Foto: PantherMedia/Scanpix
Kad vecāki pirmo reizi runā ar bērnu par to, kas ir nauda, kāda ir tās vērtība, kā to iegūt un iztērēt, jāpalīdz bērnam saprast, ko viņš pats vēlas iesākt ar savu kabatas naudu. Un vēl ļoti svarīgs aspekts - kā tikt līdz kārotajai lietai, lai naudu neizniekotu sīkumiem jeb kā savaldīt mazās rociņas, lai no krājkases neizvilinātu monētu pa monētai.

Padomus portālam "Cālis.lv" sniedz "Nordea bank" Privātpersonu apkalpošanas departamenta vadītāja vietniece, "Nordea bankas" vadītāja Latvijā vietniece un "Nordea naudas skolas" vadītāja Anna Fišere-Kaļķe.

Kolāža vai citi uzskatāmi piemēri mērķu vizualizēšanai

Bankas eksperte iesaka būt radošiem un iedrošināt bērnu izveidot savu vēlmju sarakstu vai vēl labāk – kolāžu, kas ilustrēs bērna vēlmes. Bērnam noteikti būs sarežģīti lūkoties tālā nākotnē, tādēļ sākotnēji vajadzētu noteikt īsāku termiņu mērķu sasniegšanai, piemēram, ko viņš vēlas par savu kabatas naudu iegūt līdz nākamās vasaras sākumam.

Kad kolāža gatava, vecākiem ieteicams pārrunāt ar bērnu izveidoto vēlmju sarakstu, diskutējot gan par bērna izteiktajām vēlmēm, gan to iemesliem. Šis ir vērtīgs "vingrinājums", lai mācītu bērnam noteikt prioritātes un ļautu apzināties, ka ne visu var iegūt uzreiz. Lai tās saprastu, vērtīgi paskatīties uz katru no lietām atsevišķi un padomāt, kāpēc tā ir svarīga. Iespējams, - bez tās var iztikt un tik un tā būt laimīgam.

Kad tas izdarīts, kolāžu ieteicams novietot redzamā vietā, jo tā atgādinās, kādam mērķim bērns izvēlējies krāt savu kabatas vai vecāku dāvāto naudu, kā arī iedvesmos un, iespējams, lieku reizi palīdzēs atturēties no neveselīgu našķu iegādes.

Turēties pretī vēlmei visu iztērēt uzreiz

Ne vien vecākiem, bet arī bērniem tēriņu plānošana mēdz būt izaicinājums, turklāt bērni biežāk ļaujas impulsīviem pirkumiem, veikalā ieraugot kāroto lietu. Svarīgi, dodot bērnam kabatas naudu, iepriekš izrunāt, vai bērns to vēlas krāt kādam lielākam pirkumam vai priekšroku dos vairākiem maziem. Krājot kam lielākam, bērns trenē savu pašdisciplīnu, turklāt palielina prieku, ko sajutīs, kad beidzot būs ticis pie kārotā.

Vecākiem vajadzētu bērnu uzslavēt, kad viņam izdevies sakrāt lielākam mērķim. Šāda atzinība no vecāku puses bērnu motivē izvirzīt jaunu, iespējams, jau ambiciozāku mērķi, uz kuru tiekties.

Vai nauda aug kokos?

Lai motivētu krāt, bērnam nepieciešams saprast, kā rodas nauda, un sajust, kā tas ir – pelnīt naudu. Nereti vecāki par kādu mājas darbu veikšanu bērnam dod iespēju nopelnīt papildu kabatas naudu. Ieguldot laiku un darbu, bērns apzināsies, ka kabatas nauda ir resurss, kas jānopelna, līdz ar to viņš sāks arī apdomīgāk to tērēt.

Došanas un palīdzēšanas prieks

Ļoti svarīgi jau mazotnē bērniem skaidrot, ko nozīmē dalīties, ziedot naudu, tādējādi palīdzot citiem, kam tas vairāk nepieciešams. Daloties ar naudu, bērns iemācās iepriecināt citus, uzzina, kas ir labdarība un nesavtīga rīcība. Vecāki palīgā var ņemt pasaku grāmatas vai fabulas, lai sniegtu piemēru, bet vēlāk aktīvi iesaistīt pašu bērnu.

Sekošana līdzi tēriņiem – viens no būtiskākajiem krāšanas nosacījumiem

Nereti kabatas nauda bērna maciņā pazūd tik ātri, ka bērni paši nesaprot, kur tā palikusi. Bankas ekspertes ieteikums,- uzticēties saviem bērniem, bet neaizmirst par samērīgu kontroli pār kabatas naudas izlietojumu. Tā būs vēl viena iespēja sarunai par naudas vērtību, kas palielinās bērnu izpratni par vēlmēm un vajadzībām .

Neatkarīgi no tā, kurā brīdī vecāki sāk runāt ar bērnu par kabatas naudu, vajadzētu darīt to bērniem pievilcīgā veidā: izmantot spēles vai rotaļas, sniegt piemērus un iedrošināt bērnu jautāt, ja ir kas neskaidrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!