīgs (-a) ar tādiem dārzeņiem, kā piemēram, redīsi un kolrābji, vai ar skābiem augļiem un ogām, kā, piemēram, upenes, ērkšķogas, plūmes un citrusaugļi, – tos nevajadzētu ēst tukšā dūšā. Redīsus labāk lietot salātos, savukārt skābus augļus pēc maltītes.
- Gatavo dārzeņus un augļus visos iespējamos veidos: ēdiet tos svaigus, sautētus, vārītus, sajauktus ar sēklām vai riekstiem. Tas ne tikai sniegts iespēju izbaudīt dažādas garšas buķetes, bet arī palīdzēs atrast īsto veidu, kā pasniegt bērnam dabas veltes.