"Ultrasonogrāfijā atklājās, ka mazajam nabassaite divreiz aptinusies kaklam. Vizītē par to runāšu ar savu dakteri, bet gribu dzirdēt reālu pieredzi, kam tā ir bijis - vai līdz ar to dzemdībās pastāv lielāks risks? Cik bieži ir veiksmīgi iznākumi? Vai drošāks nebūtu ķeizars? Man rit 38. grūtniecības nedēļa," portāla "Cālis.lv" forumā pēc padoma taujā kāda grūtniece

Komentāru sniedz mājdzemdību vecmāte Dina Ceple:

"Nabassaites aptinums pats par sevi mazuli neapdraud. Taču tas var liecināt, ka māmiņa gaidību laikā ir bijusi vairāk satraukta un noraizējusies, mazais, saņēmis mātes adrenalīnu, ir knosījies un grozījies dzemdē, līdz pats sapinies nabassaitē. Tā kā mazais caur kaklu neelpo, tad nav nozīmes, vai nabassaite aptinusies ap roku, kāju, ķermenīti vai kaklu. Nozīme ir tam, vai nabassaite ir pietiekami gara un ļaus mazajam brīvi iziet cauri dzemdību ceļiem un vai tā nesaspiedīsies starp mazuli un dzemdes sienu, tādējādi samainot asins apgādi mazulim dzemdību laikā.

Nabassaites aptinumus novēro samērā bieži – līdz pat 30% jaundzimušo. Parasti nabassaite, pat ja tā ir aptinusies, ir pietiekami gara un ļauj mazulim brīvi iziet cauri dzemdību ceļiem. Nabassaites asinsvadus pārklāj stingra želejveida viela, kas neļauj asinsvadiem viegli tikt saspiestiem dzemdību kontrakciju laikā. Tāpēc visbiežāk mazuļiem nabassaites aptinumi netraucē dabiski piedzimt. Tomēr dažkārt ir novērojamas nabassaites kompresijas izraisītas augļa sirdstoņu izmaiņas, kas prasa māmiņas pozīcijas maiņu dzemdībās un ilgstošāku augļa sirdsdarbības izvērtēšanu. Nepieciešamības gadījumā, ja bērniņa sirdstoņi pasliktinās, ir iespējams veikt ķeizargriezienu. Tomēr nabassaites aptinums nav indikācija ķeizargriezienam - vairums mazuļu ar dažāda veida aptinumiem var veselīgi piedzimt pa dabiskiem dzemdību ceļiem."

Nedaudz no citu mammu pieredzes

"Man arī bija tā ar puiku – nabassaite divas reizes bija ap kaklu, vecmāte to zināja un viss bija kārtībā. Galvenais iepriekš informēt un tad jau vecmāte visu tālāk nokomandēs, kad nespiest, lai var cilpiņas noņemt no kakla. Regulāri pārbaudījām tonīšus, lai zinātu, ka mazajam viss kārtībā."

"Tagad jau katram otrajam esot nabassaite ap kaklu. Nu, nekas traks. Labi, ka laikus pamanīts. Mana ārste stāstīja par pieredzi, kad USG uzrādīja, ka ir četras reizes ap kaklu nabassaite. Kad piedzima, tad bija redzams, ka ir septiņas reizes aptinusies. Nekas, iztina un viss kārtībā."

"Mums arī bija divas reizes nabassaite ap kaklu. Daktere tā arī pateica, ka darīt īsti neko nevar, vienkārši nedrīkst neko smagu celt un jāpasaudzē sevi. Pie tam pārbaudes laikā USG pārbaudīja, vai asins plūsma ir pietiekama un nav traucēta (respektīvi, vai kaut kas netiek nospiests). Mērīja līdz pat dzemdībām sirdstonīšus, kā arī brīdināju par to vecmāti."

"Tā ir, ka valsts apmaksā tikai divas USG. Pārējais katra ziņā. Tad vēl jautājums, cik informēta ir sieviete par grūtniecības pozitīvo fizioloğisko norisi un par iespējamām problēmām, kuras var nepieļaut vai novērst. Kaut kādā 36. nedēļā ārsts pasaka, ka tagad aprūpe notiks slimnīcā. Bet tas parasti nozīmē vēl pāris reizes sirdstoņu klausīšanos, bet USG pēc 34. nedēļas vairs nav valsts plānā. Ir nabas saite ap kaklu vai nav, daudzas mammas uzzina, labākajā gadījumā, tikai dzemdībās. Bet, ja dzemdē trīs dzemdētājas vienlaikus un dežūrpersonāla ir tik, cik ir.... Skābekļa bads – nemierīgs bērns, slikta gulēšana, vieglāki vai ne tik viegli attīstības traucējumi, cerebrālā trieka, insults. Bet par tādām lietām nestāsta grūtniecēm un jaunajiem vecākiem domātajos žurnālos un raidījumos. Tāpēc, ka nav izdevīgi, lai grūtnieces ir zinošas par savām iespējām un tiesībām."

"Vienam bērnam bija vienu reizi nabassaite ap kaklu, otram – divas reizes. Abos gadījumos to uzzināju dzemdībās. Patiesībā es to pat nebūtu pamanījusi. Pēc pirmajām dzemdībām vecmāte arī neko neteica, izlasīju dzemdību dokumentos to. Otrajā reizē vecmāte pateica. Nebija ne jausmas, ka ap kaklu aptinusies nabassaite varētu būt iemesls, kāpēc izvēlēties ķeizaru. Vai tiešām tā ir? Vai tie visi sliktie iznākumi (skābekļa bads, cerebrālā trieka, utt.) tiešām rodas tieši nabassaites ap kaklu dēļ?"

"Manam otrajam puikam arī bija divas reizes nabassaite ap kaklu, par ko uzzināju tikai pašās dzemdību beigās, jo, kad taisīja, USG nekā tāda neredzēja. Lai gan pats dzemdību process netika ļoti uzraudzīts, beigu beigās vecmāte to atpiņķerēja un viss bija kārtībā. Grūtāk ir tad, kad notiek kas negaidīts. Mazāk klausīties visādus briesmu stāstus, un uzticēties ārstam, pašai sev un viss būs kārtībā."

"Pirmajam puikam nabassaite bija aptinusies ap kaklu divas reizes un vēl ap vēderiņu – par to ārste brīdināja vecmāti, man gan īpaši neko nepieteica. Viss beidzās labi. Otrajam puikam – izrādās bija nabassaites mezgls, bet to nevarēja redzēt pat sonogrāfijā. Sanāca tā, ka bija ķeizars un arī – viss kārtībā. Pati topošā māmiņa jau neko tur nevar darīt. Atliek vien nestresot un pie dzemdību sākuma ārstiem šo lietu vēl atgādināt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!